keur (15 of meer gevonden)

Dutch afkeuring

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (verzekeringsrecht) - vindt plaats als bij cascoschade van een schip de reparatiekosten meer bedragen dan van de waarde van het schip. Verzekeraars vergoeden de verzekerde de verzekerde som onder aftrek van de waarde van het beschadigde schip of wrak.


Artikel 717 wvk:

Indien de reparatie-kosten meer dan drie vierden der waarde van het schip zouden beloopen, moet het schip, ten aanzien van den verzekeraar, gehouden worden als afgekeurd; en de verzekeraar is alsdan, voor zoo verre er geen abandonnement heeft plaats gehad, verpligt de som waarvoor hij verzekerd heeft, aan den verzekerde te betalen, onder korting van de waarde van het beschadigde schip of wrak.





Deel deze pagina met:      




Dutch bekeuring English ticket / fine

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - geldboete voor een overtreding van de verkeerswet, opgelegd door een daartoe bevoegde politie-ambtenaar.


hierarchische verhouding hoger verkeerswet

Artikel 2 WAHV:

1. Ter zake van de in de bijlage bij deze wet omschreven gedragingen die in strijd zijn met op het verkeer betrekking hebbende voorschriften gesteld bij of krachtens de Wegenverkeerswet 1994, de Provinciewet of de Gemeentewet (Stb. 1992, 96), worden op de wijze bij deze wet bepaald administratieve sancties opgelegd. Voorzieningen van strafrechtelijke of strafvorderlijke aard zijn uitgesloten.
2. Als gedragingen in de zin van het eerste lid worden niet beschouwd die gedragingen waarbij letsel aan personen is ontstaan of schade aan goederen is toegebracht.
3. Voor elke gedraging bepaalt de in het eerste lid bedoelde bijlage de aan de Staat te betalen geldsom. Deze geldsom kan niet meer zijn dan EUR 340 per gedraging.
4. De in het derde lid bedoelde geldsom wordt voor personen die ten tijde van de gedraging nog geen zestien jaar oud waren, gehalveerd.
5. De in het eerste lid bedoelde bijlage kan bij algemene maatregel van bestuur worden gewijzigd. Deze algemene maatregel van bestuur treedt niet eerder in werking dan vier weken na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin hij is geplaatst. Van de plaatsing wordt onverwijld mededeling gedaan aan de beide kamers der Staten-Generaal.
6. Een algemene maatregel van bestuur, als bedoeld in het vijfde lid, wordt vastgesteld op voordracht van Onze Minister en Onze Minister van Verkeer en Waterstaat.





Deel deze pagina met:      




Dutch bekeuring / bekeuren / bekeurd English the fine / penalty

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - administratieve sanctie die een politieagent kan opleggen als hij een verkeersovertreding heeft geconstateerd.


Artikel 3 Wahv:

1. Met het toezicht op de naleving van de in artikel 2, eerste lid, bedoelde voorschriften zijn belast de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen ambtenaren.
2. De in het eerste lid bedoelde ambtenaren zijn bevoegd tot het opleggen van een administratieve sanctie ter zake van de door hen of op geautomatiseerde wijze vastgestelde gedragingen aan personen die de leeftijd van twaalf jaren hebben bereikt.
3. De officier van justitie in het arrondissement waar de in het eerste lid bedoelde ambtenaren optreden, houdt toezicht op de wijze waarop zij van de hun verleende bevoegdheid gebruik maken. Hij kan daaromtrent beleidsregels vaststellen. Bij algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld omtrent het toezicht op de wijze waarop de in het eerste lid bedoelde ambtenaren van de hun verleende bevoegdheid gebruik maken en de intrekking van die bevoegdheid.
4. Het College van procureurs-generaal houdt toezicht op de bij deze wet geregelde handhaving van verkeersvoorschriften. Het geeft daartoe bevelen aan de hoofden van de arrondissementsparketten.





Deel deze pagina met:      




Dutch goedkeuring English approval

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

- geen bezwaar hebben tegen iets, ermee instemmen.



Deel deze pagina met:      




Dutch goedkeuringsverplichting

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht - de verplichting om een bepaalde beslissing goed te keuren alvorens tot uitvoering van de betreffende beslissing over te gaan.



Deel deze pagina met:      




Dutch Goedkeuringswet bewijsverdrag 1970 (Gw Bv 1970)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - rijkswet van 11 december 1980 waarin het verdrag inzake de verkrijging van bewijs in het buitenland in burgerlijke en handelszaken wordt goedgekeurd.


