dwang (14 gevonden)

Dutch ambtsdwang English office coercion

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - misdrijf tegen het openbaar gezag, waarbij de ambtenaar wordt gedwongen tot het doen of nalaten van ambtsverrichtingen.


Artikel 179 WvSr:

Hij die door geweld of bedreiging met geweld een ambtenaar dwingt tot het volvoeren van een ambtsverrichting of het nalaten van een rechtmatige ambtsverrichting, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie.





Deel deze pagina met:      




Dutch bestuursdwang English administrative enforcement

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (bestuursprocesrecht) - feitelijk optreden van een bestuursorgaan tegen hetgeen in strijd is met een wettelijk voorschrift.


nadere verklaring onrechtmatige overheidsdaad

nadere verklaring rechtmatigheidstoetsing

5:21 AWB.




Deel deze pagina met:      




Dutch dwangarbeid English penal servitude / forced labour

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

staatsrecht (mensenrechten) - vrijheidsstraf waarbij de gevangene wordt verplicht (zeer) zware arbeid te verrichten. ~ wordt verboden door het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke rechten.


nadere verklaring Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (BUPO)


icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Artikel 8 BUPO:

1. Niemand mag in slavernij worden gehouden; slavernij en slavenhandel in iedere vorm zijn verboden.
2. Niemand mag in horigheid worden gehouden.
3. a. Niemand mag gedwongen worden dwangarbeid of verplichte arbeid te verrichten;
b. Lid 3. a mag niet zodanig worden uitgelegd dat in landen waar gevangenisstraf met dwangarbeid kan worden opgelegd als straf voor een misdrijf, het verrichten van dwangarbeid op grond van een door de bevoegde rechter uitgesproken veroordeling tot een zodanige straf, wordt verboden;
c. Niet als "dwangarbeid of verplichte arbeid" in de zin van dit lid worden beschouwd:
i. arbeid of diensten, voor zover niet bedoeld in alinea b, die gewoonlijk worden verlangd van iemand die wordt gevangen gehouden uit hoofde van een wettig bevel van een rechtbank of van iemand gedurende diens voorwaardelijke invrijheidstelling;
ii. elke dienst van militaire aard en, in landen waar dienstweigering op grond van gewetensbezwaren wordt erkend, die nationale diensten die bij de wet van principiële dienstweigeraars worden gevorderd;
iii. elke dienst welke wordt gevorderd in het geval van een noodtoestand of ramp die het bestaan of het welzijn van de gemeenschap bedreigt;
iv. alle arbeid of elke dienst die deel uitmaakt van de normale burgerplichten.





Deel deze pagina met:      




Dutch dwangbehandeling

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (algemeen) - uitvoering van een behandelingsplan voor een psychiatrisch patiënt terwijl daarover met de patiënt (of diens vertegenwoordiger) geen overeenstemming is bereikt. ~ vindt slechts plaats voor zover dit volstrekt noodzakelijk is om ernstig gevaar voor de patiënt of anderen, voortvloeiende uit de stoornis van de geestvermogens, af te wenden.


hierarchische verhouding hoger Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet BOPZ)


icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Artikel 38 wet bopz:

1. De geneesheer-directeur draagt zorg dat zo spoedig mogelijk na de opneming van een patiënt op wie hoofdstuk II toepassing heeft gevonden, door de voor de behandeling verantwoordelijke persoon, in overleg met de patiënt, een behandelingsplan wordt opgesteld. Artikel 36, tweede lid, is van overeenkomstige toepassing.
2. De voor de behandeling verantwoordelijke persoon pleegt voor het opstellen van het behandelingsplan overleg met de instelling of de psychiater die de patiënt voorafgaande aan zijn opneming behandelde of begeleidde, alsmede met de huisarts van de patiënt. Indien de behandelende persoon beslist dat de patiënt niet in staat kan worden geacht tot een redelijke waardering van zijn belangen ter zake van de voorgestelde behandeling, pleegt hij ter zake overleg met de wettelijke vertegenwoordiger van de patiënt of, indien deze ontbreekt, met de persoon die daartoe door de patiënt schriftelijk is gemachtigd. Ontbreekt ook zodanige persoon of treedt deze niet op, dan wordt overleg gepleegd met de echtgenoot van de patiënt, tenzij deze dat niet wenst, dan wel, indien ook zodanige persoon ontbreekt, met een ouder, kind, broer of zus van de patiënt, tenzij deze persoon dat niet wenst, een en ander voor zover dit overleg verenigbaar is met de zorg van een goed hulpverlener.
3. Het behandelingsplan, bedoeld in het eerste lid, is erop gericht de stoornis zo te verbeteren dat het gevaar op grond waarvan de patiënt, zonder van de bereidheid daartoe te hebben blijk gegeven, in het ziekenhuis moet verblijven, wordt weggenomen. Bij algemene maatregel van bestuur worden eisen gesteld, waaraan een behandelingsplan ten minste moet voldoen. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen voorts ten aanzien van daarbij aangegeven categorieën van behandelingsmiddelen of -maatregelen regels worden gegeven met betrekking tot de wijze waarop tot toepassing daarvan moet worden besloten.
4. Indien het in het overleg, bedoeld in het eerste en tweede lid, niet mogelijk is overeenstemming te bereiken over het behandelingsplan, stelt de behandelende persoon de geneesheer-directeur hiervan in kennis.
5. Indien het overleg over het behandelingsplan niet tot overeenstemming heeft geleid kan met betrekking tot de patiënt geen behandeling worden toegepast. Evenmin kan een behandeling worden toegepast indien weliswaar het overleg over het behandelingsplan tot overeenstemming heeft geleid doch de patiënt of, in geval van toepassing van de tweede volzin van het tweede lid, de met het oog op overleg aangewezen persoon of personen zich daartegen verzetten met dien verstande dat, ook al is de desbetreffende toestemming van die persoon of die personen verkregen, de behandeling niet kan worden toegepast, indien de patiënt zich daartegen verzet. In afwijking van de beide voorgaande volzinnen kan niettemin het voorgestelde, onderscheidenlijk het overeengekomen behandelingsplan worden toegepast voor zover dit volstrekt noodzakelijk is om ernstig gevaar voor de patiënt of anderen, voortvloeiende uit de stoornis van de geestvermogens, af te wenden. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen categorieën van behandelingsmiddelen of -maatregelen worden aangewezen, die niet mogen worden toegepast bij een behandeling als bedoeld in de derde volzin.
6. De geneesheer-directeur geeft uiterlijk bij het begin van een behandeling met toepassing van de derde volzin van het vijfde lid, daarvan kennis aan de inspecteur. Hij vermeldt daarbij ten minste welke personen verantwoordelijk zijn voor de beslissing tot een zodanige behandeling over te gaan en de redenen die aan de beslissing ten grondslag lagen. Indien de behandeling wordt toegepast terwijl de patiënt zich daartegen verzet, vermeldt de geneesheer-directeur tevens of de patiënt in staat kan worden geacht, gebruik te maken van de regeling, vervat in artikel 41. Hij geeft voorts zo spoedig mogelijk na het begin van een zodanige behandeling daarvan kennis aan de in het tweede lid, tweede volzin, bedoelde personen. Van de beëindiging van een zodanige behandeling geeft hij kennis aan de inspecteur.
7. De inspecteur stelt na beëindiging van elke behandeling met toepassing van het vijfde lid, derde volzin, een onderzoek in of de beslissing tot een zodanige behandeling over te gaan, zorgvuldig is genomen en of de uitvoering van de behandeling zorgvuldig is geschied.





Deel deze pagina met:      




Dutch dwangbevel English final demand and notice

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (bestuursprocesrecht) - executoriale titel van een overheidslichaam; namens de overheid uitgevaardigd schriftelijk bevel dat gericht is tegen een persoon die ondanks herhaalde aanmaningen, zijn schuld niet aan de gemeente of fiscus heeft betaald. De betreffende (gelaedeerde) partij kan meestal tegen het ~ verzet instellen bij de rechter.


nadere verklaring parate executie

nadere verklaring verzet / oppositieprocedure

niet gelijk aan ambtelijk bevel


icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Artikel 5:26 AWB:

1. Het bestuursorgaan dat bestuursdwang heeft toegepast, kan van de overtreder bij dwangbevel de ingevolge artikel 5:25 verschuldigde kosten, verhoogd met de op de invordering vallende kosten, invorderen.
2. Het dwangbevel wordt op kosten van de overtreder bij deurwaardersexploit betekend en levert een executoriale titel op in de zin van het Tweede Boek van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.
3. Gedurende zes weken na de dag van betekening staat verzet tegen het dwangbevel open door dagvaarding van de rechtspersoon waartoe het bestuursorgaan behoort.
4. Het verzet schorst de tenuitvoerlegging. Op verzoek van de rechtspersoon kan de rechter de schorsing van de tenuitvoerlegging opheffen.


Artikel 14 iw 1990:

Het dwangbevel levert een executoriale titel op, die met toepassing van de voorschriften van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering kan worden tenuitvoergelegd.





Deel deze pagina met:      




    Deutsch Kompromiss der Einschränkung
    French Compromis de contrainte
    Spanish Compromiso de restricción
    Italian Compromesso di costrizione
    Polish Kompromis ograniczeń

procesrecht (arbitragerecht) - compromis, opgesteld door het scheidsgerecht indien partijen het onderling niet eens kunnen worden over de inhoud van een compromis.



icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Deel deze pagina met:      




Dutch dwanglicentie

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

intellectueel eigendomsrecht - bij octrooirecht: een door de minister van economische zaken verleende licentie van een nauwkeurig omschreven inhoud aan een aangewezen persoon, in het algemeen belang. Bijv. het in een noodtoestand produceren van medicijnen waar nog een octrooi op rust. ; bij auteursrecht: een AMvB die, in het algemeen belang, bepaalt dat een bepaald auteursrechtelijk beschermd werk zonder toestemming van de rechthebbenden door uitzending van een radio- of televisieprogramma openbaar gemaakt mag worden.



icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Artikel 57 ROW 1995:

1. Onze Minister kan, indien het algemeen belang dit naar zijn oordeel vordert, onder een octrooi een licentie van een door hem nauwkeurig omschreven inhoud aan een door hem aangewezen persoon verlenen. Alvorens zijn beschikking te geven onderzoekt Onze Minister, tenzij de te dezen vereiste spoed zich daartegen verzet, of de octrooihouder bereid is de licentie onder redelijke voorwaarden vrijwillig te verlenen. Hij stelt daartoe de octrooihouder in de gelegenheid schriftelijk en, zo deze dit verzoekt, ook mondeling van zijn gevoelen te doen blijken. De beschikking wordt aan de octrooihouder en aan de verkrijger van de licentie bekendgemaakt. Bij zijn beschikking kan Onze Minister de verkrijger van de licentie het stellen van zekerheid binnen een bepaalde termijn opleggen. Het instellen van bezwaar en beroep heeft schorsende werking, tenzij de beschikking van Onze Minister op grond van de te dezen vereiste spoed anders bepaalt.
2. Indien noch de octrooihouder, noch een ander krachtens een hem verleende licentie na verloop van drie jaren na dagtekening van het octrooi in het Koninkrijk of in een andere, bij algemene maatregel van rijksbestuur aangewezen staat in werking heeft een inrichting van nijverheid, waarin te goeder trouw in voldoende mate het betrokken voortbrengsel wordt vervaardigd of de betrokken werkwijze wordt toegepast, is de octrooihouder verplicht de voor het in werking hebben van zodanige inrichting nodige licentie te verlenen, tenzij geldige redenen voor het ontbreken van zodanige inrichting blijken te bestaan. Voor de houder van een Europees octrooi ontstaat deze verplichting, indien niet na verloop van drie jaren na de dag, waarop overeenkomstig artikel 97, vierde lid, van het Europees Octrooiverdragde vermelding van de verlening van het Europees octrooi is gepubliceerd, een inrichting van nijverheid als hiervoor bedoeld in werking is in Nederland of in een andere, bij algemene maatregel van rijksbestuur aangewezen staat.
3. Het tweede lid is niet van toepassing, indien de octrooihouder of een ander krachtens een hem verleende licentie in dat deel van het aan Nederland of de Nederlandse Antillen grenzende - of, indien het een Europees octrooi betreft, van het aan Nederland grenzende - continentaal plat, waarop het Koninkrijk soevereine rechten heeft, in werking heeft een inrichting van nijverheid, waarin te goeder trouw in voldoende mate handelingen als in dat lid bedoeld worden verricht, mits die handelingen zijn gericht op en worden verricht tijdens het onderzoek naar de aanwezigheid van natuurlijke rijkdommen of het winnen daarvan.
4. De octrooihouder is te allen tijde verplicht de licentie te verlenen welke nodig mocht zijn voor de toepassing van een octrooi, verleend op een aanvrage met een gelijke of latere dag van indiening of, indien voor de aanvrage een recht van voorrang bestaat, gelijke of latere voorrangsdatum, voor zover in het octrooi ten behoeve waarvan de licentie is gevraagd, een belangrijke technische vooruitgang van aanzienlijke economische betekenis is belichaamd; de octrooihouder is evenwel tot verlening van een licentie welke nodig mocht zijn voor de toepassing van een Europees octrooi eerst verplicht nadat de voor het instellen van oppositie tegen het Europees octrooi gestelde termijn is verstreken of een ingestelde oppositieprocedure is afgesloten. Een zodanige licentie strekt zich niet verder uit dan noodzakelijk is voor de toepassing van het octrooi van de verkrijger. Deze is verplicht aan de houder van het andere octrooi wederkerig licentie onder zijn octrooi te verlenen.


17a Aw.




Deel deze pagina met:      




Dutch dwangmiddel / (mv.) dwangmiddelen

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (beslag- en executierecht) - middel dat ter beschikking staat om een gerechtelijke beslissing (grosse van het vonnis) ten uitvoer te leggen. Bijv. executoriaal beslag, gijzeling.


niet gelijk aan dwangmiddelen in strafrecht

onderdeel gijzeling / gijzelen / gegijzeld

onderdeel executoriaal beslag / uitvoerend beslag

onderdeel beslaglegging / beslag leggen / beslag gelegd


icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Deel deze pagina met:      




Dutch dwangmiddelen in strafrecht

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - middelen die bij een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie kunnen worden gebruikt tegen de wil van de verdachte. Bijv. voorlopige hechtenis, telefoontaps, huiszoeking of het in beslag nemen van spullen.


onderdeel voorlopige hechtenis / preventieve hechtenis

onderdeel huiszoekingsmandaat

niet gelijk aan dwangmiddel / (mv.) dwangmiddelen


icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

Artikel 52 WvSv:

Iedere opsporingsambtenaar is bevoegd den verdachte naar zijn naam, voornamen, geboortedatum, geboorteplaats, adres waarop hij als ingezetene in de basisadministratie persoonsgegevens staat ingeschreven en woon- of verblijfplaats te vragen en hem daartoe staande te houden.





Deel deze pagina met:      




Dutch dwangopvoeding

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. ~ kan slechts worden opgelegd, indien a. het een misdrijf betreft waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten; b. de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen het opleggen van die maatregel eist en c. de maatregel in het belang is van een zo gunstig mogelijke verdere ontwikkeling van de verdachte.



icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

77h WvSr.

77s WvSr.




Deel deze pagina met:      




Dutch dwangsom / (mv.) dwangsommen / astreinte English penalty payment

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - boete in geld als pressiemiddel om een bepaalde prestatie (niet de betaling van een geldsom) te voldoen, die door de rechter is opgelegd; de ~ wordt verbeurd aan de eisende partij door de niet of niet tijdige nakoming van datgene waartoe zijn wederpartij is veroordeeld. De ~ strekt niet tot schadevergoeding voor die niet-nakoming. Verbeurt enige partij de ~ dan blijft de uitgesproken veroordeling nog steeds in stand. Een ~ kan alleen worden opgelegd, indien de eiser dat in zijn eis heeft gevraagd.


tegenstelling prestatie / presteren / gepresteerd

nadere verklaring executie van een vonnis / executeren / geëxecuteerd


icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

611a Rv.

Artikel 157 Boek 6 BW:

1De bij de vordering behorende nevenrechten worden na het tijdstip van de overgang tegen de nieuwe in plaats van tegen de oude schuldenaar uitgeoefend.
2Tot zekerheid van de overgegane schuld strekkende rechten van pand en hypotheek op een aan een der partijen toebehorend goed blijven bestaan; die op een niet aan partijen toebehorend goed en rechten uit borgtocht gaan door de overgang teniet, tenzij de pand- of hypotheekgever of borg tevoren in handhaving heeft toegestemd.
3Voorrechten op bepaalde goederen waarop de schuldeiser niet tevens een verhaalsrecht jegens derden heeft, gaan door de overgang teniet, tenzij de schuldoverneming plaatsvindt ter uitvoering van de overdracht van een onderneming waartoe ook het goed waarop het voorrecht rust, behoort. Voorrechten op het vermogen van de schuldenaar gelden na de overgang als voorrechten op het vermogen van de nieuwe schuldenaar.
4Bedongen rechten en boeten, alsmede dwangsommen die vóór de overgang aan de schuldenaar werden opgelegd, worden door de nieuwe in plaats van door de oude schuldenaar verschuldigd, voor zover zij na het tijdstip van de overgang zijn opeisbaar geworden of verbeurd.





Deel deze pagina met:      




Dutch dwangverpleging

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - verplichte verpleging van ter beschikking gestelden als de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid dat eist. De rechter beveelt de ~. Bijv. sekteleider Sipke Vrieswijk en zijn vriendin Aagje F. zijn ernstig geestesziek. TBS met ~ is voor hen de aangewezen remedie, aldus het Pieter Baancentrum in Utrecht. (2004)



icon Klik hier voor het vinden van een passende advocaat.

37b WvSr.




Deel deze pagina met:      




Dutch last onder dwangsom

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - verplichting om iets te doen onder dreiging van dwangsommen. Bijv. het College bescherming persoonsgegevens (CBP) legt handelsinformatiebureau X een ~ op.



icon advocaatzoeken.nl

Artikel 56 mdw:

1. Ingeval van overtreding van artikel 6, eerste lid, of van artikel 24, eerste lid, kan de directeur-generaal de natuurlijke persoon of rechtspersoon aan wie de overtreding kan worden toegerekend:
a. een boete opleggen;
b. een last onder dwangsom opleggen.
2. Een boete en een last onder dwangsom kunnen te zamen worden opgelegd.
3. De directeur-generaal legt geen boete op indien de natuurlijke persoon of rechtspersoon aan wie de overtreding kan worden toegerekend aannemelijk maakt dat hem van de overtreding geen verwijt kan worden gemaakt.
4. Een bestuurder van een rechtspersoon wordt niet beschouwd als een natuurlijke persoon als bedoeld in het eerste lid.





Deel deze pagina met:      




Dutch lijfsdwang

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - met rechterlijke machtiging een persoon in een huis van bewaring laten insluiten (gijzelen) om hem te dwingen een vonnis uit te voeren (niet zijnde een geldbetaling) of alimentatie te betalen. Voorwaarde is wel dat hij in staat is aan de verplichting te voldoen en de schuldeiser de gijzelingskosten voorschiet.


nadere verklaring bevel gijzeling

nadere verklaring rechterlijke machtiging

Artikel 585 Rv:

De rechter kan op verlangen van de schuldeiser de tenuitvoerlegging bij lijfsdwang toestaan van:
a.vonnissen en beschikkingen, voor zover zij een veroordeling tot iets anders dan het betalen van geld inhouden;
b.vonnissen, beschikkingen en authentieke akten waarbij een uitkering tot levensonderhoud, krachtens Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek verschuldigd, daaronder begrepen het verschuldigde voor verzorging en opvoeding van een minderjarige en voor levensonderhoud en studie van een meerderjarige die de leeftijd van een en twintig jaren niet heeft bereikt, is bevolen of toegezegd, alsmede beschikkingen waarbij een uitkering krachtens artikel 85, tweede lid, van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek door de ene echtgenoot of geregistreerde partner aan de andere verschuldigd, is bevolen, en beschikkingen tot verhaal op grond van de Participatiewet.


Artikel 588 Rv:

Uitvoerbaarheid bij lijfsdwang wordt niet uitgesproken indien de schuldenaar buiten staat is aan de verplichting waarvoor tenuitvoerlegging bij lijfsdwang wordt verlangd, te voldoen.





Deel deze pagina met: