civiel (15 of meer gevonden)

Dutch civiel / burgerlijk / privaat English civil

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (algemeen) - m.b.t. particuliere verhoudingen, meestal tussen burgers onderling. Er kan echter ook een ~ verhouding bestaan tussen een burger en de overheid. Bijv. als een burger aan de overheid een stuk grond verkoopt. In dat geval is er sprake van een gewone koopovereenkomst waarop ~ recht van toepassing is.


nadere verklaring materieel privaatrecht

nadere verklaring bestuursrecht / administratief recht / administratieve recht

nadere verklaring civilist


Deel deze pagina met:      




Dutch civiele contentieuze zaak

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (algemeen) - gerechtelijke procedure die een burgerlijk geschil tussen twee of meer partijen beslecht, in de regel ingeleid met een dagvaarding en eindigend met een vonnis of arrest.


nadere verklaring dagvaarding / (mv.) dagvaardingen / dagvaarden / gedagvaard

nadere verklaring vonnis

tegenstelling extra-judiciële zaak

112 Grondwet.




Deel deze pagina met:      




Dutch civiele dader English author

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht - persoon die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, die hem kan worden toegerekend. De ~ is dan verplicht de schade die de ander ten gevolge van de onrechtmatige daad lijdt te vergoeden.


Artikel 162 Boek 6 BW:

1Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden.
2Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.
3Een onrechtmatige daad kan aan de dader worden toegerekend, indien zij te wijten is aan zijn schuld of aan een oorzaak welke krachtens de wet of de in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.





Deel deze pagina met:      




Dutch civiele kamer English civil court

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - afdeling van het gerecht die zich met burgerlijke zaken en geschillen bezighoudt.



Deel deze pagina met:      




Dutch civiele lijst English civil list

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

vreemd recht (Belgisch recht) - alle middelen die een natie ter beschikking stelt van zijn staatshoofd om hem/haar in staat te stellen zijn/haar functies in alle morele en materiële onafhankelijkheid uit te oefenen.



Deel deze pagina met:      




Dutch civiele partij English civil party

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (algemeen) - burgerlijke partij.



Deel deze pagina met:      




Dutch civiele partij / burgerlijke partij English plaintiff claiming damages

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - benadeelde partij, vaak slachtoffer of nabestaande die een vordering tot betaling van materiële en/of immateriële schade in een strafproces indient.



Deel deze pagina met:      




Dutch civiele procedure / burgerlijke procedure English action

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - In een ~ wordt een privaatrechtelijk geschil tussen natuurlijke en/of rechtspersonen onderling, aan het oordeel van de rechter onderworpen.



Deel deze pagina met:      




Dutch civiele sancties

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - sancties die gelden binnen het burgelijke recht. Bijv. het opleggen van een dwangsom, gijzeling en ondertoezichtstelling.


Artikel 9 WMZ:

1. Indien een melding waartoe deze wet verplicht niet overeenkomstig deze wet is gedaan, kan de rechtbank van de plaats waar de betrokken vennootschap is gevestigd, op vordering van degene die krachtens het tweede lid daartoe bevoegd is, de in het vierde lid genoemde maatregelen treffen.
2. Tot het instellen van een vordering zijn bevoegd:
a. een of meer houders van aandelen in het kapitaal van de vennootschap die alleen of gezamenlijk ten minste een twintigste gedeelte van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen;
b. de vennootschap.
3. De bevoegdheid om de vordering in te stellen vervalt door verloop van drie maanden vanaf de dag waarop degene die bevoegd is de vordering in te stellen van de overtreding kennis heeft genomen of heeft kunnen nemen.
4. De maatregelen, bedoeld in het eerste lid, zijn:
a. veroordeling van de meldingsplichtige tot melding overeenkomstig deze wet;
b. schorsing van de uitoefening van de stemmen waarover de meldingsplichtige beschikt gedurende een door de rechtbank te bepalen periode van ten hoogste drie jaren;
c. schorsing van een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders van de vennootschap totdat over een maatregel als bedoeld in onderdeel d onherroepelijk is beslist;
d. vernietiging van een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders van de vennootschap voor zover aannemelijk is dat dit besluit niet zou zijn genomen indien de stemmen waarover de meldingsplichtige beschikt niet zouden zijn uitgeoefend;
e. een bevel aan de meldingsplichtige om zich gedurende een door de rechtbank te bepalen periode van ten hoogste vijf jaren te onthouden van het verkrijgen van de beschikking over aandelen in het kapitaal van de vennootschap of van stemmen die op het geplaatste kapitaal van die vennootschap kunnen worden uitgebracht.
5. Een maatregel als bedoeld in het vierde lid, onderdelen b en e, geldt niet voor aandelen die ten titel van beheer worden gehouden door een ander dan de meldingsplichtige, tenzij de meldingsplichtige bevoegd is om zich deze aandelen te verschaffen of te bepalen hoe de daaraan verbonden stemmen worden uitgeoefend.
6. De rechtbank regelt zo nodig de gevolgen van de door haar getroffen maatregelen.
7. De rechtbank kan op vordering van degene die de oorspronkelijke vordering heeft ingesteld of van degene tegen wie de maatregel is gericht de periode, bedoeld in het vierde lid, onderdelen b en e, verkorten.
8. Een maatregel als bedoeld in het vierde lid, onderdeel d, kan niet uitvoerbaar bij voorraad worden verklaard.
9. Indien de vordering, bedoeld in het eerste lid, betrekking heeft op aandelen die niet door de meldingsplichtige zelf worden gehouden of op stemmen die hij niet zelf als aandeelhouder, pandhouder of vruchtgebruiker kan uitoefenen, roept de eiser de desbetreffende houder, pandhouder of vruchtgebruiker in het geding op, zo die aan de eiser bekend is.
10. Een onmiddellijke voorziening bij voorraad kan slechts worden gevorderd bij de voorzieningenrechter van de rechtbank die op grond van het eerste lid bevoegd is. De vordering kan slechts betrekking hebben op de maatregelen, bedoeld in het vierde lid, onderdelen a, b, c en e. Het vijfde en negende lid zijn van overeenkomstige toepassing.





Deel deze pagina met:      




Dutch civiele verdediging

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

staatsrecht - geheel van maatregelen dat betrekking heeft op de veiligheid van burgers in noodsituaties en bij rampen.



Deel deze pagina met:      




    Deutsch Anspruch
    French prétention
    Spanish reivindicación
    Italian affermazione
    Polish roszczenie

strafrecht - eis tot schadevergoeding door een benadeelde partij in een strafproces. Het te vorderen bedrag is niet aan een maximum gebonden, maar moet wel eenvoudig van aard zijn.


Artikel 332 WvSv:

De rechtbank kan bevelen dat de benadeelde partij, die niet in persoon of bij vertegenwoordiger ter terechtzitting is verschenen, zal worden opgeroepen om op een nader door de rechtbank te bepalen tijdstip ter terechtzitting te verschijnen.


Artikel 333 WvSv:

Indien naar het oordeel van de rechtbank de benadeelde partij kennelijk niet ontvankelijk is, kan zij zonder nader onderzoek van de zaak de niet ontvankelijkheid van de benadeelde partij uitspreken.





Deel deze pagina met:      




Dutch privaatrecht / burgerlijk recht / civiel recht English private law / civil law

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (algemeen) - vakgebied dat samenvalt met het gelijknamige rechtsgebied; vooral m.b.t. alle soorten rechtsverhoudingen tussen natuurlijke en/of rechtspersonen onderling. Bijv. in hun familiale of contractuele relaties.


nadere verklaring internationaal privaatrecht (IPR) / aanwijzend recht

tegenstelling publiekrecht

hierarchische verhouding hoger strafrecht

onderdeel personen- en familierecht


Deel deze pagina met:      




Dutch privaatrechtelijk / civielrechtelijk English of civil law

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (algemeen) - al hetgeen betrekking heeft op het recht tussen natuurlijke en/of rechtspersonen onderling. Bijv. de ~ positie van een gemeente.


tegenstelling bestuursrechtelijk


Deel deze pagina met:      




Dutch request civiel

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - verzoek om herroeping van een vonnis waartegen geen beroep, cassatie of verzet meer mogelijk is, kan alleen in bepaalde uitzonderlijke gevallen. Bijv. bij na de uitspraak ontdekt bedrog. Zie ook art. 394 oud Rv.


tegenstelling rekest / request / petitie / verzoekschrift (vzs)

nadere verklaring rechtsmiddelen

niet gelijk aan dagvaarding / (mv.) dagvaardingen / dagvaarden / gedagvaard

Artikel 382 Rv:

Een vonnis of arrest dat in kracht van gewijsde is gegaan, kan op vordering van een partij worden herroepen indien:
a.het berust op bedrog door de wederpartij in het geding gepleegd,
b.het berust op stukken, waarvan de valsheid na het vonnis is erkend of bij gewijsde is vastgesteld, of
c.de partij na het vonnis of arrest stukken van beslissende aard in handen heeft gekregen die door toedoen van de wederpartij waren achtergehouden.





Deel deze pagina met:      




Dutch revisie / herziening / rekest-civiel / request-civiel English requête civile / review of lawsuit

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - buitengewoon rechtsmiddel waarbij een partij de Hoge Raad verzoekt een vonnis of arrest te herzien (lees: vernietigen), omdat het is gewezen op kennelijk onjuiste gronden die het bewijs betreffen. Bijv. omdat naderhand is gebleken dat de bewijsstukken waren vervalst.


nadere verklaring herziening / revisie

nadere verklaring Hoge Raad (HR)

Artikel 457 WvSv:

[1.] Herziening van eene in kracht van gewijsde gegane einduitspraak houdende veroordeeling, kan worden aangevraagd:
1°. op grond van de omstandigheid dat bij onderscheidene arresten of vonnissen, in kracht van gewijsde gegaan of bij verstek gewezen, bewezenverklaringen zijn uitgesproken, welke niet zijn overeen te brengen;
2°. op grond van eenige omstandigheid die bij het onderzoek op de terechtzitting den rechter niet was gebleken en die op zich zelve of in verband met de vroeger geleverde bewijzen met de uitspraak niet bestaanbaar schijnt in dier voege dat ernstig vermoeden ontstaat dat ware zij bekend geweest, het onderzoek der zaak zou hebben geleid, hetzij tot vrijspraak van den veroordeelde, hetzij tot ontslag van rechtsvervolging op grond dat deze niet strafbaar was, hetzij tot niet ontvankelijkverklaring van het openbaar ministerie, hetzij tot toepasselijkverklaring van eene minder zware strafbepaling;
3°. op grond van een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens waarin is vastgesteld dat het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden dan wel een protocol bij dit verdrag is geschonden in de procedure die tot de veroordeling of een veroordeling wegens hetzelfde feit op grond van dezelfde bewijsmiddelen heeft geleid, indien herziening noodzakelijk is met het oog op rechtsherstel als bedoeld in artikel 41 van dat verdrag.
[2.] Op gelijke gronden kan herziening worden aangevraagd, indien bij het gewijsde een telastegelegd feit als bewezen is aangenomen, zonder dat ter zake eene veroordeeling is gevolgd. Onder "veroordeelde" wordt in dezen Titel begrepen hij tegen wien zoodanig gewijsde is gegeven; de bepalingen daarvan worden te zijnen aanzien overeenkomstig toegepast, met dien verstande dat het eerste lid van artikel 481 geene toepassing vindt.


Artikel 382 Rv:

Een vonnis of arrest dat in kracht van gewijsde is gegaan, kan op vordering van een partij worden herroepen indien:
a.het berust op bedrog door de wederpartij in het geding gepleegd,
b.het berust op stukken, waarvan de valsheid na het vonnis is erkend of bij gewijsde is vastgesteld, of
c.de partij na het vonnis of arrest stukken van beslissende aard in handen heeft gekregen die door toedoen van de wederpartij waren achtergehouden.





Deel deze pagina met:      




...