gerecht (15 of meer gevonden)

Dutch adviezen van het internationaal gerechtshof

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

internationaal recht - het Internationaal Gerechtshof kan door Algemene Vergadering of Veiligheidsraad gevraagd worden een advies te geven. Zodanige adviezen kunnen ook worden gevraagd door andere organen van de V.N. en gespecialiseerde organisaties die daartoe door de Algemene Vergadering worden gemachtigd. ~ hebben geen bindende kracht.


96 Handvest VN.




Deel deze pagina met:      




Dutch ambtenarengerecht

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht (ambtenarenrecht) - administratiefrechtelijk college, dat in eerste aanleg beslist over klachten van ambtenaren over besluiten, handelingen en weigeringen van overheidsorganen. Hoger beroep wordt ingesteld bij de Centrale Raad van Beroep.



Deel deze pagina met:      




Dutch arbitragerecht English law of arbitration

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - rechtsgebied uit voornamelijk het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering; vooral m.b.t. de soorten buitengerechtelijke geschillenbeslechting, de procedures voor totstandkoming en verloop van het arbitraal geding, en tenuitvoerlegging van het arbitraal vonnis.


hierarchische verhouding hoger conflictbemiddeling / mediation

Artikel 1020 Rv:

1Partijen kunnen bij overeenkomst geschillen die tussen hen uit een bepaalde, al dan niet uit een overeenkomst voortvloeiende, rechtsbetrekking zijn ontstaan dan wel zouden kunnen ontstaan, aan arbitrage onderwerpen.
2De overeenkomst tot arbitrage, bedoeld in het eerste lid, betreft zowel het compromis waarbij de partijen zich verbinden om een tussen hen bestaand geschil aan arbitrage te onderwerpen als het arbitraal beding waarbij de partijen zich verbinden om geschillen die tussen hen zouden kunnen ontstaan, aan arbitrage te onderwerpen.
3De overeenkomst tot arbitrage mag niet leiden tot de vaststelling van rechtsgevolgen welke niet ter vrije bepaling van de partijen staan.
4Bij overeenkomst kunnen tevens aan arbitrage worden onderworpen:
a.de enkele vaststelling van de hoedanigheid of van de toestand van zaken;
b.de enkele bepaling van de hoogte van een schadevergoeding of van een verschuldigde geldsom;
c.de aanvulling of wijziging van de rechtsbetrekking als bedoeld in het eerste lid.
5Onder de overeenkomst tot arbitrage wordt mede begrepen een arbitraal beding dat is opgenomen in de partijen bindende statuten of reglementen.
6Een arbitragereglement, waarnaar in een overeenkomst tot arbitrage wordt verwezen, wordt geacht deel van die overeenkomst uit te maken.


Artikel 1027 Rv:

1De arbiter of arbiters worden benoemd op de wijze zoals de partijen zijn overeengekomen. De partijen kunnen de benoeming van de arbiter of arbiters, of van een of meer hunner, aan een derde opdragen. Indien geen wijze van benoeming is overeengekomen, worden de arbiter of arbiters door de partijen gezamenlijk benoemd.
2De benoeming dient te geschieden binnen drie maanden nadat de zaak aanhangig is, tenzij de arbiter of arbiters reeds voordien zijn benoemd. Indien evenwel een der gevallen bedoeld in artikel 1026, tweede lid, zich voordoet, vangt de termijn van drie maanden aan op de dag dat het aantal der arbiters is bepaald. De termijnen kunnen door de partijen bij overeenkomst worden bekort of verlengd.
3Vindt de benoeming van de arbiter of arbiters niet binnen de in het vorige lid bedoelde termijn plaats, dan worden de ontbrekende arbiter of arbiters, op verzoek van de meest gerede partij, benoemd door de voorzieningenrechter van de rechtbank. De wederpartij wordt in de gelegenheid gesteld, te worden gehoord.
4De voorzieningenrechter of de derde benoemt de arbiter of arbiters ongeacht de vraag of de overeenkomst tot arbitrage geldig is. Door mede te werken aan de benoeming van de arbiter of arbiters verliezen de partijen niet het recht om een beroep te doen op de onbevoegdheid van het scheidsgerecht wegens het ontbreken van een geldige overeenkomst tot arbitrage.





Deel deze pagina met:      




Dutch Benelux-Gerechtshof (BenGH) English Benelux Court of Justice

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

internationaal recht (Europees recht) - bij verdrag van 3 maart 1965 tot stand gekomen, heeft tot taak de eenheid te bevorderen bij de interpretatie van gemeenschappelijke rechtsregels die onder zijn bevoegdheid zijn gebracht. Bijv. inzake merken, dwangsom, autoverzekering, personenverkeer, vogelbescherming.



Deel deze pagina met:      




Dutch beschikkingsgerechtigde English holder of a decision

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (verzekeringsrecht) - persoon aan wie de beschikkingsrechten van levensverzekering toekomen. De ~ kan o.a. de verzekeringnemer zelf zijn of een persoon die in diens rechten treedt.


onderdeel beschikkingsrechten


Deel deze pagina met:      




Dutch buitengerechtelijk English out of court / outer court

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap - zonder dat het gerecht er aan te pas komt.


49 Boek 3 BW.




Deel deze pagina met:      




Dutch buitengerechtelijk akkoord English out-of-court composition

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (insolventierecht) - akkoord dat tussen curator en schuldeisers tot stand komt buiten medewerking of tegenwoordigheid van de rechtbank.



Deel deze pagina met:      




Dutch buitengerechtelijke bekentenis English extrajudicial confession / extrajudicial statement

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - erkenning van feiten en omstandigheden die niet ten processe zijn afgelegd, maar daarbuiten. Bijv. ten overstaan van getuigen of in een brief.


tegenstelling gerechtelijke erkentenis


Deel deze pagina met:      




Dutch buitengerechtelijke kosten / buitengerechtelijke incassokosten English extrajudicial costs

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht - kosten die een persoon maakt om buiten rechte zijn vordering te kunnen innen.


nadere verklaring rechtsvordering

nadere verklaring gerechtelijke incassokosten

Artikel 92 Boek 6 BW:

1De schuldeiser kan geen nakoming vorderen zowel van het boetebeding als van de verbintenis waaraan het boetebeding verbonden is.
2Hetgeen ingevolge een boetebeding verschuldigd is treedt in de plaats van de schadevergoeding op grond van de wet.
3De schuldeiser kan geen nakoming vorderen van het boetebeding, indien de tekortkoming niet aan de schuldenaar kan worden toegerekend.


Artikel 242 Rv:

1De rechter kan bedragen die geacht kunnen worden te zijn bedongen ter vergoeding van proceskosten of van buitengerechtelijke kosten als bedoeld in artikel 96, tweede lid, onder b en c, van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek ambtshalve matigen, doch niet tot onder het bedrag van de krachtens de wet te begroten proceskosten respectievelijk het bedrag van de buitengerechtelijke kosten die, gelet op de tarieven volgens welke zodanige kosten aan de opdrachtgevers gewoonlijk in rekening worden gebracht, jegens de wederpartij redelijk zijn.
2Het eerste lid is niet van toepassing ter zake van kosten als bedoeld in artikel 96, vijfde lid, van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek en geldt niet voor overeenkomsten die strekken tot regeling van een reeds gerezen geschil.





Deel deze pagina met:      




Dutch buitengerechtelijke regelingen English extrajudicial provisions

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (algemeen) - niet officieel in de wet vastgelegde regelingen. Het staat partijen vrij dergelijke regelingen te treffen en de vorm en de inhoud ervan naar eigen inzicht vorm te geven, zolang daarmee geen publieke norm of rechten van derden worden geschonden.



Deel deze pagina met:      




Dutch buitengerechtelijke verklaring / buitengerechtelijk verklaren / buitengerechtelijk verklaard English extrajudicial declaration

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - persoonsgerichte verklaring dat zonder tussenkomst van de rechter een rechtsgevolg doet intreden. Bijv. een koopovereenkomst vernietigen door ~.


Artikel 49 Rv:

Ten aanzien van een rechtspersoon als bedoeld in artikel 1 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, met uitzondering van de Staat, geschiedt de betekening ter plaatse waar het bestuur zitting of kantoor houdt, of aan de persoon of de woonplaats van het hoofd van dat bestuur. Indien afschrift van het exploot wordt gelaten aan een bestuurder of aan een persoon die daartoe is aangewezen, is het exploot gedaan aan de rechtspersoon in persoon.


Artikel 50 Rv:

Ten aanzien van andere rechtspersonen geschiedt de betekening aan hun kantoor of aan de persoon of de woonplaats van een van de bestuurders. Na de ontbinding geschiedt zij aan het kantoor, de persoon of de woonplaats van een van de vereffenaars. Indien afschrift van het exploot wordt gelaten aan een bestuurder, of, na de ontbinding, aan een vereffenaar, is het exploot gedaan aan de rechtspersoon in persoon.





Deel deze pagina met:      




Dutch buitengerechtelijke vernietiging / buitengerechtelijk vernietigen / buitengerechtelijk vernietigd English void / nullified

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (vermogensrecht) - een rechtshandeling eigenhandig, dus zonder tussenkomst van een rechter, ongeldig verklaren.


tegenstelling gerechtelijke vernietiging / gerechtelijk vernietigen / gerechtelijk vernietigd

49 Boek 3 BW.

52 Boek 3 BW.




Deel deze pagina met:      




Dutch deurwaarder / gerechtsdeurwaarder English process server / court bailiff

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - Bij Koninklijk Besluit (KB) benoemde ambtenaar die belast is met het uitbrengen van dagvaardingen en andere exploten, het leggen van beslag en de tenuitvoerlegging van vonnissen. De ~ treedt ook vaak op als rolgemachtigde.


nadere verklaring procureur

nadere verklaring exploot / exploit / (mv.) exploten

nadere verklaring Koninklijk Besluit (KB)

Artikel 2 gdw:

1. De gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar, belast met de taken die bij of krachtens de wet, al dan niet bij uitsluiting van ieder ander, aan deurwaarders onderscheidenlijk gerechtsdeurwaarders zijn opgedragen of voorbehouden. De gerechtsdeurwaarder is in het bijzonder belast met:
a. het doen van dagvaardingen en andere betekeningen, behorende tot de rechtsingang of de instructie van gedingen;
b. het doen van gerechtelijke aanzeggingen, bekendmakingen, protesten en verdere exploten;
c. ontruimingen, beslagen, executoriale verkopingen, gijzelingen en andere handelingen, behorende tot of vereist voor de uitvoering van executoriale titels dan wel voor de bewaring van rechten;
d. het doen van protesten van non-acceptatie of non-betaling van wissels, orderbiljetten en dergelijke en het opmaken van een akte van interventie aan de voet van het protest;
e. het ambtelijk toezicht bij vrijwillige openbare verkopingen van roerende lichamelijke zaken bij opbod, bij opbod en afslag, of bij afslag.
2. Bij algemene maatregel van bestuur worden de in het eerste lid bedoelde ambtshandelingen omschreven.
3. Onder ambtshandelingen worden mede verstaan de werkzaamheden die rechtstreeks daarmee samenhangen.
4. De hoofdstukken 3 en 4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn niet van toepassing op ambtshandelingen en de weigering deze te verrichten.


53 Wtbz.




Deel deze pagina met:      




Dutch Einzelfallgerechtigkeit

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht (sociaal zekerheidsrecht) - in het Duitse en ook het Nederlandse sociale zekerheidsrecht verankerde beginsel van individualisering ten aanzien van bijstand, d.w.z. dat de bijstand wordt afgestemd op de persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden van de bijstandsaanvrager.



Deel deze pagina met:      




Dutch executieverkoop / executiorale verkoop / gerechtelijke verkoop

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - verkoop door veiling van het onderpand (het huis) als de eigenaar/schuldenaar niet aan zijn afbetalingsverplichtingen voldoet. Soms mag de geldverstrekker het hoogste bod weigeren als hij twijfelt aan de kredietwaardigheid van de hoogste bieder. De opbrengst bij een normale 'onderhandse' verkoop is meestal hoger dan die op een veiling. Voor onderhandse verkoop is in geval van executie echter toestemming van de rechter vereist.


tegenstelling onderhandse verkoop / onderhandse verkoping

Artikel 544 Rv:

1De hypotheekhouder is verplicht de executie te doen inleiden door een aanzegging daarvan of van de in artikel 509 bedoelde overneming aan de hypotheekgever, de schuldenaar en hen van wier recht of beslag uit de registers blijkt en wier recht door de executoriale verkoop zal tenietgaan of vervallen.
2De aanzegging van de executie of de overneming daarvan geschiedt bij exploot van een deurwaarder en houdt in:
a.zo nauwkeurig mogelijk het bedrag waarvoor de hypotheekhouder uit hoofde van zijn recht tot executie wil overgaan, en de ter zake tot het tijdstip van de aanzegging reeds gemaakte kosten;
b.de aanwijzing van de notaris ten overstaan van wie de verkoop zal plaatsvinden.
3Een hypotheekhouder kan de executie ook overnemen van een andere hypotheekhouder wiens recht in rang na het zijne komt, door binnen veertien dagen nadat hem de in het eerste lid bedoelde aanzegging is gedaan, van de overneming aanzegging te doen. Artikel 509 is van overeenkomstige toepassing. De vorige leden worden opnieuw in acht genomen.


Artikel 549 Rv:

1Een verzoekschrift van de hypotheekhouder tot het verkrijgen van het verlof, bedoeld in artikel 264 lid 5 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek kan, behalve door een advocaat, ook door een notaris worden ingediend, in welk geval diens kantoor als gekozen woonplaats van de verzoeker geldt. Bij het verzoekschrift wordt overgelegd een niet langer dan één maand tevoren aan de huurder of, als de woonruimte in zijn plaats door een onderhuurder wordt bewoond, aan de onderhuurder door een deurwaarder uitgebracht exploit waarbij:
a.aan de huurder of onderhuurder wordt betekend de aanzegging of de overneming van de executie door de hypotheekhouder bedoeld in artikel 544;
b.aan de huurder of onderhuurder wordt aangezegd dat het beding jegens de huurder zal worden ingeroepen.
2De voorzieningenrechter beslist niet dan na verhoor of behoorlijke oproeping van de huurder en de eventuele onderhuurders.
3Indien het onderpand met overlating aan de koper van de bevoegdheid het beding in te roepen wordt verkocht, gaan ook de rechten uit de beschikking waarbij het verlof is verleend, op de koper over.
4Onder de huurder in de zin van dit artikel wordt begrepen degene die ingevolge artikel 266 lid 1 of artikel 267 lid 1 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek medehuurder is.





Deel deze pagina met:      




...