zekerheid (15 of meer gevonden)

Dutch beperkt zekerheidsrecht / (mv.) beperkte zekerheidsrechten English limited security rights / claim on the collateral

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (vermogensrecht) - aan kredietverstrekkers (banken) af te geven rechten ter verzekering dat het geleende geld zal worden terugbetaald. Bijv. pand en hypotheek.


onderdeel pand

onderdeel hypotheek / verhypothekeren / verhypothekeerd

227 Boek 3 BW.




Deel deze pagina met:      




Dutch formele rechtszekerheid

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht - beginsel dat bestuursorganen aan burgers geen verplichtingen mogen opleggen zonder een uitdrukkelijk besluit daartoe;besluiten moeten duidelijk zijn geformuleerd en de betekenis van de besluiten mag niet afhankelijk zijn van de uitleg van een ander. (Van Daalen)



Deel deze pagina met:      




Dutch goederenrechtelijk recht / goederenrechtelijk zekerheidsrecht

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (vermogensrecht) - recht op een zaak dat jegens eenieder kan worden uitgeoefend en op die zaak blijft rusten. Een ~ gaat in geval van faillissement niet verloren. Bijv. pand en hypotheek.


nadere verklaring faillissement

nadere verklaring pandrecht

nadere verklaring hypotheekrecht

Artikel 71 wtk:

1. Ingeval de solvabiliteit of de liquiditeit van een kredietinstelling die een vergunning als bedoeld in artikel 6 heeft verkregen dan wel van een bijkantoor in Nederland van een in een andere Lid-Staat gevestigde kredietinstelling die krachtens artikel 31 in Nederland het bedrijf van kredietinstelling mag uitoefenen dan wel van een bijkantoor in Nederland van een in een Staat, die niet een Lid-Staat is, gevestigde kredietinstelling die een vergunning als bedoeld in artikel 38, eerste lid heeft verkregen, tekenen van een gevaarlijke ontwikkeling vertoont en redelijkerwijs in die ontwikkeling geen verbetering te voorzien is, kan de rechtbank, binnen wier rechtsgebied de kredietinstelling dan wel het bijkantoor is gevestigd, op verzoek van de Bank verklaren, dat de kredietinstelling dan wel het bijkantoor verkeert in een toestand, welke in het belang van de gezamenlijke schuldeisers bijzondere voorziening behoeft.
2. Ingeval de solvabiliteit of de liquiditeit van een kredietinstelling waarop het verbod van artikel 6 van toepassing is dan wel van een bijkantoor in Nederland van een buiten Nederland gevestigde kredietinstelling waarop het verbod van artikel 31 of artikel 38, eerste lid van toepassing is, naar het oordeel van de Bank zodanig is dat te voorzien is dat de kredietinstelling dan wel het bijkantoor zijn verplichtingen ter zake van de door hem verkregen gelden niet of slechts ten dele kan nakomen, kan de rechtbank, binnen wier rechtsgebied de kredietinstelling dan wel het bijkantoor is gevestigd, op verzoek van de Bank verklaren dat de kredietinstelling dan wel het bijkantoor verkeert in een toestand, welke in het belang van de gezamenlijke schuldeisers bijzondere voorziening behoeft.
3. De Bank zendt een afschrift van het verzoekschrift aan de betrokken kredietinstelling dan wel bijkantoor.
4. De rechtbank behandelt het verzoek met de meeste spoed.
5. De rechtbank is bevoegd inzage te nemen of te doen nemen door deskundigen, daartoe door haar aangewezen, van zakelijke gegevens en bescheiden van de betrokken kredietinstelling dan wel bijkantoor. De artikelen 53 en 62, eerste tot en met derde lid, zijn daarbij van overeenkomstige toepassing.
6. De rechtbank geeft geen beschikking dan nadat de kredietinstelling dan wel het bijkantoor en de Bank zijn gehoord, althans behoorlijk opgeroepen.
7. Indien het verzoek wordt toegewezen, bevat de beschikking van de rechtbank de benoeming van een of meer bewindvoerders; de Bank kan voor de benoeming voordrachten doen.
8. Indien het verzoek wordt toegewezen, wordt de beschikking op een openbare terechtzitting uitgesproken en wordt een uittreksel ervan onverwijld door de bewindvoerders bekend gemaakt in de Staatscourant en in een of meer door de rechtbank aan te wijzen nieuwsbladen. Het uittreksel vermeldt naam en woonplaats van de kredietinstelling dan wel het bijkantoor en de woonplaats of het kantoor van de bewindvoerders alsmede de datum van de beschikking. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad, terugwerkend tot aan het begin van de dag waarop zij is uitgesproken, niettegenstaande enige daartegen gerichte voorziening.
9. In afwijking van de laatste volzin van het achtste lid, werkt de beschikking, bedoeld in het eerste of tweede lid, niet terug ten aanzien van een door een kredietinstelling vóór het tijdstip waarop de rechtbank de beschikking heeft gegeven, gegeven overboekingsopdracht, opdracht tot verrekening of enige uit een dergelijke opdracht voortvloeiende betaling, levering, verrekening of andere rechtshandeling die benodigd is om de opdracht volledig uit te voeren in een systeem als bedoeld in
artikel 212a, onder b van de Faillissementswet
.
10. De laatste volzin van het achtste lid en artikel 72, eerste lid, kunnen niet aan derden worden tegengeworpen ten aanzien van een door een kredietinstelling, na het tijdstip waarop de rechtbank de in het eerste of het tweede lid, bedoelde beschikking heeft gegeven, gegeven overboekingsopdracht, opdracht tot verrekening of enige uit een dergelijke opdracht voortvloeiende betaling, levering, verrekening of andere rechtshandeling die benodigd is om de opdracht volledig uit te voeren, indien de opdracht in een systeem als bedoeld in
artikel 212a, onder b van de Faillissementswet
, wordt uitgevoerd op de dag waarop de rechtbank de beschikking heeft gegeven en de centrale tegenpartij, de afwikkelende instantie of het verrekeningsinstituut, bedoeld in
artikel 212a van de Faillissementswet
, kan aantonen dat deze ten tijde van de uitvoering van de opdracht niet op de hoogte was of op de hoogte behoorde te zijn van de door de rechtbank gegeven beschikking.
11. Het negende en het tiende lid zijn van overeenkomstige toepassing op een goederenrechtelijk zekerheidsrecht dat door een kredietinstelling in verband met deelname aan een systeem als bedoeld in
artikel 212a, onder b, van de Faillissementswet
, is gevestigd ten behoeve van een


212b Fw.




Deel deze pagina met:      




Dutch materiele rechtszekerheid

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap - een eenmaal genomen besluit moet worden nageleefd.



Deel deze pagina met:      




Dutch onzekerheidsexceptie English objection based on failure to give security

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht - verweer dat niet als eerste hoeft te worden gepresteerd, omdat er goede redenen zijn om te vrezen dat de wederpartij zijn daar tegenoverstaande prestatie niet zal nakomen. Bijv. in het zicht van een faillissement. De verplichting wordt aldus opgeschort.


hierarchische verhouding hoger opschortingsrecht

Artikel 263 Boek 6 BW:

1De partij die verplicht is het eerst te presteren, is niettemin bevoegd de nakoming van haar verbintenis op te schorten, indien na het sluiten van de overeenkomst te harer kennis gekomen omstandigheden haar goede grond geven te vrezen dat de wederpartij haar daartegenover staande verplichtingen niet zal nakomen.
2In geval er goede grond bestaat te vrezen dat slechts gedeeltelijk of niet behoorlijk zal worden nagekomen, is de opschorting slechts toegelaten voor zover de tekortkoming haar rechtvaardigt.





Deel deze pagina met:      




Dutch rechtsonzekerheid English legal inprotection

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht (algemeen) - ontbreken van een waarborg dat de overheid gedane toezeggingen of gewekt vertrouwen niet mag beschamen. Daarnaast moeten de regels waarop een besluit berust vantevoren duidelijk zijn, in geval van ~ is dit niet het geval. Bijv. een onmiddelijke werking van een besluit geeft ~.


tegenstelling rechtszekerheidsbeginsel


Deel deze pagina met:      




Dutch rechtszekerheidsbeginsel English principle of legal certainty

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (rechtsfilosofie) - beginsel dat de overheid rekening dient te houden met de opgewekte verwachtingen bij burgers zodat daarin geen abrupte wijziging komt, met uitzondering van dringende noodzaak.


nadere verklaring overgangsregeling

nadere verklaring vertrouwensbeginsel


Deel deze pagina met:      




Dutch sociaal recht / sociale zekerheidsrecht English social law

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht (sociaal zekerheidsrecht) - vakgebied dat voornamelijk betrekking heeft op de zorginspanningen en -verplichtingen van de overheid. Uitingen daarvan zijn de volksverzekeringen, zoals het wettelijk pensioen (AOW) en de bijstand (Abw), en de werknemersverzekeringen, zoals de werklozenwet (WW), ziektewet (ZW) en wet op de arbeidsongeschiktheid (WAO).


onderdeel uitkeringsfraude

hierarchische verhouding hoger ambtenarenrecht

onderdeel socialeverzekeringsrecht


Deel deze pagina met:      




Dutch sociale zekerheidssector

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

staatsrecht (politiek) - sociale voorzieningen (sociale zekerheid op de rijksbegroting, waaronder RWW, ABW, WW, AKW) en de sociale verzekeringen (sociale zekerheid door WW-, WAO-, ZW-, AAW-, AWW- en AOW-uitkering).



Deel deze pagina met:      




Dutch socialezekerheidsrechtspraak

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht (sociaal zekerheidsrecht) - rechtspraak van de Centrale Raad van Beroep, Raad van State, de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken op het gebied van de sociale zekerheid.



Deel deze pagina met:      




Dutch Wet Flexibiliteit en zekerheid (Flexwet)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (arbeidsrecht) - wet van 14 mei 1998, houdende wijziging van het Burgerlijk Wet boek, het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 en van enige andere wet ten (Flexibiliteit en zekerheid). Wet waardoor de werkgever beter flexibele arbeidskrachten kan inzetten. Echter, oproepkrachten hebben recht op minimaal drie uur loon en uitzendkrachten die in drie maanden vrij veel aaneengesloten werk hebben verricht, worden geacht bij hem een contract voor onbepaalde tijd te hebben.


628a Boek 7 BW.

Artikel 668a Boek 7 BW:

1. Vanaf de dag dat tussen dezelfde partijen:
a. arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd elkaar met tussenpozen van niet meer dan drie maanden hebben opgevolgd en een periode van 36 maanden, deze tussenpozen inbegrepen, hebben overschreden, geldt met ingang van die dag de laatste arbeidsovereenkomst als aangegaan voor onbepaalde tijd;
b. meer dan 3 voor bepaalde tijd aangegane arbeidsovereenkomsten elkaar hebben opgevolgd met tussenpozen van niet meer dan 3 maanden, geldt de laatste arbeidsovereenkomst als aangegaan voor onbepaalde tijd.
2. Lid 1 is van overeenkomstige toepassing op elkaar opvolgende arbeidsovereenkomsten tussen een werknemer en verschillende werkgevers, die ten aanzien van de verrichte arbeid redelijkerwijze geacht moeten worden elkanders opvolger te zijn.
3. Lid 1, onderdeel a en laatste zinsnede, is niet van toepassing op een arbeidsovereenkomst aangegaan voor niet meer dan 3 maanden die onmiddellijk volgt op een tussen dezelfde partijen aangegane arbeidsovereenkomst voor 36 maanden of langer.
4. De termijn van opzegging wordt berekend vanaf het tijdstip van totstandkoming van de eerste arbeidsovereenkomst als bedoeld onder a of b van lid 1.
5. Van de leden 1 tot en met 4 kan slechts bij collectieve arbeidsovereenkomst of bij regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan worden afgeweken ten nadele van de werknemer.





Deel deze pagina met:      




Dutch Wijzigingswet Burgerlijk Wetboek, Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945, enz. (Reparatiewet flexibiliteit en zekerheid) (Flexwet)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (arbeidsrecht) - wet van 24 december 1998 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek, het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 en van enige andere wetten i.v.m. 'technische onvolkomenheden'.


I flexwet.




Deel deze pagina met:      




Dutch zekerheid / (mv.) zekerheden

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (overeenkomstenrecht) - wijze waarop een schuldeiser zich verzekerd weet dat zijn vordering zal worden voldaan.


onderdeel hypotheek / verhypothekeren / verhypothekeerd

onderdeel pand

Artikel 40 Boek 6 BW:

De schuldenaar kan de tijdsbepaling niet meer inroepen:
a.wanneer hij in staat van faillissement is verklaard of ten aanzien van hem de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is verklaard;
b.wanneer hij in gebreke blijft de door hem toegezegde zekerheid te verschaffen;
c.wanneer door een aan hem toe te rekenen oorzaak de voor de vordering gestelde zekerheid verminderd is, tenzij het overgeblevene nog een voldoende waarborg voor de voldoening oplevert.


Artikel 51 Boek 6 BW:

1Wanneer uit de wet voortvloeit dat iemand verplicht is tot het stellen van zekerheid of dat het stellen van zekerheid voorwaarde is voor het intreden van enig rechtsgevolg, heeft hij die daartoe overgaat, de keuze tussen persoonlijke en zakelijke zekerheid.
2De aangeboden zekerheid moet zodanig zijn, dat de vordering en, zo daartoe gronden zijn, de daarop vallende rente en kosten behoorlijk gedekt zijn en dat de schuldeiser daarop zonder moeite verhaal zal kunnen nemen.
3Is de gestelde zekerheid door een niet aan de schuldeiser toe te rekenen oorzaak onvoldoende geworden, dan is de schuldenaar verplicht haar aan te vullen of te vervangen.
Afdeling 7. Opschortingsrechten





Deel deze pagina met:      




Dutch zekerheidsbewustzijn

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - indien men een bepaalde gedraging pleegt met een ander motief dan het uiteindelijke gevolg van die gedraging, maar stond van tevoren vast dat dat gevolg hier zeker uit de gedraging zou voortvloeien, dan is er sprake van ~. Bijv. een persoon die een schip de lucht in laat vliegen om op deze wijze verzekeringspenningen op te kunnen strijken. Deze persoon kan er zonder meer van uitgaan dat daarbij de bemanning de dood zal vinden, en wordt daarom geacht zijn opzet op de dood van de bemanning te hebben gericht. hij pleegt in dit geval dus minstens doodslag. (N.Jörg/C.Kelk)



Deel deze pagina met:      




Dutch zekerheidsrechten English security interest

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (vermogensrecht) - rechten die ertoe strekken de voldoening van een bepaalde prestatie te verzekeren; vaak betaling van een schuld. Bijv. doordat de schuldenaar aan de schuldeiser onderpand verschaft.


nadere verklaring onderpand

227 Boek 3 BW.




Deel deze pagina met:      




...