optie (13 gevonden)

Dutch adoptie / adopteren / geadopteerd English adoption

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht - aannemen als wettig kind, waardoor tussen het kind en de adoptief ouders (en hun bloedverwanten) familierechtelijke banden ontstaan.


nadere verklaring personen- en familierecht

Artikel 227 Boek 1 BW:

1. Adoptie geschiedt door een uitspraak van de rechtbank op verzoek van twee personen tezamen of op verzoek van één persoon alleen. Twee personen tezamen kunnen geen verzoek tot adoptie doen, indien zij krachtens artikel 41 geen huwelijk met elkaar zouden mogen aangaan.
2. Het verzoek door twee personen tezamen kan slechts worden gedaan, indien zij ten minste drie aaneengesloten jaren onmiddellijk voorafgaande aan de indiening van het verzoek met elkaar hebben samengeleefd. Het verzoek door de adoptant die echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel van de ouder is, kan slechts worden gedaan, indien hij ten minste drie aaneengesloten jaren onmiddellijk voorafgaande aan de indiening van het verzoek met die ouder heeft samengeleefd.
3. Het verzoek kan alleen worden toegewezen, indien de adoptie in het kennelijk belang van het kind is, op het tijdstip van het verzoek tot adoptie vaststaat en voor de toekomst redelijkerwijs te voorzien is dat het kind niets meer van zijn ouder of ouders in de hoedanigheid van ouder te verwachten heeft, en aan de voorwaarden, genoemd in artikel 228, wordt voldaan.
4. Zijn de voornamen van het kind niet bekend, dan stelt de rechter, nadat hij de adoptant of adoptanten en het kind, indien dat twaalf jaren of ouder is, heeft gehoord, bij de adoptiebeschikking tevens een of meer voornamen vast.
5. In zaken van adoptie is de minderjarige ouder bekwaam in rechte op te treden.


Artikel 229 Boek 1 BW:

1. Door adoptie komen de geadopteerde, de adoptiefouder en zijn bloedverwanten of de adoptiefouders en hun bloedverwanten in familierechtelijke betrekking tot elkaar te staan.
2. Tegelijkertijd houdt de familierechtelijke betrekking tussen de geadopteerde, zijn oorspronkelijke ouders en hun bloedverwanten op te bestaan.
3. In afwijking van het tweede lid blijft de familierechtelijke betrekking tussen de geadopteerde en zijn ouder en diens bloedverwanten bestaan, indien de echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel van die ouder het kind adopteert.
4. Indien het kind op het tijdstip van de adoptie omgang heeft met een ouder ten aanzien van wie de familierechtelijke betrekking ophoudt te bestaan, kan de rechtbank bepalen dat zij gerechtigd blijven tot omgang met elkaar. De artikelen 377a, tweede en derde lid, 377e en 377g zijn van overeenkomstige toepassing.





Deel deze pagina met:      




Dutch koopoptie

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht - recht om door een eenzijdige wilsverklaring een koopovereenkomst te doen ontstaan.



Deel deze pagina met:      




Dutch optie English option

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (financieel recht) - recht om gedurende een bepaalde periode aandelen tegen een afgesproken prijs te kopen (callopties) of te verkopen (putopties).


niet gelijk aan obligatie / schuldbrief

tegenstelling termijncontract


Deel deze pagina met:      




Dutch optie English option

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht (vreemdelingenrecht) - schriftelijke verklaring waarin men aangeeft te kiezen voor de Nederlandse nationaliteit. Dit is vastgelegd in de Rijkswet op het Nederlanderschap..


nadere verklaring Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN)


Deel deze pagina met:      




Dutch optiebeding English option clause

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (overeenkomstenrecht) - aanbod waarbij één partij zich verbindt om, indien de wederpartij dit wenst, met haar een bepaalde overeenkomst te sluiten.


nadere verklaring aanbod

nadere verklaring uitloving / uitloven / uitgeloofd

nadere verklaring overeenkomst (ovk) / (oneigen.) contract

Artikel 219 Boek 6 BW:

1Een aanbod kan worden herroepen, tenzij het een termijn voor de aanvaarding inhoudt of de onherroepelijkheid ervan op andere wijze uit het aanbod volgt.
2De herroeping kan slechts geschieden, zolang het aanbod niet is aanvaard en evenmin een mededeling, houdende de aanvaarding is verzonden. Bevat het aanbod de mededeling dat het vrijblijvend wordt gedaan, dan kan de herroeping nog onverwijld na de aanvaarding geschieden.
3Een beding waarbij één der partijen zich verbindt om, indien de wederpartij dit wenst, met haar een bepaalde overeenkomst te sluiten, geldt als een onherroepelijk aanbod.





