verbintenissenrecht (1 gevonden)

Dutch verbintenissenrecht English the law of obligations

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht - rechtsgebied uit boeken 6, 7 en 7A Burgerlijk Wetboek, m.b.t. de regeling van de rechtsverhouding tussen personen onderling. Het ~ is met name van dwingend recht als de belangen van een der partijen of derden in het nauw dreigen te komen. Bijv. die van de consument, huurder of werknemer.


hierarchische verhouding hoger vervoersrecht / transportrecht

onderdeel overeenkomstenrecht / contractenrecht

onderdeel aansprakelijkheidsrecht

onderdeel media- en informatierecht

Artikel 1 Boek 6 BW:

Verbintenissen kunnen slechts ontstaan, indien dit uit de wet voortvloeit.


Artikel 646 Boek 7 BW:

1. De werkgever mag geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst, het verstrekken van onderricht aan de werknemer, in de arbeidsvoorwaarden, bij de bevordering en bij de opzegging van de arbeidsovereenkomst.
2. Van lid 1 mag, voor zover het betreft het aangaan van de arbeidsovereenkomst en het verstrekken van onderricht, worden afgeweken in die gevallen waarin het geslacht bepalend is. Daarbij is artikel 5, derde lid, van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen van overeenkomstige toepassing.
3. Van lid 1 mag worden afgeweken indien het bedingen betreft die op de bescherming van de vrouw, met name in verband met zwangerschap of moederschap, betrekking hebben.
4. Van lid 1 mag worden afgeweken indien het bedingen betreft die vrouwelijke werknemers in een bevoorrechte positie beogen te plaatsen ten einde feitelijke ongelijkheden op te heffen of te verminderen en het onderscheid in een redelijke verhouding staat tot het beoogde doel.
5. In dit artikel wordt onder onderscheid tussen mannen en vrouwen verstaan direct en indirect onderscheid tussen mannen en vrouwen. Onder direct onderscheid wordt mede verstaan onderscheid op grond van zwangerschap, bevalling en moederschap. Onder indirect onderscheid wordt verstaan onderscheid op grond van andere hoedanigheden dan het geslacht, bijvoorbeeld echtelijke staat of gezinsomstandigheden, dat onderscheid op grond van geslacht tot gevolg heeft.
6. Het in lid 1 neergelegde verbod van onderscheid geldt niet ten aanzien van indirect onderscheid dat objectief gerechtvaardigd is.
7. Een beding in strijd met lid 1 is nietig.
8. Indien degene die meent dat te zijnen nadeel een onderscheid is of wordt gemaakt als bedoeld in dit artikel, in rechte feiten aanvoert die dat onderscheid kunnen doen vermoeden, dient de wederpartij te bewijzen dat niet in strijd met dit artikel is gehandeld.





Deel deze pagina met: