eigendom (15 of meer gevonden)

Dutch afgeleide eigendomsverkrijging / derivatieve eigendomsverkrijging

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (vermogensrecht) - de persoon die zijn eigendom van zijn rechtsvoorganger afleidt, krijgt daardoor dezelfde juridische positie als zijn rechtsvoorganger.


tegenstelling originaire eigendomsverkrijging


Deel deze pagina met:      




Dutch appartementsrecht / horizontale eigendom English apartment law / horizontal ownership

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (zakelijke rechten) - aandeel in en uitsluitend gebruik van een deel van een flatgebouw of gebouw waarin zich minimaal twee woningen bevinden; aandeel in goederen die in de splitsing wordt betrokken. Bijv. de flatwoning; hoewel opgenomen in boek 5 is een appartementsrecht, geen zakelijk recht.


Artikel 106 Boek 5 BW:

1. Een eigenaar, erfpachter of opstaller is bevoegd zijn recht op een gebouw met toebehoren en op de daarbij behorende grond met toebehoren te splitsen in appartementsrechten.
2. Een appartementsrecht is op zijn beurt voor splitsing in appartementsrechten vatbaar. Een appartementseigenaar is hiertoe bevoegd, voor zover in de akte van splitsing niet anders is bepaald.
3. Onder appartementsrecht wordt verstaan een aandeel in de goederen die in de splitsing zijn betrokken, dat de bevoegdheid omvat tot het uitsluitend gebruik van bepaalde gedeelten van het gebouw die blijkens hun inrichting bestemd zijn of worden om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt. Het aandeel kan mede omvatten de bevoegdheid tot het uitsluitend gebruik van bepaalde gedeelten van de bij het gebouw behorende grond.
4. Onder appartementseigenaar wordt verstaan de gerechtigde tot een appartementsrecht.
5. Onder gebouw wordt in deze titel mede verstaan een groep van gebouwen die in één splitsing zijn betrokken.
6. Een erfpachter of opstaller is tot een splitsing in appartementsrechten slechts bevoegd na verkregen toestemming van de grondeigenaar. Indien deze de vereiste toestemming kennelijk zonder redelijke grond weigert of zich niet verklaart, kan de toestemming op verzoek van degene die haar behoeft worden vervangen door een machtiging van de kantonrechter binnen wiens rechtsgebied het gebouw of het grootste gedeelte daarvan is gelegen.


Artikel 113 Boek 5 BW:

1. De aandelen die door de splitsing in appartementsrechten ontstaan, zijn gelijk, tenzij bij de akte van splitsing een andere verhouding is bepaald.
2. In de schulden en kosten die ingevolge de wet of het reglement voor rekening van de gezamenlijke appartementseigenaars komen, moeten zij onderling en jegens de vereniging van eigenaars voor elk appartementsrecht een gelijk deel bijdragen, tenzij daarvoor bij het reglement een andere verhouding is bepaald.
3. Indien de appartementseigenaars voor een in het vorige lid genoemde schuld jegens de schuldeisers gezamenlijk aansprakelijk zijn en de verschuldigde prestatie deelbaar is, zijn zij ieder verbonden voor een deel, in de verhouding bedoeld in het vorige lid.
4. Indien de appartementseigenaars voor een in lid 2 genoemde schuld gezamenlijk aansprakelijk zijn, is de vereniging voor die schuld hoofdelijk verbonden.
5. Voor de schulden der vereniging zijn zij die appartementseigenaar waren ten tijde van het ontstaan van de schuld, met de vereniging hoofdelijk verbonden, en wel, indien de prestatie deelbaar is, ieder voor een deel in de verhouding bedoeld in lid 2.





Deel deze pagina met:      




Dutch artistieke eigendom

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

intellectueel eigendomsrecht - Auteursrecht.



Deel deze pagina met:      




Dutch beneficiaire eigendom English beneficial ownership

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

vreemd recht (Angelsaksisch recht) - in het Angelsaksische recht wordt een onderscheid gemaakt tussen legal ownership, of juridisch eigendom, en ~, oFwel het eigendomsrecht dat toekomt aan bijv. de beneficiary, d.w.z. de begunstigde, van een trust.



Deel deze pagina met:      




Dutch Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) / (oneigen.) Benelux-merkenbureau English Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

intellectueel eigendomsrecht (merkenrecht) - officiële instantie in de Benelux voor de registratie van merken. Het ~ is belast met de uitvoering van de Eenvormige Beneluxwet op de merken. Het is een openbare dienst die het Benelux-register beheert en het publiek uitsluitend informatie verstrekt binnen de wettelijke bepalingen. Op 19 maart 1962 ondertekenden Nederland, België en Luxemburg het Benelux-Verdrag inzake de warenmerken op basis waarvan de Eenvormige Beneluxwet op de merken tot stand kwam. De wet trad op 1 januari 1971 in werking. Krachtens dit Verdrag werd het ~ opgericht (zie boip.int).


1.2 bvie.

1.3 BVIE.




Deel deze pagina met:      




Dutch bezwaard goed / (mv.) bezwaarde goederen / bezwaarde eigendom English encumbered estate / mortgaged estate

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht (belastingrecht) - eigendom waarop een of meerdere beperkte zekerheidsrechten rusten. Bijv. een huis met hypotheek.


nadere verklaring beperkt zekerheidsrecht / (mv.) beperkte zekerheidsrechten

nadere verklaring toekomstige goederen

nadere verklaring fideï-commis / fideïcommissaire substitutie / erfstelling over de hand / tweetrapsmaking

Artikel 23 iw 1990:

De ontvanger kan de belastingaanslagen in de inkomstenbelasting, voorzover zij betrekking hebben op goederen, verkregen onder de ontbindende voorwaarde van overlijden waarbij zich een opschortende voorwaarde ten gunste van een verwachter aansluit, op goederen waarvan de belastingschuldige het wettelijk vruchtgenot heeft, dan wel op goederen die de belastingschuldige ter beschikking staan krachtens een genotsrecht als bedoeld in artikel 5.22, derde lid, van de Wet inkomstenbelasting 2001, op die goederen verhalen als waren zij niet met die rechten bezwaard, een en ander voorzover deze goederen bestanddelen vormen van de rendementsgrondslag, bedoeld in artikel 5.3 van de Wet inkomstenbelasting 2001.





Deel deze pagina met:      




Dutch bloot eigendomswilsrecht

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - na het overlijden van de eerste ouder krijgt het kind een vordering op de langstlevende ouder. Indien deze langstlevende ouder gaat hertrouwen heeft het kind het recht de langstlevende ouder te verzoeken het eigendom van goederen geleverd te krijgen met een waarde van ten hoogste die vordering. Deze levering vindt dan in principe plaats onder voorbehoud van het vruchtgebruik ten behoeve van de langstlevende ouder zodat het kind slechts de blote eigendom verkrijgt. Dit ~ kan in een testament worden opgeheven zodat de langstlevende ouder daar bij hertrouwen niet mee te maken hoeft te krijgen.


Artikel 19 Boek 4 BW:

Indien een kind overeenkomstig artikel 13 lid 3 een geldvordering op zijn langstlevende ouder ter zake van de nalatenschap van zijn eerst overleden ouder heeft verkregen, en die ouder aangifte heeft gedaan van zijn voornemen opnieuw een huwelijk te willen aangaan, is deze verplicht aan het kind op diens verzoek goederen over te dragen met een waarde van ten hoogste die geldvordering, vermeerderd met de in lid 4 van dat artikel bedoelde verhoging. De overdracht vindt, tenzij de ouder daarvan afziet, plaats onder voorbehoud van het vruchtgebruik van de goederen.





Deel deze pagina met:      




Dutch blote eigendom / (oneigen.) bloot eigendom English bare ownership / bare proprietor

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (financieel recht) - bezit van de mantel van een obligatie. De hoofdsom blijft dan over min de rente.


nadere verklaring volle eigendom

nadere verklaring zakelijk recht / zakelijke rechten

nadere verklaring bloot rechtsfeit / (oneigen.) bloot feit


Deel deze pagina met:      




Dutch blote eigendom / (oneigen.) bloot eigendom / nuda proprietas English bare ownership

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (zakelijke rechten) - beperking op het eigendomsrecht doordat het is ontbloot door de vestiging daarop van een beperkt zakelijk recht; eigendom dat met een beperkt zakelijk recht (bijv. vruchtgebruik of hypotheek) is bezwaard. Het eigendom blijft aan de eigenaar toebehoren, al is het eigendomsrecht beperkt.


nadere verklaring volle eigendom

nadere verklaring zakelijk recht / zakelijke rechten

nadere verklaring bloot rechtsfeit / (oneigen.) bloot feit

201 Boek 3 BW.




Deel deze pagina met:      




Dutch bureau voor de Industriéle eigendom (BIE) / (oneigen.) Octrooiraad

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

intellectueel eigendomsrecht (octrooirecht) - door de overheid opgerichte dienst die hoofdzakelijk belast is met administratieve taken die door of krachtens de Benelux-Merkenwet aan de nationale diensten van de Benelux-landen zijn opgedragen. (R.W. Holzhauer)


Artikel 15 ROW 1995:

Het bureau is een instelling van Nederland. Het dient, voor zover het octrooien betreft, voor Nederland en de Nederlandse Antillen als centrale bewaarplaats als bedoeld in artikel 12 van het Herzien Internationaal Verdrag van Parijs van 20 maart 1883 tot bescherming van de industriële eigendom; Stockholm, 14 juli 1967 (Trb. 1969, 144).


Artikel 99 ROW 1995:

In de Nederlandse Antillen kan een bureau voor de industriële eigendom worden ingesteld. Dit bureau is een instelling van dat land.





Deel deze pagina met:      




Dutch economisch eigendom English beneficial ownership

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (zakelijke rechten) - feitelijke toestand die lijkt op echt juridische eigendom. Iemand heeft het recht op de gebruikswaarde van een object als ook het volledige risico van waardeverandering. De gebruikswaarde van een object maakt in economische zin onderdeel uit van het vermogen van degene aan wie het recht is toegekomen. Degene die het recht op de gebruikswaarde op een object verwerft, wordt economisch eigenaar van dit object genoemd. Bij leaseovereenkomsten bijv. is de leasenemer degene die het feitelijke en economische genot van de leasezaak heeft.



icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Deel deze pagina met:      




Dutch economisch eigendom English economic ownership

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (zakelijke rechten) - feitelijke beschikking over de zaak alsof men eigenaar is.


nadere verklaring juridisch eigenaar


icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Deel deze pagina met:      




Dutch eigendom English property

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (zakelijke rechten) - meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben. Onteigening van grond~ kan alleen onder zeer strenge voorwaarden plaatsvinden.


hierarchische verhouding hoger houderschap / detentie

onderdeel blote eigendom / (oneigen.) bloot eigendom

niet gelijk aan geestelijk eigendom

onderdeel volle eigendom

Artikel 1 Boek 5 BW:

1. Eigendom is het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben.
2. Het staat de eigenaar met uitsluiting van een ieder vrij van de zaak gebruik te maken, mits dit gebruik niet strijdt met rechten van anderen en de op wettelijke voorschriften en regels van ongeschreven recht gegronde beperkingen daarbij in acht worden genomen.
3. De eigenaar van de zaak wordt, behoudens rechten van anderen, eigenaar van de afgescheiden vruchten.


14 Grondwet.




Deel deze pagina met:      




Dutch eigendomsakte / overdrachtsakte English deed of ownership

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (zakelijke rechten) - officieel stuk dat door de notaris wordt opgemaakt om de overdracht van een onroerende zaak te voltooien. De notaris registreert de ~ bij het Kadaster. De notariskosten voor het opmaken van de ~ zijn per 1 oktober 1999 binnen een marge onderhandelbaar.


83 Boek 3 BW.




Deel deze pagina met:      




Dutch eigendomsbeperking English property restriction

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (zakelijke rechten) - beperking van het eigendomsrecht door onteigening of door het geprivilegieerd zijn van de overheid bij grondaankopen.


Artikel 1 ow:

[1.] Onteigening ten algemeenen nutte kan in het publiek belang van den Staat, van eene of meer provinciën, van eene of meer gemeenten, en van een of meer waterschappen plaats hebben.
[2.] In dat publiek belang kan ook ten name van natuurlijke personen of privaatrechtelijke rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid, aan wie de uitvoering van het werk, dat onteigening vordert, is toegestaan, worden onteigend.


Artikel 1 belwp:

Wanneer ten behoeve van openbare werken:
die door het Rijk, door eene provincie of ingevolge het reglement voor de instelling door een waterschap, veenschap of veenpolder worden of zijn ondernomen,
die door Ons, Onze Minister die het aangaat of door een provinciaal bestuur krachtens de wet zijn bevolen, die door een waterschap, veenschap of veenpolder anders dan ingevolge het reglement voor de instelling of door eene gemeente worden of zijn ondernomen of zijn bevolen terwijl het openbaar belang door Ons of van Onzentwege is erkend,
die ingevolge eene door het openbaar gezag verleende concessie worden of zijn tot stand gebracht, terwijl het openbaar belang door Ons of van Onzentwege is erkend, of
van welke het algemeen nut uitdrukkelijk bij de wet is erkend,
een werk noodig is, waarvoor duurzaam of tijdelijk gebruik moet worden gemaakt van onroerende zaken, kan ieder, die eenig recht heeft ten aanzien van die zaken, behoudens recht op schadevergoeding, worden verplicht te gedoogen, dat zoodanig werk wordt aangelegd en in stand gehouden, indien naar het oordeel van Onzen Minister van Waterstaat de belangen van de rechthebbenden redelijkerwijs onteigening niet vorderen en in het gebruik van de zaken niet meer belemmering wordt gebracht, dan redelijkerwijs voor den aanleg en de instandhouding van het werk noodig is.





Deel deze pagina met:      




...