Deel deze pagina met:      




Dutch optiebeurs English stock exchange

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (financieel recht) - plaats waar men in opties handelt.


Artikel 22 Wte 1995:

1. Het houden van een effectenbeurs is niet toegestaan dan na verkregen erkenning van Onze Minister.
2. De erkenning wordt verleend indien de houder van de effectenbeurs aantoont dat hij in Nederland is gevestigd en het houden van de effectenbeurs, de voor die effectenbeurs te hanteren regels, hun toepassing en de controle op de naleving van die regels zullen voldoen aan hetgeen nodig is met het oog op een adequate functionering van de effectenmarkten of de positie van de beleggers op die markten. Met het oog op de verlening van de erkenning toetst Onze Minister ten minste de deskundigheid van de personen die het dagelijks beleid van de houder bepalen, de betrouwbaarheid van de personen die het beleid van de houder bepalen of mede bepalen, de financiële waarborgen, het afwikkelingssysteem, en de toepassing van de voor de effectenbeurs geldende regels op de instellingen, bedoeld in artikel 6, eerste lid, op effecteninstellingen die zullen worden toegelaten tot deze beurs en op dochterondernemingen.
3. Aan een erkenning kunnen beperkingen worden gesteld en voorschriften worden verbonden met het oog op een adequate functionering van de effectenmarkten of de positie van de beleggers op die markten.
4. Het eerste lid is niet van toepassing op een gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1, onder 13, van de richtlijn beleggingsdiensten waarvan de houder in een andere lid-staat is gevestigd.
5. Aan de vrijstelling, bedoeld in het vierde lid, is het voorschrift verbonden dat degene voor wie de vrijstelling geldt zich houdt aan door Onze Minister te stellen regels met het oog op een adequate functionering van de effectenmarkten of de positie van de beleggers op die markten.





Deel deze pagina met:      




Dutch optiebewijs

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (financieel recht) - bewijs dat men een bepaalde optie bezit.



Deel deze pagina met:      




    Deutsch Optionsvertrag
    French convention d'option
    Spanish acuerdo de opción
    Italian accordo di opzione
    Polish umowa opcyjna

ondernemingsrecht (financieel recht) - Een ~ tussen een belegger en de bank of commissionair die moet worden gesloten voordat transacties in opties kunnen worden aangenomen. In de ~ staan afspraken over onder meer het uiterste tijdstip waarop sluitingstranacties of opdrachten tot uitoefening kunnen worden doorgegeven. Een ~ wordt ook optieverklaring genoemd bij aankoop van onroerend goed, waarbij de verkoper verklaart het onroerend goed daadwerkelijk aan de koper te zullen verkopen.



Deel deze pagina met:      




Dutch optierecht

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (vennootschapsrecht) - de mogelijkheid om in de toekomst aandelen in de BV van de werkgever te kopen tegen een van tevoren vastgestelde koers; als de waarde van de aandelen stijgt, stijgt ook de waarde van de optierechten.



Deel deze pagina met:      




Dutch optierecht

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (financieel recht) - verhandelbaar recht op, gedurende een bepaalde periode, tegen een van tevoren vastgestelde prijs, aandelen, edelmetalen etc. te kopen (calloptie) of te verkopen (putoptie).



Deel deze pagina met:      




Dutch stiefouderadoptie

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht - aanneming als wettig kind door een (echt)paar waarvan een van de partners de wettige of natuurlijke vader of moeder van het kind is.


nadere verklaring adoptie / adopteren / geadopteerd

Artikel 1 wobp:

In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
Onze Minister: Onze Minister van Justitie;
buitenlands kind: een buiten Nederland geboren, de Nederlandse nationaliteit niet bezittende minderjarige in de zin van de Nederlandse wet, die in Nederland met het oog op adoptie in een ander gezin dan het ouderlijke wordt of zal worden verzorgd en opgevoed in zodanige omstandigheden dat de verzorgers in feite de plaats van de ouders innemen;
aspirant-adoptiefouders: echtgenoten van verschillend geslacht of een persoon die een buitenlands kind met het oog op adoptie wensen op te nemen of hebben opgenomen;
adoptiefouders: echtgenoten van verschillend geslacht of een persoon die een buitenlands kind hebben geadopteerd;
beginseltoestemming: de schriftelijke mededeling van Onze Minister omschreven in artikel 2;
vergunninghouder: de rechtspersoon die houder is van een vergunning als bedoeld in de artikelen 15 en 16.
bemiddeling: elke activiteit van een vergunninghouder gericht op totstandkoming van, of ondersteuning bij, de plaatsing van een buitenlands kind met het oog op adoptie bij aspirant-adoptiefouders.





Deel deze pagina met:      




Dutch verbod op grootouderadoptie

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (jeugdrecht) - verbod tot adoptie door grootouders van hun kleinkind. Het ~ werd gesanctioneerd als niet in strijd met art. 8 EVRM (HR 24 september 2004, JOL 2004, 477).


Artikel 227 Boek 1 BW:

1. Adoptie geschiedt door een uitspraak van de rechtbank op verzoek van twee personen tezamen of op verzoek van één persoon alleen. Twee personen tezamen kunnen geen verzoek tot adoptie doen, indien zij krachtens artikel 41 geen huwelijk met elkaar zouden mogen aangaan.
2. Het verzoek door twee personen tezamen kan slechts worden gedaan, indien zij ten minste drie aaneengesloten jaren onmiddellijk voorafgaande aan de indiening van het verzoek met elkaar hebben samengeleefd. Het verzoek door de adoptant die echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel van de ouder is, kan slechts worden gedaan, indien hij ten minste drie aaneengesloten jaren onmiddellijk voorafgaande aan de indiening van het verzoek met die ouder heeft samengeleefd.
3. Het verzoek kan alleen worden toegewezen, indien de adoptie in het kennelijk belang van het kind is, op het tijdstip van het verzoek tot adoptie vaststaat en voor de toekomst redelijkerwijs te voorzien is dat het kind niets meer van zijn ouder of ouders in de hoedanigheid van ouder te verwachten heeft, en aan de voorwaarden, genoemd in artikel 228, wordt voldaan.
4. Zijn de voornamen van het kind niet bekend, dan stelt de rechter, nadat hij de adoptant of adoptanten en het kind, indien dat twaalf jaren of ouder is, heeft gehoord, bij de adoptiebeschikking tevens een of meer voornamen vast.
5. In zaken van adoptie is de minderjarige ouder bekwaam in rechte op te treden.


Artikel 228 Boek 1 BW:

1. Voorwaarden voor adoptie zijn:
a. dat het kind op de dag van het eerste verzoek minderjarig is, en dat het kind, indien het op de dag van het verzoek twaalf jaren of ouder is, ter gelegenheid van zijn verhoor niet van bezwaren tegen toewijzing van het verzoek heeft doen blijken; hetzelfde geldt, indien de rechter is gebleken van bezwaren tegen toewijzing van het verzoek van een minderjarige die op de dag van het verzoek de leeftijd van twaalf jaren nog niet heeft bereikt, maar in staat kan worden geacht tot een redelijke waardering van zijn belangen ter zake;
b. dat het kind niet is een kleinkind van een adoptant;
c. dat de adoptant of ieder der adoptanten ten minste achttien jaren ouder dan het kind is;
d. dat geen der ouders het verzoek tegenspreekt;
e. dat de minderjarige moeder van het kind op de dag van het verzoek de leeftijd van zestien jaren heeft bereikt;
f. dat de adoptant het kind gedurende ten minste drie aaneengesloten jaren heeft verzorgd en opgevoed of, in geval van adoptie door twee personen tezamen, dat zij het kind gedurende ten minste een jaar hebben verzorgd en opgevoed; indien de echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel van de ouder het kind adopteert, geldt dat de adoptant en die ouder het kind gedurende ten minste een jaar hebben verzorgd en opgevoed, tenzij het kind wordt geboren uit de relatie van de moeder met een levensgezel van gelijk geslacht;
g. dat de ouder of ouders niet of niet langer het gezag over het kind hebben. Indien evenwel de echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel van de ouder het kind adopteert, geldt dat deze ouder alleen of samen met voornoemde echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel het gezag heeft.
2. Aan de tegenspraak van een ouder als bedoeld in het eerste lid, onder d, kan worden voorbijgegaan:
a. indien het kind en de ouder niet of nauwelijks in gezinsverband hebben samengeleefd; of
b. indien de ouder het gezag over het kind heeft misbruikt of de verzorging en opvoeding van het kind op grove wijze heeft verwaarloosd; of
c. indien de ouder onherroepelijk is veroordeeld wegens het plegen tegen de minderjarige van een van de misdrijven, omschreven in de titels XIII tot en met XV en XVIII tot en met XX van het tweede boek van het Wetboek van Strafrecht.





Deel deze pagina met:      




Dutch Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie (WOBP)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht - wet van 8 december 1988 met voorwaarden voor opneming in Nederland van buitenlandse pleegkinderen met het oog op hun adoptie. Daarin o.a. opgenomen het vergunningstelsel voor bemiddelaars en de klachtmogelijkheid.


Artikel 15 wobp:

Het is verboden zonder vergunning van Onze Minister te bemiddelen inzake de opneming van een buitenlands kind met het oog op adoptie.


24a wobp.




Deel deze pagina met: