geding (8 gevonden)

Dutch aanhangig maken van een kort geding English to bring summary proceedings

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - starten van een kort geding door betekening aan gedaagde van een kort gedingdagvaarding.


hierarchische verhouding hoger kort geding (KG) / kort gedingen


Deel deze pagina met:      




Dutch aanhangig maken van een kort geding English to start summary proceedings

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (bouwrecht) - verzoekschriften (of memories van eis) in kort gedingprocedures kunnen per post in viervoud bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw worden ingediend. Tevens moet een exemplaar van het verzoekschrift in kort geding aan de wederpartij worden betekend.


1051 Rv.




Deel deze pagina met:      




Dutch geding English procedure

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (algemeen) - gerechtelijk of arbitraal proces dat ertoe strekt een geschil tussen partijen te beslechten of uitspraak te doen over een bepaalde rechtstoestand. Bijv. bij een procedure bij de rechtbank die moet uitspreken of een bepaalde handeling al dan niet onrechtmatig is geweest.


onderdeel kort geding (KG) / kort gedingen

onderdeel bodemprocedure

onderdeel arbitrage / arbitreren / gearbitreerd


Deel deze pagina met:      




Dutch hervatting rechtsgeding / het rechtsgeding hervatten

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - het na een schorsing weer doorgaan met een rechtsgeding.


tegenstelling schorsing / schorsen / geschorst

Artikel 227 Rv:

1Indien schorsing heeft plaatsgevonden als bedoeld in artikel 225, tweede lid, wordt het geding hervat in de stand waarin dit zich bij de schorsing bevond:
a.doordat degene die het geding heeft geschorst, in de tot de schorsing strekkende akte verklaart dat het geding wordt hervat;
b.doordat een der partijen, met instemming van de andere partij, een daartoe strekkende akte neemt, dan wel bij exploot verklaart dat het geding wordt hervat.
2De rechter bepaalt de te verrichten proceshandeling en stelt partijen hiervan in kennis, met vermelding van de toepasselijke termijnen.
3In zaken waarin partijen niet in persoon kunnen procederen, stellen zij opnieuw advocaat.





Deel deze pagina met:      




Dutch kort geding (KG) / kort gedingen English summary proceedings

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - korte gerechtelijke procedure in spoedeisende zaken waarin, gelet op de belangen van partijen, een onmiddellijke voorziening bij voorraad van de voorzieningenrechter wordt vereist. Bijv. een ~ in spoedeisende zaken, zoals een beslag op (het aan de ketting leggen van) een schip dat dreigt uit te varen.


nadere verklaring voorlopige voorziening

tegenstelling bodemprocedure

nadere verklaring uitvoerbaar bij voorraad / bij voorraad uitvoerbaar

hierarchische verhouding hoger ordemaatregel / maatregel van orde

Artikel 254 Rv:

1In alle spoedeisende zaken waarin, gelet op de belangen van partijen, een onmiddellijke voorziening bij voorraad wordt vereist, is de voorzieningenrechter bevoegd deze te geven.
2Op aanvraag van de belanghebbende partij kan de voorzieningenrechter de dagvaarding bevelen tegen de dag en het uur, de zondag daarbij inbegrepen, voor elk geval te bepalen. Hij kan daarbij tevens bevelen dat de terechtzitting op een andere plaats dan in het gerechtsgebouw wordt gehouden. De voorzieningenrechter kan aan de dagbepaling voorwaarden verbinden, die door de eiser in acht moeten worden genomen. Deze voorwaarden moeten uit de dagvaarding blijken.
3De zaak kan ook worden aangebracht op een terechtzitting, door de voorzieningenrechter te houden op de daartoe door hem te bepalen werkdagen.
4De artikelen 127a en 128, tweede lid en zesde lid, zijn niet van toepassing.
5In zaken die ten gronde door de kantonrechter worden behandeld en beslist is ook de kantonrechter bevoegd tot het geven van een voorziening als in deze afdeling bedoeld. Daarbij is op de kantonrechter van toepassing hetgeen omtrent de voorzieningenrechter is bepaald.
6Indien de gevorderde voorziening betrekking heeft op een zaak betreffende het personen- en familierecht als bedoeld in de zesde titel van het derde boek is artikel 803 van overeenkomstige toepassing.


Artikel 339 Rv:

1De termijn voor het instellen van hoger beroep is drie maanden, te rekenen van de dag van de uitspraak van het vonnis dan wel de dag van de mondelinge uitspraak als bedoeld in artikel 30p.
2In afwijking van het eerste lid is de termijn van beroep van een vonnis in kort geding vier weken.
3De gedaagde in hoger beroep kan incidenteel beroep instellen, zelfs na verloop van deze termijnen en na berusting in het vonnis. Het incidenteel beroep wordt, op straffe van verval, ingesteld bij de conclusie van antwoord.
4De afstand van instantie laat de mogelijkheid incidenteel beroep in te stellen onverlet. De gedaagde in hoger beroep kan op de roldatum waarop de afstand van instantie is gedaan, de rechter verzoeken voor het instellen van incidenteel beroep een termijn te bepalen. De gedaagde in hoger beroep kan het incidenteel beroep ook instellen op een roldatum die binnen twee weken na de afstand van instantie bij exploot aan eiser in hoger beroep is aangezegd. Artikel 74, eerste lid, tweede tot en met vierde volzin, is van overeenkomstige toepassing.
5Indien in eerste aanleg een vordering tot vrijwaring geheel of gedeeltelijk is afgewezen op grond van de afwijzing van de vordering in de hoofdzaak, staat het hoger beroep daartegen open tot het moment dat in de hoofdzaak in hoger beroep de conclusie van antwoord wordt genomen.





Deel deze pagina met:      




Dutch productie van stukken / produceren van stukken / geproduceerde stukken / in geding brengen van stukken

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - al dan niet op diens bevel aan de rechter overleggen van documenten of bijlagen (producties) die bij de conclusies horen. Bijv. overeenkomsten, brieven, notities, foto's, facturen.


niet gelijk aan fournissement / fourneren / gefourneerd

Artikel 22 Rv:

1De rechter kan in alle gevallen en in elke stand van de procedure partijen of een van hen bevelen bepaalde stellingen toe te lichten of bepaalde, op de zaak betrekking hebbende bescheiden over te leggen.
2Partijen kunnen dit, indien daarvoor gewichtige redenen zijn, weigeren of de rechter mededelen dat uitsluitend hij kennis zal mogen nemen van de toelichting onderscheidenlijk de bescheiden.
3De rechter beslist of de in het tweede lid bedoelde weigering onderscheidenlijk de beperking van de kennisneming gerechtvaardigd is.
4Indien de rechter beslist dat de weigering onderscheidenlijk de beperking niet gerechtvaardigd is, kan hij daaruit de gevolgtrekking maken die hij geraden acht.
5Indien de rechter heeft beslist dat de weigering gerechtvaardigd is, vervalt de verplichting.
6Indien de rechter heeft beslist dat de beperking van de kennisneming gerechtvaardigd is, kan hij slechts met toestemming van de andere partijen mede op de grondslag van die toelichting onderscheidenlijk die bescheiden uitspraak doen. Indien de toestemming wordt geweigerd, wordt de zaak verwezen naar een andere kamer.





Deel deze pagina met:      




Dutch rechtsgeding

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - het voorleggen van een conflict ter beslechting aan een rechter.


tegenstelling buiten rechte

136 Rv.




Deel deze pagina met:      




Dutch samenvoeging van gedingen / samenvoegen van gedingen / samengevoegde gedingen

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - situatie waarbij verknochte zaken gelijktijdig en voor dezelfde rechter worden behandeld, ter voorkoming dat over eenzelfde onderwerp door verschillende rechters verschillende beslissingen worden genomen.


niet gelijk aan voeging en tussenkomst / voegen en tussenkomen / gevoegd en tussengekomen / interventie / interveniëren / geïntervenieerd

Artikel 1046 Rv:

1Ten aanzien van een in Nederland aanhangig arbitraal geding kan een partij een door de partijen daartoe aangewezen derde verzoeken de samenvoeging met een ander in of buiten Nederland aanhangig arbitraal geding te gelasten, tenzij de partijen anders zijn overeengekomen. Bij gebreke van een door partijen daartoe aangewezen derde kan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Amsterdam worden verzocht de samenvoeging van een in Nederland aanhangig arbitraal geding te gelasten met een ander in Nederland aanhangig arbitraal geding, tenzij de partijen anders zijn overeengekomen.
2Samenvoeging kan worden gelast voorzover zij geen onredelijke vertraging van de aanhangige gedingen oplevert, mede gezien de stand waarin zij zich bevinden en er tussen de arbitrale gedingen een zo nauwe band bestaat dat een goede rechtsbedeling vraagt om gelijktijdige behandeling en berechting, teneinde te vermijden dat bij afzonderlijke berechting van de zaken onverenigbare beslissingen worden gegeven.
3De derde of de voorzieningenrechter kan, nadat hij alle partijen en, indien benoemd, de arbiters in de gelegenheid heeft gesteld hun mening kenbaar te maken, het verzoek toewijzen dan wel afwijzen. Zijn beslissing wordt aan alle partijen en de betrokken scheidsgerechten schriftelijk medegedeeld.
4Indien de derde of de voorzieningenrechter samenvoeging beveelt, benoemen de partijen in onderling overleg de arbiter of arbiters, in oneven getale, en bepalen zij, welke regelen op het samengevoegde geding van toepassing zullen zijn. Indien de partijen daarover binnen een door een derde of de voorzieningenrechter te stellen termijn geen overeenstemming kunnen bereiken, benoemt de derde of de voorzieningenrechter, op verzoek van de meest gerede partij, de arbiter of arbiters en bepaalt hij, zo nodig, welke regelen op het samengevoegde geding van toepassing zullen zijn. De derde of de voorzieningenrechter bepaalt zo nodig voor de arbiter of arbiters die als gevolg van de samenvoeging van hun opdracht worden ontheven, de beloning voor de reeds door hen verrichte werkzaamheden. Artikel 1027, vierde lid, is van overeenkomstige toepassing.


Artikel 1045 Rv:

1Tenzij de partijen anders zijn overeengekomen, kan op schriftelijk verzoek van een derde die enig belang heeft bij een arbitraal geding, het scheidsgerecht hem toestaan om zich daarin te voegen of tussen te komen, mits tussen de partijen en de derde dezelfde overeenkomst tot arbitrage geldt of van kracht wordt als tussen de oorspronkelijke partijen.
2Het scheidsgerecht zendt ten spoedigste een afschrift van het verzoek aan de partijen.
3Het scheidsgerecht stelt de partijen in de gelegenheid hun mening kenbaar te maken. Het scheidsgerecht kan de derde in de gelegenheid stellen zijn mening kenbaar te maken.
4Door de toelating van de voeging of tussenkomst wordt de derde in het arbitraal geding partij.
5Na de toelating van een voeging of tussenkomst regelt het scheidsgerecht de verdere gang van het geding, tenzij de partijen daarin bij overeenkomst hebben voorzien.





Deel deze pagina met: