letsel (5 gevonden)

Dutch beletsel / beletselen English obstacles

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht - vaak wettelijke verhindering. Bijv. de ~ ten aanzien van het homohuwelijk moeten worden opgeheven zodat twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen.



Deel deze pagina met:      




Dutch huwelijksbeletsel English impediment to marriage

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht - wettelijke reden tegen het sluiten van een huwelijk. Bijv. bloedverwantschap, en specifiek in het kerkrecht: concubinaat, jonge leeftijd (jongens 16 en meisjes 14 jaar), geestelijke wijdingen en geestelijke verwantschap (relatie tussen dopeling en peter en meter, tussen ouders en getuigen en tussen de doper en de dopeling en diens ouders).


Artikel 31 Boek 1 BW:

1. Om een huwelijk te mogen aangaan moeten een man en een vrouw de leeftijd van achttien jaren hebben bereikt.
2. Het in het vorige lid vermelde huwelijksbeletsel bestaat niet wanneer zij die met elkander een huwelijk willen aangaan de leeftijd van zestien jaren hebben bereikt en de vrouw een verklaring van een arts overlegt dat zij zwanger is, dan wel haar kind reeds ter wereld heeft gebracht.
3. Onze Minister van Justitie kan om gewichtige redenen ontheffing verlenen van het in het eerste lid genoemde vereiste.


Artikel 41 Boek 1 BW:

1. Een huwelijk mag niet worden gesloten tussen hen die elkander, hetzij van nature hetzij familierechtelijk, bestaan in de opgaande en in de nederdalende lijn of als broeders, zusters of broeder en zuster.
2. Onze Minister van Justitie kan om gewichtige redenen ontheffing van het verbod verlenen aan hen die broeders, zusters of broeder en zuster door adoptie zijn.





Deel deze pagina met:      




Dutch letselschade English injury

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (letselschaderecht) - lichamelijk of geestelijk letsel dat door een ander is veroorzaakt en kan leiden tot immateriële schadevergoeding of smartengeld.


nadere verklaring shockschade / schrikschade

nadere verklaring schadevergoeding

nadere verklaring vermogensschade


icon advocaatzoeken.nl

Artikel 81 Boek 8 BW:

De vervoerder is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door dood of letsel in verband met het vervoer aan de reiziger overkomen.


Artikel 105 Boek 8 BW:

1. De vervoerder is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door dood of letsel van de reiziger ten gevolge van een ongeval dat in verband met en tijdens het vervoer aan de reiziger is overkomen.
2. In afwijking van het eerste lid is de vervoerder niet aansprakelijk, voor zover het ongeval is veroorzaakt door een omstandigheid die een zorgvuldig vervoerder niet heeft kunnen vermijden en voor zover zulk een vervoerder de gevolgen daarvan niet heeft kunnen verhinderen.
3. Lichamelijke of geestelijke tekortkomingen van de bestuurder van het voertuig alsmede gebrekkigheid of slecht functioneren van het vervoermiddel of van het materiaal, waarvan hij zich voor het vervoer bedient, worden aangemerkt als een omstandigheid die een zorgvuldig vervoerder heeft kunnen vermijden en waarvan zulk een vervoerder de gevolgen heeft kunnen verhinderen. Onder materiaal wordt niet begrepen een ander vervoermiddel aan boord waarvan het vervoermiddel zich bevindt.
4. Bij de toepassing van het tweede lid wordt slechts dan rekening gehouden met een gedraging van een derde, indien geen andere omstandigheid, die mede tot het ongeval leidde, voor rekening van de vervoerder is.





Deel deze pagina met:      




Dutch letselschaderecht English law relating to (bodily) injury

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (letselschaderecht) - vakgebied dat met boek 6 Burgerlijk Wetboek samenvalt; vooral m.b.t. vaststelling van aansprakelijkheid en schade naar aanleiding van fysiek en/of geestelijk letsel dat door een andere persoon is veroorzaakt.


hierarchische verhouding hoger gezondheidsrecht


icon advocaatzoeken.nl

Artikel 96 Boek 6 BW:

1Vermogensschade omvat zowel geleden verlies als gederfde winst.
2Als vermogensschade komen mede voor vergoeding in aanmerking:
a.redelijke kosten ter voorkoming of beperking van schade die als gevolg van de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, mocht worden verwacht;
b.redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid;
c.redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte.
3Lid 2 onder b en c is niet van toepassing voor zover in het gegeven geval krachtens artikel 241 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering de regels betreffende de proceskosten van toepassing zijn.
4In geval van een handelsovereenkomst als bedoeld in artikel 119a lid 1 of artikel 119b lid 1 bestaat de vergoeding van kosten bedoeld in lid 2 onder c uit ten minste een bedrag van 40 euro. Dit bedrag is zonder aanmaning verschuldigd vanaf de dag volgende op de dag waarop de wettelijke of overeengekomen uiterste dag van betaling is verstreken. Hiervan kan niet ten nadele van de schuldeiser worden afgeweken.
5Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld voor de vergoeding van kosten als bedoeld in lid 2 onder c. Van deze regels kan niet ten nadele van de schuldenaar worden afgeweken indien de schuldenaar een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. In dit geval mist artikel 241, eerste volzin, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering toepassing.
6De vergoeding volgens de nadere regels kan indien de schuldenaar een natuurlijk persoon is, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, eerst verschuldigd worden nadat de schuldenaar na het intreden van het verzuim, bedoeld in artikel 81, onder vermelding van de gevolgen van het uitblijven van betaling, waaronder de vergoeding die in overeenstemming met de nadere regels wordt gevorderd, vruchteloos is aangemaand tot betaling binnen een termijn van veertien dagen, aanvangende de dag na aanmaning.
7Indien een schuldenaar voor meer dan een vordering door een schuldeiser kan worden aangemaand als bedoeld in lid 6, dan dient dit in één aanmaning te geschieden. Voor de berekening van de vergoeding worden de hoofdsommen van deze vorderingen bij elkaar opgeteld.


Artikel 106 Boek 6 BW:

1Voor nadeel dat niet in vermogensschade bestaat, heeft de benadeelde recht op een naar billijkheid vast te stellen schadevergoeding:
a.indien de aansprakelijke persoon het oogmerk had zodanig nadeel toe te brengen;
b.indien de benadeelde lichamelijk letsel heeft opgelopen, in zijn eer of goede naam is geschaad of op andere wijze in zijn persoon is aangetast;
c.indien het nadeel gelegen is in aantasting van de nagedachtenis van een overledene en toegebracht is aan de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, de geregistreerde partner of een bloedverwant tot in de tweede graad van de overledene, mits de aantasting plaatsvond op een wijze die de overledene, ware hij nog in leven geweest, recht zou hebben gegeven op schadevergoeding wegens het schaden van zijn eer of goede naam.
2Het recht op een vergoeding, als in het vorige lid bedoeld, is niet vatbaar voor overgang en beslag, tenzij het bij overeenkomst is vastgelegd of ter zake een vordering in rechte is ingesteld. Voor overgang onder algemene titel is voldoende dat de gerechtigde aan de wederpartij heeft medegedeeld op de vergoeding aanspraak te maken.





Deel deze pagina met:      




Dutch lichamelijk letsel English physical injury

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (letselschaderecht) - verwondingen aan of in het lichaam.



Deel deze pagina met: