zitting (15 of meer gevonden)

Dutch ambtelijke hoorzitting English administrative hearing

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht - een ~ is een zitting waarbij een burger, die bezwaar of administratief beroep heeft ingesteld, door een commissie, bestaande uit ambtenaren (niet degenen die de bestreden beslissing hebben genomen) wordt gehoord. Deze commissie adviseert vervolgens het bestuursorgaan welke beslissing moet worden genomen. Pas daarna kan betrokkene bij de rechter in beroep gaan.


7:2 Awb.




Deel deze pagina met:      




Dutch faillissementszitting

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (insolventierecht) - terterechtzitting waarin de rechtbank mondeling en in het openbaar het faillissementsrekest of de aangifte tot faillietverklaring behandelt en evt. het faillissement uitspreekt.


nadere verklaring faillissementsrekest

nadere verklaring aanvraag faillissement

hierarchische verhouding hoger algemeen beslag

Artikel 6 Fw:

[1.] De rechtbank kan bevelen, dat de schuldenaar worde opgeroepen, om in persoon of bij gemachtigde gehoord te worden. De griffier doet de oproeping op de wijze, bij algemeenen maatregel van bestuur te bepalen. Is buiten Nederland een hoofdprocedure geopend op de voet van artikel 3, eerste lid, van de in artikel 5, derde lid, genoemde verordening, dan stelt de griffier de curator in de hoofdprocedure onverwijld schriftelijk in kennis van de aanvraag onder mededeling dat deze zijn zienswijze binnen een daartoe door de rechter bepaalde termijn kenbaar kan maken.
[2.] Indien de schuldenaar, die is opgeroepen om gehoord te worden, gehuwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan, is zijn echtgenoot onderscheidenlijk geregistreerde partner mede bevoegd om in persoon of bij gemachtigde te verschijnen.
[3.] De faillietverklaring wordt uitgesproken, indien summierlijk blijkt van het bestaan van feiten of omstandigheden, welke aantoonen, dat de schuldenaar in den toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen, en, zoo een schuldeischer het verzoek doet, ook van het vorderingsrecht van dezen.
[4 .] Ontleent de Nederlandse rechter zijn rechtsmacht aan de in artikel 5, derde lid, genoemde verordening, dan wordt in het vonnis van faillietverklaring vermeld of het een hoofdprocedure dan wel een territoriale procedure in de zin van de verordening betreft.


Artikel 5 Fw:

[1.] De verzoekschriften, bedoeld in het vorige artikel en in de artikelen 8, 9, 10, 11, 15c, tweede lid, 67, 155, 166, 198 en 206, worden ingediend door een procureur.
[2.] Het eerste lid is niet van toepassing op een hoger beroep dat wordt ingesteld tegen een beschikking van de rechter-commissaris, houdende machtiging aan de curator tot opzegging van een arbeidsovereenkomst.
[3.] Verzoekschriften op de voet van artikel 33 van de verordening (EG) nr. 1346/2000 van de Raad van de Europese Unie van 29 mei 2000 betreffende insolventieprocedures (PbEG L 160) worden ingediend door een procureur.





Deel deze pagina met:      




Dutch gefixeerde zitting

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - een door de rechter vastgestelde zittingsdatum waaraan afgezien van uitzonderingen niet getornd kan worden.


nadere verklaring rechtsdag


Deel deze pagina met:      




Dutch hoorzitting English hearing

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - mondelinge, vaak openbare gedachtewisseling over een rechtsgeschil. De ~ is vooral bedoeld om de behandelend rechter of (in bestuurszaken) de hoorcommissie nadere informatie te verschaffen, zodat hij de zaak beter kan beoordelen;een ieder heeft volgens het EVRM recht op een eerlijke ~, of behandeling van zijn zaak in een proces.


tegenstelling pro forma-zitting

onderdeel faillissementszitting

nadere verklaring inlichtingencomparitie

Artikel 6 EVRM:

Recht op een eerlijk proces
1. Bij het vaststellen van zijn burgerlijke rechten en verplichtingen of bij het bepalen van de gegrondheid van een tegen hem ingestelde vervolging heeft een ieder recht op een eerlijke en openbare behandeling van zijn zaak, binnen een redelijke termijn, door een onafhankelijk en onpartijdig gerecht dat bij de wet is ingesteld. De uitspraak moet in het openbaar worden gewezen maar de toegang tot de rechtszaak kan aan de pers en het publiek worden ontzegd, gedurende de gehele terechtzitting of een deel daarvan, in het belang van de goede zeden, van de openbare orde of nationale veiligheid in een democratische samenleving, wanneer de belangen van minderjarigen of de bescherming van het privé leven van procespartijen dit eisen of, in die mate als door de rechter onder bijzondere omstandigheden strikt noodzakelijk wordt geoordeeld, wanneer de openbaarheid de belangen van een behoorlijke rechtspleging zou schaden.
2. Een ieder tegen wie een vervolging is ingesteld, wordt voor onschuldig gehouden totdat zijn schuld in rechte is komen vast te staan.
3. Een ieder tegen wie een vervolging is ingesteld, heeft in het bijzonder de volgende rechten:
(a) onverwijld, in een taal die hij verstaat en in bijzonderheden, op de hoogte te worden gesteld van de aard en de reden van de tegen hem ingebrachte beschuldiging;
(b) te beschikken over de tijd en faciliteiten die nodig zijn voor de voorbereiding van zijn verdediging;
(c) zich zelf te verdedigen of daarbij de bijstand te hebben van een raadsman naar eigen keuze of, indien hij niet over voldoende middelen beschikt om een raadsman te bekostigen, kosteloos door een toegevoegd advocaat te kunnen worden bijgestaan, indien de belangen van een behoorlijke rechtspleging dit eisen;
(d) de getuigen à charge te ondervragen of te doen ondervragen en het oproepen en de ondervraging van getuigen à décharge te doen geschieden onder dezelfde voorwaarden als het geval is met de getuigen à charge;
(e) zich kosteloos te doen bijstaan door een tolk, indien hij de taal die ter terechtzitting wordt gebezigd niet verstaat of niet spreekt.


Artikel 19 Rv:

1De rechter stelt partijen over en weer in de gelegenheid hun standpunten naar voren te brengen en toe te lichten en zich uit te laten over elkaars standpunten en over alle bescheiden en andere gegevens die in de procedure ter kennis van de rechter zijn gebracht, een en ander tenzij uit de wet anders voortvloeit. Bij zijn beslissing baseert de rechter zijn oordeel, ten nadele van een der partijen, niet op bescheiden of andere gegevens waarover die partij zich niet voldoende heeft kunnen uitlaten.
2De rechter neemt ambtshalve of op verlangen van een van de partijen alle beslissingen die nodig zijn voor een goed verloop van de procedure.





Deel deze pagina met:      




Dutch mondelinge behandelng / (oneigen.) openbare terechtzitting English trial in open court / public hearing

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - bijeenkomst van het gerecht, die voor het publiek toegankelijk is.


tegenstelling raadkamer (RK)

onderdeel faillissementszitting

onderdeel pro forma-zitting

onderdeel rolzitting

14i WvSr.

Artikel 27 Rv:

1De zitting is openbaar. De rechter kan evenwel gehele of gedeeltelijke behandeling met gesloten deuren of slechts met toelating van bepaalde personen bevelen:
a.in het belang van de openbare orde of de goede zeden,
b.in het belang van de veiligheid van de Staat,
c.indien de belangen van minderjarigen of de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van partijen dit eisen, of
d.indien openbaarheid het belang van een goede rechtspleging ernstig zou schaden.
2Indien iemand op een zitting de orde verstoort, kan de rechter hem laten verwijderen.





Deel deze pagina met:      




Dutch onderbreking van de zitting / onderbreken van de zitting / onderbroken zitting English interrupting the session

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - kort stilleggen van het onderzoek ter zitting wegens de uitgebreidheid of de duur daarvan of voor het nemen van rust.


niet gelijk aan schorsing / schorsen / geschorst

Artikel 277 WvSv:

1. Het onderzoek wordt onafgebroken voortgezet.
2. Onderbrekingen van het onderzoek kunnen echter wegens de uitgebreidheid of de duur daarvan of voor het nemen van rust door de rechtbank worden bevolen.





Deel deze pagina met:      




Dutch onderzoek ter terechtzitting English sitting of the court

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - deel van het strafrechtelijk onderzoek, waarbij de verdachte en het OM voor de strafrechter verschijnen.


Artikel 268 WvSv:

1. Strafzaken worden behandeld en beslist door een meervoudige kamer, behoudens in de wet genoemde uitzonderingen.
2. De rechter die als rechter-commissaris enig onderzoek in de zaak heeft verricht, neemt, behoudens bij toepassing van artikel 316, tweede lid, op straffe van nietigheid aan het onderzoek op de terechtzitting geen deel.
3. Behalve de rechters en de griffier neemt aan de tafel der rechtbank niemand plaats.





Deel deze pagina met:      




Dutch plenaire zitting

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

staatsrecht (politiek) - zitting met zijn allen, met alle leden.



Deel deze pagina met:      




Dutch pro forma-zitting

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - zitting waarop een zaak niet inhoudelijk wordt behandeld. Een pro forma-zitting is nodig als een zaak binnen een bepaalde termijn op een zitting moet zijn geweest, maar het nog te vroeg is om deze inhoudelijk te behandelen.


onderdeel formele ontbinding / formeel ontbinden / formeel ontbonden

nadere verklaring kantonrechter


Deel deze pagina met:      




Dutch raadkamerzitting

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - zitting waarin niet de beslissing door het rechterlijk college op een openbare terechtzitting is voorgeschreven. Bijv. de zitting over de vraag of een verdachte moet worden gevangen gehouden of de verlenging van de gevangenhouding.


Artikel 21 WvSv:

[1.] In alle gevallen waarin niet de beslissing door het rechterlijk college op de terechtzitting is voorgeschreven of aldaar ambtshalve wordt genomen, geschiedt de behandeling door de raadkamer. Echter geschieden op de terechtzitting onderzoek en beslissing omtrent alle vorderingen, verzoeken of voordrachten, aldaar gedaan.
[2.] De raadkamer is als volgt samengesteld:
a. bij de rechtbanken uit drie leden of, indien het vijfde lid, eerste volzin van toepassing is, uit één lid;
b. bij de gerechtshoven uit drie leden of, indien het zesde lid van toepassing is, uit één lid;
c. bij de Hoge Raad uit vijf leden of, overeenkomstig artikel 75, derde lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie, uit drie leden.
[3.] Indien door de raadkamer eene beslissing moet worden gegeven na den aanvang van het onderzoek op de terechtzitting, is zij zooveel mogelijk samengesteld uit de leden die op de terechtzitting over de zaak hebben gezeten.
[4.] Het lid of plaatsvervangend lid dat als rechter- of raadsheer-commissaris eenig onderzoek in de zaak heeft verricht, neemt, op straffe van nietigheid, aan de behandeling door de raadkamer geen deel.
5. Behandeling door een enkelvoudige kamer van de rechtbank kan geschieden indien de zaak van eenvoudige aard is. Behandeling door een enkelvoudige kamer vindt in elk geval plaats, indien de kantonrechter de zaak behandelt en beslist. Behandeling door een meervoudige kamer vindt in elk geval plaats, indien het betreft de behandeling van beroep tegen een beschikking van de rechter-commissaris, alsmede van de vordering van het openbaar ministerie tot gevangenhouding of gevangenneming als bedoeld in artikel 65 en 66a.
6. Behandeling door een enkelvoudige kamer van het gerechtshof kan geschieden indien de behandeling verband houdt met een zaak als bedoeld in artikel 411, tweede lid, alsmede indien het betreft de behandeling van een vordering tot verlenging van de gevangenhouding als bedoeld in artikel 75, eerste lid.
7. Indien het lid van de rechtbank als bedoeld in het vijfde lid of het lid van het gerechtshof als bedoeld in het zesde lid, oordeelt dat de zaak door een meervoudige kamer moet worden behandeld verwijst hij de zaak daarheen. De verwijzing kan geschieden in elke stand van de behandeling. De verwezen zaak wordt voortgezet in de stand waarin zij zich bevond. Bij de beoordeling van de zaak kan hetgeen voor de verwijzing bij de behandeling in raadkamer heeft plaatsgevonden worden betrokken.


Artikel 23 WvSv:

1. De raadkamer is bevoegd de noodige bevelen te geven, opdat het onderzoek hetwelk aan hare beslissing moet voorafgaan, overeenkomstig de bepalingen van dit wetboek zal plaats vinden.
2. Door de raadkamer worden het openbaar ministerie, de verdachte en andere procesdeelnemers gehoord, althans hiertoe opgeroepen, tenzij anders is voorgeschreven.
3. De verdachte en andere procesdeelnemers kunnen zich bij de behandeling door de raadkamer door een raadsman of advocaat doen bijstaan.
4. Het openbaar ministerie legt aan de raadkamer de op de zaak betrekking hebbende stukken over. De verdachte en andere procesdeelnemers zijn, evenals hun raadsman of advocaat, bevoegd van de inhoud van deze stukken kennis te nemen.
5. Het tweede tot en met het vierde lid zijn niet van toepassing, voor zover het belang van het onderzoek hierdoor ernstig wordt geschaad.





Deel deze pagina met:      




Dutch regiezitting

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - niet wettelijk afzonderlijk geregelde eerste terechtzitting voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak waarin, na de officier van justitie en de verdediging te hebben gehoord, wordt vastgesteld welke getuigen en/of deskundigen gehoord moeten worden en welke door het Openbaar Ministerie en de verdediging verlangde aanvullende informatie tijdens de eigenlijke, inhoudelijke behandeling ter terechtzitting beschikbaar moet zijn.



Deel deze pagina met:      




Dutch rolzitting English sessions before the docket judge

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - zitting in civiele zaken waar schriftelijke procedures worden behandeld en de stukken van de partijen worden uitgewisseld. Op de ~ treden rolgemachtigden op.


onderdeel rolbeschikking


Deel deze pagina met:      




Dutch ter mondelinge behandeling / (oneigen.) ter terechtzitting English in court

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - tijdens de behandeling van de gerechtelijke procedure in de rechtszaal.


hierarchische verhouding hoger veroordeling / (mv.) veroordelingen / veroordelen / veroordeeld


Deel deze pagina met:      




Dutch TOM-zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - gesprek op het parket tussen een medewerker van het Openbaar Ministerie en een verdachte, waarbij het OM aangeeft bereid te zijn vervolging te staken (te seponeren) op voorwaarde dat de verdachte een boete betaalt of een taakstraf verricht. De ~ vindt plaats zonder tussenkomst van een rechter.


hierarchische verhouding hoger afdoening buiten proces / afdoen buiten proces / buiten proces afgedaan


Deel deze pagina met:      




Dutch voeging ter zitting / voegen ter zitting / gevoegd ter zitting

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - het samenvoegen, door de rechter, van onder verschillende parketnummers ingeschreven strafzaken, met het doel deze zaken als één strafzaak te behandelen.


tegenstelling ad informandum gevoegde feiten / voeging ad informandum / voegen ad informandum / ad informandum gevoegd

nadere verklaring voeging en tussenkomst / voegen en tussenkomen / gevoegd en tussengekomen / interventie / interveniëren / geïntervenieerd

Artikel 285 WvSv:

1. Worden strafbare feiten waarvan de voeging had behoren te geschieden, op dezelfde terechtzitting afzonderlijk aangebracht, dan beveelt de rechtbank dat de voeging alsnog zal plaats vinden.
2. Indien strafbare feiten waartussen verband bestaat of welke door dezelfde persoon zijn begaan op verschillende terechtzittingen zijn aangebracht, maar de behandeling op dezelfde terechtzitting wordt hervat of aangevangen, beveelt de rechtbank eveneens de voeging, indien dit in het belang van het onderzoek is.
3. De rechtbank beveelt de splitsing van gevoegde zaken, indien haar blijkt dat geen verband tussen die zaken bestaat of dat de voeging niet in het belang van het onderzoek is.





Deel deze pagina met:      




...