koop (15 of meer gevonden)

Dutch aankoop op een markt

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (rechtsgeschiedenis) - in het algemeen kunnen roerende goederen die zijn gestolen of ontvreemd, gedurende drie jaren van een koper worden teruggevorderd. Indien deze goederen echter op een (jaar-)markt of een openbare veiling zijn gekocht, kan de eigenaar de teruggave slechts vorderen tegen betaling van de bestede koopprijs.



Deel deze pagina met:      




Dutch afbetalingscontractkoop en verkoop op afbetaling

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (overeenkomstenrecht) - koop en verkoop waarbij is overeengekomen dat de koopprijs wordt betaald in termijnen, waarvan twee of meer verschijnen nadat de verkochte zaak aan de koper is overgedragen al dan niet in eigendom.


onderdeel huurkoop

onderdeel payementen


Deel deze pagina met:      




Dutch afkoop

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - een schikking, transactie, afdoening buiten proces in strafzaken.



Deel deze pagina met:      




Dutch afkoop / redemptie

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht - omzetting van vaste periodieke verplichtingen in een bedrag ineens, te voldoen tegen finale kwijting.


onderdeel finale kwijting


Deel deze pagina met:      




Dutch afkoopsom English lump sum payment

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (overeenkomstenrecht) - bedrag, vaak een som ineens, waartegen een persoon van een schuld of andere verplichting finaal wordt gekweten.


Artikel 682 Boek 7 BW:

1. De rechter kan de werkgever die schadeplichtig is geworden volgens artikel 677 of die de arbeidsovereenkomst kennelijk onredelijk opzegt, ook veroordelen de arbeidsovereenkomst te herstellen.
2. Indien de rechter een zodanige veroordeling uitspreekt, kan hij bepalen voor of op welk tijdstip de arbeidsovereenkomst moet worden hersteld en kan hij voorzieningen treffen omtrent de rechtsgevolgen van de onderbreking.
3. De rechter kan in het vonnis, houdende de veroordeling tot herstel van de arbeidsovereenkomst, bepalen dat de verplichting tot herstel vervalt door betaling van een in het vonnis vastgestelde afkoopsom. Is in het vonnis geen afkoopsom vastgesteld, dan zal de rechter deze op verzoek van de werkgever alsnog vaststellen. Een zodanig verzoek schorst de tenuitvoerlegging van het vonnis, voor zover het betreft de veroordeling tot herstel van de arbeidsovereenkomst, totdat op het verzoek is beslist, met dien verstande dat de werkgever in ieder geval verplicht blijft gedurende de schorsing het loon te betalen.
4. De rechter stelt de hoogte van de afkoopsom met het oog op de omstandigheden van het geval naar billijkheid vast; hij kan toestaan dat de afkoopsom op door hem te bepalen wijze in termijnen wordt betaald.
5. Indien een afkoopsom wegens het niet naleven van een verplichting om een arbeidsovereenkomst te herstellen op andere wijze is vastgesteld, kan de rechter het bedrag van de verschuldigde afkoopsom op verzoek van de meest gerede partij wijzigen in zodanig bedrag als hem met het oog op de omstandigheden van het geval billijk zal voorkomen en kan hij toelaten dat de afkoopsom op door hem te bepalen wijze in termijnen wordt betaald.





Deel deze pagina met:      




Dutch afkoopwaarde English surrender value

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (verzekeringsrecht) - bedrag dat wordt uitgekeerd bij voortijdige beëndiging van een levensverzekering.



Deel deze pagina met:      




Dutch bemanningvan een schip (der koopvaardij) English crew

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

transportrecht (maritiem recht) - personen die een schip bemannen met inbegrip van de kapitein; de kapitein, de scheepsofficieren, de scheepsgezellen, en de overige opvarenden die in de monsterrol worden genoemd. (art. 1 Zeevaartbemanningwet)


Artikel 6 Boek 8 BW:

In dit wetboek worden de kapitein en de schipper aangemerkt als lid van de bemanning.


Artikel 211 Boek 8 BW:

Boven alle andere vorderingen waaraan bij deze of enige andere wet een voorrecht is toegekend zijn, behoudens artikel 210, op een zeeschip bevoorrecht:
a. in geval van beslag: de vorderingen ter zake van kosten na het beslag gemaakt tot behoud van het schip, daaronder begrepen de kosten van herstellingen, die onontbeerlijk waren voor het behoud van het schip;
b. de vorderingen ontstaan uit de arbeidsovereenkomsten van de kapitein of de andere leden der bemanning, met dien verstande dat de vorderingen met betrekking tot loon, salaris of beloningen slechts bevoorrecht zijn tot op een bedrag over een tijdvak van twaalf maanden verschuldigd;
c. de vorderingen ter zake van hulpverlening alsmede ter zake van de bijdrage van het schip in avarij-grosse;
d. de vorderingen ter zake van havengelden en maatregelen met betrekking tot een schip die noodzakelijk waren ter waarborging van de veiligheid van de haven of van derden, met dien verstande dat dit voorrecht vervalt doordat het schip een nieuwe reis aanvangt.





Deel deze pagina met:      




Dutch beurs van koophandel English commercial exchange

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht - commerciële samenkomst van kooplieden, schippers, tussenpersonen, kassiers en andere personen die met koophandel te maken hebben.


tegenstelling Kamer van Koophandel (KvK)

Artikel 59 Wvk:

De beurs van koophandel is de zamenkomst van kooplieden, schippers, tussenpersonen, kassiers en andere personen tot den koophandel in betrekking staande. Zij heeft plaats op gezag van het plaatselijk bestuur.





Deel deze pagina met:      




Dutch consumentenkoop English consumer sale

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (consumentenrecht) - de koop met betrekking tot een roerende zaak, die wordt gesloten door een verkoper die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, en een koper, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.


nadere verklaring koop / kopen / gekocht

nadere verklaring consumptief krediet

tegenstelling handelskoop

Artikel 5 Boek 7 BW:

1. In deze titel wordt verstaan onder "consumentenkoop": de koop met betrekking tot een roerende zaak, die wordt gesloten door een verkoper die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, en een koper, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
2. Wordt de zaak verkocht door een gevolmachtigde die handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf, dan wordt de koop aangemerkt als een consumentenkoop, tenzij de koper ten tijde van het sluiten van de overeenkomst weet dat de volmachtgever niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
3. De vorige leden zijn niet van toepassing indien de overeenkomst door leidingen naar de verbruiker aangevoerd water of gas betreft.
4. Indien de te leveren roerende zaak nog tot stand moet worden gebracht en de overeenkomst krachtens welke deze zaak moet worden geleverd voldoet aan de omschrijving van artikel 7.12.1, dan wordt de overeenkomst mede als een consumentenkoop aangemerkt indien de overeenkomst wordt gesloten door een aannemer die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, en een opdrachtgever, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. De bepalingen van deze titel en die van afdeling 1 van titel 12 zijn naast elkaar van toepassing. In geval van strijd zijn de bepalingen van deze titel van toepassing.


Artikel 11 Boek 7 BW:

Indien bij een consumentenkoop de zaak bij de koper wordt bezorgd door de verkoper of een door deze aangewezen vervoerder, is de zaak pas voor risico van de koper van de bezorging af, zelfs al was zij reeds eerder afgeleverd in de zin van artikel 9.





Deel deze pagina met:      




Dutch dekkingskoop

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (overeenkomstenrecht) - koopovereenkomst die is gesloten om de nadelige gevolgen van wanprestatie uit een eerdere koopovereenkomst ongedaan te maken of te beperken. De partij die de ~ is aangegaan, heeft recht op vergoeding van het verschil tussen de overeengekomen prijs en de prijs van de ~, mits hij redelijk te werk is gegaan.


nadere verklaring koopovereenkomst / koopcontract

nadere verklaring toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een contractuele verplichting / wanprestatie (oneigen.)

Artikel 37 Boek 7 BW:

Heeft de koper of de verkoper een dekkingskoop gesloten en is hij daarbij redelijk te werk gegaan, dan komt hem het verschil toe tussen de overeengekomen prijs en die van de dekkingskoop.


Artikel 75 cisg:

Indien de overeenkomst wordt ontbonden en de koper of de verkoper op een redelijke wijze en binnen een redelijke termijn na de ontbinding een dekkingskoop heeft gesloten, komt aan de partij die schadevergoeding eist, het verschil toe tussen de overeengekomen prijs en die van de dekkingskoop, onverminderd haar recht op vergoeding van andere schade overeenkomstig Artikel 74.





Deel deze pagina met:      




Dutch dossiernummer Kamer van Koophandel (KvK-nummer)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht - nummer waaronder een onderneming bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd.


onderdeel handelsregister

nadere verklaring Kamer van Koophandel (KvK)

nadere verklaring handelsnaam / (mv.) handelsnamen

5 hreGrondwet.




Deel deze pagina met:      




Dutch economische waarde / onderhandse verkoopwaarde / vrije verkoopwaarde

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (vermogensrecht) - bedrag dat een woning zou opbrengen als het onder optimale omstandigheden zou worden verkocht.



icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Deel deze pagina met:      




Dutch executieverkoop / executiorale verkoop / gerechtelijke verkoop

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - verkoop door veiling van het onderpand (het huis) als de eigenaar/schuldenaar niet aan zijn afbetalingsverplichtingen voldoet. Soms mag de geldverstrekker het hoogste bod weigeren als hij twijfelt aan de kredietwaardigheid van de hoogste bieder. De opbrengst bij een normale 'onderhandse' verkoop is meestal hoger dan die op een veiling. Voor onderhandse verkoop is in geval van executie echter toestemming van de rechter vereist.


tegenstelling onderhandse verkoop / onderhandse verkoping

Artikel 544 Rv:

1De hypotheekhouder is verplicht de executie te doen inleiden door een aanzegging daarvan of van de in artikel 509 bedoelde overneming aan de hypotheekgever, de schuldenaar en hen van wier recht of beslag uit de registers blijkt en wier recht door de executoriale verkoop zal tenietgaan of vervallen.
2De aanzegging van de executie of de overneming daarvan geschiedt bij exploot van een deurwaarder en houdt in:
a.zo nauwkeurig mogelijk het bedrag waarvoor de hypotheekhouder uit hoofde van zijn recht tot executie wil overgaan, en de ter zake tot het tijdstip van de aanzegging reeds gemaakte kosten;
b.de aanwijzing van de notaris ten overstaan van wie de verkoop zal plaatsvinden.
3Een hypotheekhouder kan de executie ook overnemen van een andere hypotheekhouder wiens recht in rang na het zijne komt, door binnen veertien dagen nadat hem de in het eerste lid bedoelde aanzegging is gedaan, van de overneming aanzegging te doen. Artikel 509 is van overeenkomstige toepassing. De vorige leden worden opnieuw in acht genomen.


Artikel 549 Rv:

1Een verzoekschrift van de hypotheekhouder tot het verkrijgen van het verlof, bedoeld in artikel 264 lid 5 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek kan, behalve door een advocaat, ook door een notaris worden ingediend, in welk geval diens kantoor als gekozen woonplaats van de verzoeker geldt. Bij het verzoekschrift wordt overgelegd een niet langer dan één maand tevoren aan de huurder of, als de woonruimte in zijn plaats door een onderhuurder wordt bewoond, aan de onderhuurder door een deurwaarder uitgebracht exploit waarbij:
a.aan de huurder of onderhuurder wordt betekend de aanzegging of de overneming van de executie door de hypotheekhouder bedoeld in artikel 544;
b.aan de huurder of onderhuurder wordt aangezegd dat het beding jegens de huurder zal worden ingeroepen.
2De voorzieningenrechter beslist niet dan na verhoor of behoorlijke oproeping van de huurder en de eventuele onderhuurders.
3Indien het onderpand met overlating aan de koper van de bevoegdheid het beding in te roepen wordt verkocht, gaan ook de rechten uit de beschikking waarbij het verlof is verleend, op de koper over.
4Onder de huurder in de zin van dit artikel wordt begrepen degene die ingevolge artikel 266 lid 1 of artikel 267 lid 1 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek medehuurder is.





Deel deze pagina met:      




Dutch gedwongen verkoop / afgedwongen verkoop (oneigen.) English forced sale

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (vermogensrecht) - verkoop waarbij de wil van de eigenaar tot verkoop geen rol speelt. Bijv. als een huiseigenaar zijn huis gefinancierd heeft d.m.v. een hypothecaire lening, waarbij de bank een recht van hypotheek op het huis gekregen heeft, kan de bank het huis verkopen als de huiseigenaar in gebreke blijft de lening af te lossen om uit de opbrengst van die gedwongen verkoop de schuld te voldoen.


Artikel 544 Rv:

1De hypotheekhouder is verplicht de executie te doen inleiden door een aanzegging daarvan of van de in artikel 509 bedoelde overneming aan de hypotheekgever, de schuldenaar en hen van wier recht of beslag uit de registers blijkt en wier recht door de executoriale verkoop zal tenietgaan of vervallen.
2De aanzegging van de executie of de overneming daarvan geschiedt bij exploot van een deurwaarder en houdt in:
a.zo nauwkeurig mogelijk het bedrag waarvoor de hypotheekhouder uit hoofde van zijn recht tot executie wil overgaan, en de ter zake tot het tijdstip van de aanzegging reeds gemaakte kosten;
b.de aanwijzing van de notaris ten overstaan van wie de verkoop zal plaatsvinden.
3Een hypotheekhouder kan de executie ook overnemen van een andere hypotheekhouder wiens recht in rang na het zijne komt, door binnen veertien dagen nadat hem de in het eerste lid bedoelde aanzegging is gedaan, van de overneming aanzegging te doen. Artikel 509 is van overeenkomstige toepassing. De vorige leden worden opnieuw in acht genomen.





Deel deze pagina met:      




Dutch genuskoop / soortkoop

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (overeenkomstenrecht) - koop waarbij de soort van de te leveren zaak van tevoren is bepaald. Bijv. de koop van graan of olie; waar bij het sluiten van de overeenkomst de zaak niet geïndividualiseerd is.


Artikel 10 Boek 7 BW:

1. De zaak is voor risico van de koper van de aflevering af, zelfs al is de eigendom nog niet overgedragen. Derhalve blijft hij de koopprijs verschuldigd, ongeacht tenietgaan of achteruitgang van de zaak door een oorzaak die niet aan de verkoper kan worden toegerekend.
2. Hetzelfde geldt van het ogenblik af, waarop de koper in verzuim is met het verrichten van een handeling waarmede hij aan de aflevering moet medewerken. Ingeval naar de soort bepaalde zaken zijn verkocht, doet het verzuim van de koper het risico eerst op hem overgaan, wanneer de verkoper de voor de uitvoering van de overeenkomst bestemde zaken heeft aangewezen en de koper daarvan heeft verwittigd.
3. Indien de koper op goede gronden het recht op ontbinding van de koop of op vervanging van de zaak inroept, blijft deze voor risico van de verkoper.
4. Wanneer de zaak na de aflevering voor risico van de verkoper is gebleven, is het tenietgaan of de achteruitgang ervan door toedoen van de koper eveneens voor rekening van de verkoper. De koper moet echter van het ogenblik af dat hij redelijkerwijs rekening moet houden met het feit dat hij de zaak zal moeten teruggeven, als een zorgvuldig schuldenaar voor het behoud ervan zorgen; artikel 78 van Boek 6 is van overeenkomstige toepassing.





Deel deze pagina met:      




...