Artikel 1 Gw Bv 1970:

Het op 18 maart 1970 te 's-Gravenhage tot stand gekomen Verdrag inzake de verkrijging van bewijs in het buitenland in burgerlijke en in handelszaken, waarvan de Franse en de Engelse tekst in Tractatenblad 1969, 94 en de vertaling in het Nederlands in Tractatenblad 1979, 38 is geplaatst, wordt goedgekeurd voor het gehele Koninkrijk.





Deel deze pagina met:      




Dutch Goedkeuringswet verdrag betreffende de Europese unie (Gw Eu-Verdrag)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

staatsrecht - rijkswet van 17 december 1992 waarin het Verdrag van Maastricht (verdrag betreffende de Europese Unie met Protocollen) en een Overeenkomst betreffende de sociale politiek tussen de lidstaten van de EG wordt goedgekeurd.


nadere verklaring Europese Unie (EU)

1 Grondwet eu-verdrag.




Deel deze pagina met:      




Dutch keur

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht - verordening (met één of meer strafbepalingen) uitgevaardigd door een waterschap


Artikel 80 Wschw:

1. Onverminderd het bepaalde bij een ingevolge artikel 79, eerste lid, vastgestelde verordening, wordt het ontwerp van het besluit tot vaststelling of wijziging van een keur tegelijk met de terinzagelegging daarvan toegezonden aan de besturen van de gemeenten in het gebied waarvan de keur van toepassing zal zijn.
2. Het besluit tot vaststelling of wijziging van een keur wordt binnen vier weken aan gedeputeerde staten toegezonden, met de naar voren gebrachte bedenkingen en het standpunt daaromtrent van het algemeen bestuur.





Deel deze pagina met:      




Dutch keurmerk

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

- merkteken als bewijs van keuring en/of als aanduiding is van een bepaalde kwaliteit


Artikel 22 WVW:

1. Een typegoedkeuring wordt op aanvraag en tegen betaling, op de door de Dienst Wegverkeer vastgestelde wijze, van het daarvoor door deze dienst vastgestelde tarief door deze dienst verleend indien het voertuig, voertuigonderdeel, uitrustingsstuk of de voorziening ter bescherming van een weggebruiker of passagier, waarvoor de goedkeuring wordt gevraagd, bij een door de dienst verrichte keuring heeft voldaan aan de bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde eisen met betrekking tot de toelating tot het verkeer op de weg. Bij ministeriële regeling kunnen ter uitvoering van die eisen voorschriften worden vastgesteld. In de gevallen, aangegeven in die algemene maatregel van bestuur, worden bij ministeriële regeling eisen vastgesteld met betrekking tot voertuigen die voor een daarbij aan te geven datum in gebruik zijn genomen.
2. Met een typegoedkeuring wordt gelijkgesteld de goedkeuring die door het daartoe bevoegde gezag in een andere Lid-Staat van de Europese Gemeenschappen of in een andere Staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte is verleend overeenkomstig de op het betrokken voertuig, voertuigonderdeel, uitrustingsstuk of de voorziening ter bescherming van een weggebruiker of passagier betrekking hebbende, in het kader van de Europese Gemeenschappen tot stand gekomen voorschriften.
3. Bij ministeriële regeling kunnen regels worden vastgesteld betreffende de organisatie van de aanvrager, het proces volgens hetwelk de aanvrager zijn werkzaamheden verricht, het door de aanvrager voor de keuring ter beschikking stellen van voertuigen, voertuigonderdelen, uitrustingsstukken en voorzieningen ter bescherming van weggebruikers en passagiers, het door de aanvrager overleggen van bescheiden en verstrekken van inlichtingen ter zake van de keuring alsmede betreffende de wijze waarop de keuring wordt verricht.
4. Onze Minister kan bepalen dat op nader aangeduide soorten voertuigen, voertuigonderdelen, uitrustingsstukken en voorzieningen ter bescherming van weggebruikers en passagiers, behorende tot een goedgekeurd type, overeenkomstig door hem vastgestelde regels een door hem vastgesteld keurmerk of een door hem bekendgemaakte aanduiding moet zijn vermeld dan wel door hem aangewezen gegevens moeten zijn vermeld.





Deel deze pagina met:      




Dutch motie van afkeuring

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

staatsrecht - d.m.v. een ~ keurt de Tweede Kamer het beleid van een bepaalde bewindspersoon af. Dit kan leiden tot het ontslag van deze persoon.


nadere verklaring Tweede Kamer

tegenstelling motie van wantrouwen


Deel deze pagina met:      




Dutch Nederlandse Filmkeuring (NFK)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

intellectueel eigendomsrecht (mediarecht) - voorganger van de Kijkwijzer, die een classificatiesysteem voor TV, video, film en games onderhield en aangaf of het programma schadelijk kon zijn voor kinderen.



Deel deze pagina met:      




Dutch Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen (RwGBV)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

staatsrecht - rijkswet van 7 juli 1994 houdende de wijze waarop verdragen worden goedgekeurd en bekendgemaakt.


hierarchische verhouding hoger Wet ministeriële verantwoordelijkheid (WMV)

Artikel 2 rwgbv:

1. Verdragen ten aanzien waarvan de regering het wenselijk acht dat het Koninkrijk daaraan wordt gebonden, worden zo spoedig mogelijk ter goedkeuring aan de Staten-Generaal voorgelegd.
2. Gelijktijdig daarmee worden zij aan de Staten van de Nederlandse Antillen, onderscheidenlijk van Aruba overgelegd, indien het verdragen betreft die de Nederlandse Antillen, onderscheidenlijk Aruba raken.


Artikel 16 rwgbv:

1. De bekendmaking van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties geschiedt in het Tractatenblad van het Koninkrijk der Nederlanden.
2. De zorg voor de uitgifte van het Tractatenblad berust bij Onze Minister van Buitenlandse Zaken.





Deel deze pagina met:      




Dutch ter goedkeuring getekend (tggk)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - met name de afkorting (voorzien van een paraaf) is een formulering die deurwaarders in de kantlijn van gerechtelijke stukken zetten om correcties in de tekst goed te keuren.


nadere verklaring deurwaarder / gerechtsdeurwaarder

nadere verklaring kantschrift

nadere verklaring fiat correcto


Deel deze pagina met:      




Dutch verbod van willekeur English prohibition of arbitrariness

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht - de overheid mag een willekeurige beslissing nemen, maar moet bij afweging van de betrokken belangen in redelijkheid tot haar beslissing hebben kunnen komen. Bijv. weigering van een vergunning voor een popconcert terwijl er niet of nauwelijks gevaar voor wanordelijkheden is.


nadere verklaring marginale toetsing / marginale beleidstoetsing

hierarchische verhouding hoger algemene beginselen van behoorlijk bestuur (ABBB)

nadere verklaring bestuursrecht / administratief recht / administratieve recht

3:4 AWB.




Deel deze pagina met:      




Dutch voorkeursrecht bij emissie van aandelen

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (vennootschapsrecht) - tenzij de statuten anders bepalen, heeft iedere aandeelhouder bij uitgifte (emissie) van aandelen in een vennootschap een voorkeursrecht naar evenredigheid van het gezamenlijke bedrag van zijn aandelen.


nadere verklaring emissie / uitgifte

nadere verklaring ondernemingsrecht

96a Boek 2 BW.

Artikel 206a Boek 2 BW:

1. Voor zover de statuten niet anders bepalen, heeft iedere aandeelhouder bij uitgifte van aandelen een voorkeursrecht naar evenredigheid van het gezamenlijke bedrag van zijn aandelen, behoudens de beide volgende leden. Hij heeft geen voorkeursrecht op aandelen die worden uitgegeven aan werknemers van de vennootschap of van een groepsmaatschappij. Het voorkeursrecht kan, telkens voor een enkele uitgifte, worden beperkt of uitgesloten bij besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders, voor zover de statuten niet anders bepalen.
2. Voor zover de statuten niet anders bepalen, hebben houders van aandelen die
a. niet boven een bepaald percentage van het nominale bedrag of slechts in beperkte mate daarboven delen in de winst, of
b. niet boven het nominale bedrag of slechts in beperkte mate daarboven delen in een overschot na vereffening,
geen voorkeursrecht op uit te geven aandelen.
3. Voor zover de statuten niet anders bepalen, hebben de aandeelhouders geen voorkeursrecht op uit te geven aandelen in een van de in het vorige lid onder a en b omschreven soorten.
4. De vennootschap kondigt de uitgifte met voorkeursrecht en het tijdvak waarin dat kan worden uitgeoefend, aan in een schriftelijke mededeling aan alle aandeelhouders aan het door hen opgegeven adres.
5. Het voorkeursrecht kan worden uitgeoefend gedurende ten minste vier weken na de dag van de verzending van de aankondiging.
6. Voor zover de statuten niet anders bepalen, hebben de aandeelhouders een voorkeursrecht bij het verlenen van rechten tot het nemen van andere aandelen dan de in lid 2 onder a en b omschreven soorten; de vorige leden zijn van overeenkomstige toepassing. Aandeelhouders hebben geen voorkeursrecht op aandelen die worden uitgegeven aan iemand die een voordien reeds verkregen recht tot het nemen van aandelen uitoefent.





Deel deze pagina met:      




...