testament (15 of meer gevonden)

Dutch basistestament English basic testament

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - langstlevende heeft het recht van vruchtgebruik op de goederen van de nalatenschap. Bijv. rente en dividend komen toe aan de langstlevende.


onderdeel vruchtgebruik


Deel deze pagina met:      




Dutch Centraal Testamentenregister (CTR) English Central Register of Wills

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - register met een overzicht van alle akten waarin een regeling wordt getroffen die pas rechtskracht krijgt na overlijden van de ondertekenaar van de akte. Met name voor testamenten. De Procureur Generaal (PG) draagt zorg voor de inrichting en het bijhouden van het ~. Maandelijks is de notaris verplicht een opgave te doen aan het ~ van de door hem gepasseerde akten. De boedelnotaris raadpleegt het CTR om te weten te komen of de overledene een testament heeft achtergelaten en bij welke notaris zich het origineel bevindt.


nadere verklaring notaris

nadere verklaring boedelnotaris

nadere verklaring procureur-generaal (PG)

Artikel 1 wctreg:

1. Er is een testamentenregister waarin worden opgenomen de in het volgende artikel vermelde gegevens van:
a. notariële akten bevattende uiterste willen of herroeping van uiterste willen;
b. akten bevattende bewaargeving of teruggave van uiterste willen;
c. uiterste willen als bedoeld in artikel 105 van Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek;
d. akten van benoeming ingaande bij overlijden.
e. notariële akten bevattende schenkingsovereenkomsten of andere giften met de strekking dat zij pas na het overlijden van de schenker of gever zullen worden uitgevoerd, bedingen als bedoeld in artikel 126, tweede lid, onder a, van Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek en omzettingen als bedoeld in artikel 126, tweede lid, onder c, van Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek;
f. akten als bedoeld in artikel 19a, eerste lid, onder a tot en met e, van de Consulaire Wet die overeenkomstig de voorschriften van het Nederlands-Antilliaanse of Arubaanse recht zijn opgemaakt.


Artikel 117 Wna:

[Wijzigt de Wet op het centraal testamentenregister.]





Deel deze pagina met:      




Dutch enkelvoudig testament

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - uiterste wil die door ëën persoon is gemaakt. Een testament is een persoonlijk document. Het is niet mogelijk om samen een testament te maken, een dergelijk testament is nietig. Echtgenoten maken vaak wel gelijkluidende testamenten. Ze bepalen ieder in hun eigen testament hetzelfde.


nadere verklaring testament / uiterste wil / uiterste wilsbeschikking

Artikel 93 Boek 4 BW:

Een uiterste wil die bij dezelfde akte door twee of meer personen is gemaakt, is nietig.





Deel deze pagina met:      




Dutch executeur / (oneigen.) executeur testamentair English executor

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - persoon die aangesteld is om een uiterste wilsbeschikking uit te voeren en tot taak heeft, tenzij anders beschikt door de erflater, de goederen der nalatenschap te beheren en de schulden te voldoen.


niet gelijk aan boedelnotaris

Artikel 142 Boek 4 BW:

1. Een erflater kan bij uiterste wilsbeschikking een of meer executeurs benoemen. Hij kan aan een executeur de bevoegdheid toekennen een of meer andere executeurs aan zich toe te voegen of in zijn plaats te stellen; hij kan ook beschikken dat wanneer een benoemde executeur komt te ontbreken, de kantonrechter bevoegd is op verzoek van een belanghebbende een vervanger te benoemen.
2. Zijn er twee of meer executeurs, dan kan, tenzij de erflater anders heeft beschikt, ieder van hen alle werkzaamheden alleen verrichten.
3. Bij verschil van mening tussen de executeurs beslist op verzoek van een van hen de kantonrechter. Deze kan een verdeling van de werkzaamheden of van het hun toekomende loon vaststellen.


Artikel 143 Boek 4 BW:

1. Men wordt executeur door aanvaarding van zijn benoeming na het overlijden van de erflater. De kantonrechter kan op verzoek van een belanghebbende een termijn stellen, na afloop waarvan de benoeming niet meer kan worden aanvaard.
2. Handelingsonbekwamen, zij van wie één of meer goederen onder een bewind als bedoeld in titel 19 van Boek 1 zijn gesteld, en zij die in staat van faillissement verkeren of ten aanzien van wie de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is verklaard, kunnen niet executeur worden.





Deel deze pagina met:      




Dutch executeur testamentair salaris English executor testamentary salary

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - beloning van degene die een testament uitvoert; als er in het testament niet anders is bepaald, bedraagt dit één procent van het vermogen van de erflater.


Artikel 144 Boek 4 BW:

1. Onverminderd de testamentaire lasten die de erflater aan de executeur mocht hebben opgelegd, heeft deze, voor zover de erflater niet anders heeft beschikt, tot taak de goederen der nalatenschap te beheren en de schulden der nalatenschap te voldoen, die tijdens zijn beheer uit die goederen behoren te worden voldaan.
2. Tenzij bij uiterste wil anders is geregeld, komt de executeur, of als er meer dan een executeur is, hun tezamen, een ten honderd van de waarde van het vermogen van de erflater op diens sterfdag toe.
3. Artikel 159 leden 2 en 3 is van overeenkomstige toepassing.





Deel deze pagina met:      




Dutch favor testamenti

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - Latijn: interpretatie van een testament zodat het het meeste effect sorteert.


nadere verklaring favor executionis

934 Boek 4 BW (oud).

933 Boek 4 BW (oud).




Deel deze pagina met:      




Dutch flexibel testament English flexibel last will / testament

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - testament waarin een combinatie van het wettelijk testament en het vruchtgebruik wordt opgenomen om voor flexibiliteit te zorgen.



Deel deze pagina met:      




Dutch geheim testament / besloten testament / holografisch testament / olografisch testament / depottestament English secret testament / deposited will

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - zelfgeschreven testament dat of uiterste wil die niet ten overstaan van de notaris werd opgemaakt, maar wel bij hem is gedeponeerd.


nadere verklaring testament / uiterste wil / uiterste wilsbeschikking

nadere verklaring geheim testament / besloten testament / holografisch testament / olografisch testament / depottestament

nadere verklaring testateur

tegenstelling openbaar testament

Artikel 95 Boek 4 BW :

1. Een onderhandse uiterste wil kan niet geldig worden gemaakt door hem die door onkunde of door andere oorzaken niet in staat is geweest de uiterste wil te lezen.
2. Een bij onderhandse akte gemaakte uiterste wil moet door de erflater zijn ondertekend. Is de uiterste wil door een ander dan de erflater of met mechanische middelen geschreven, en bestaat de wil uit meer dan één bladzijde, dan moet iedere bladzijde zijn genummerd en door de handtekening van de erflater zijn gewaarmerkt.
3. Een onderhandse uiterste wil wordt door de erflater aan een notaris ter hand gesteld. De erflater moet daarbij verklaren dat het aangeboden stuk zijn uiterste wil bevat en dat aan de vereisten van het vorige lid is voldaan. Indien het stuk gesloten wordt aangeboden, kan de erflater bij de aanbieding tevens verklaren dat het stuk slechts mag worden geopend, indien bepaalde door hem genoemde voorwaarden op de dag van zijn overlijden zijn vervuld.
4. Van de bewaargeving en de verklaringen van de erflater maakt de notaris een akte op die door de erflater en de notaris wordt ondertekend.
5. Wanneer de erflater verklaart dat hij door een met name door hem genoemde, na de ondertekening van de uiterste wil opgekomen oorzaak verhinderd wordt de akte van bewaargeving te ondertekenen, vervangt die verklaring zijn ondertekening van de akte van bewaargeving, mits zij daarin wordt opgenomen.
6. De onderhandse uiterste wil blijft berusten onder de minuten van de notaris die deze akte heeft ontvangen.


Artikel 61 Boek 4 BW:

De notaris of andere persoon, die een uiterste wil of een akte van bewaargeving van een niet gesloten aangeboden onderhandse uiterste wil heeft verleden, en de getuigen die daarbij zijn tegenwoordig geweest, kunnen niet bij die uiterste wil worden bevoordeeld.





Deel deze pagina met:      




Dutch Ik opa testament

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - wilsbeschikking van een grootouder die een geldsom wil nalaten aan zijn kleinkinderen. Dit gebeurt veelal om dubbele successierecht te voorkomen. Als de erfenis namelijk een generatie overslaat is de belasting lager, omdat het kleinkind rechtstreeks erft. Er hoeft maar een keer successierecht te worden betaald. Bijv. opa laat aan zijn kleinkind een geldsom na onder de last van vruchtgebruik ten gunste van de ouders van het kleinkind. Als de ouders overlijden, vererft deze geldsom niet nog een keer, omdat het geld al van het kleinkind is.



Deel deze pagina met:      




Dutch ik-vader-testament

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - bijzondere variant van het vruchtgebruik-testament. De nalatenschap wordt zodanig verdeeld dat de langstlevende en de kinderen voor de successieheffing in dezelfde tariefgroep vallen. Dit heeft tot gevolg dat zowel de kinderen als de langstlevende hetzelfde bedrag aan successierecht moeten betalen, terwijl de kinderen een groter deel van de nalatenschap krijgen. Over dat extra deel hoeven de kinderen bij het overlijden van de langstlevende geen successierecht meer te betalen. Het deel van de langstlevende wordt uitgekeerd in de vorm van een vruchtgebruik. (bron: Formaat notarissen)



Deel deze pagina met:      




    Deutsch die Pflicht zur Unterrichtung von Testamentsvollstreckern
    French l'obligation d'informer les exécuteurs testamentaires des testaments
    Spanish la obligación de informar a los ejecutores de testamentos
    Italian l'obbligo di informare gli esecutori testamentari
    Polish obowiązek informowania wykonawców testamentów

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - een executeur is op grond van de wet verplicht om aan een erfgenaam alle door hem gewenste inlichtingen te geven omtrent de uitoefening van zijn taak.


Artikel 148 Boek 4 BW:

De executeur moet aan een erfgenaam alle door deze gewenste inlichtingen omtrent de uitoefening van zijn taak geven.





Deel deze pagina met:      




Dutch krijgsman testament

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - testament dat opgemaakt kan worden door militairen gedurende oorlogshandelingen. Het is maar 14 dagen geldig. Het ~ komt overigens nog maar heel weinig voor.


niet gelijk aan noodtestament


Deel deze pagina met:      




Dutch langstlevende testament English last will and testament protecting the rights of the surviving spouse

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - testament waarbij de ouders over en weer de langstlevende tot erfgenaam benoemen. Beide ouders maken dus zo'n testament. De andere erfgenamen kunnen hun erfdeel in beginsel pas opeisen na overlijden van de langstlevende ouder.



icon advocaatzoeken.nl

Deel deze pagina met:      




Dutch mutueel testament

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (rechtsgeschiedenis) - oud erfrecht waarbij het recht van de langstlevende op het vruchtgebruik van de nagelaten goederen van de echtgenoot werd gevestigd.



Deel deze pagina met:      




Dutch noodtestament English emergency will

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

personen- en familierechtrecht (erfrecht) - testament gemaakt onder bijzondere omstandigheden, bijv. oorlog. Het ~ moet door de erflater en twee getuigen worden ondertekend ten overstaan van bijv. een officier. Een notaris is dan niet noodzakelijk.


niet gelijk aan krijgsman testament

Artikel 100 Boek 4 BW:

1. De in de artikelen 98 lid 1 en 99 lid 1 vermelde mogelijkheid blijft bestaan, totdat de Koning heeft vastgesteld dat voor de toepassing van die bepalingen de oorlog of de burgeroorlog als geëindigd moet worden beschouwd.
2. De in artikel 98 lid 2 vermelde mogelijkheid blijft bestaan, totdat op de bij algemene maatregel van bestuur te bepalen wijze is bekendgemaakt dat de aanwijzing is geëindigd.


Artikel 98 Boek 4 BW:

1. In geval van oorlog of burgeroorlog kunnen militairen en andere tot de krijgsmacht behorende personen een uiterste wil maken ten overstaan van een officier van de krijgsmacht.
2. Ook buiten het geval van oorlog of burgeroorlog kan op deze wijze een uiterste wil worden gemaakt door militairen en andere personen, die behoren tot een gedeelte van de krijgsmacht dat is aangewezen:
a. ter deelneming aan een militaire expeditie;
b. ter bestrijding van een vijandelijke macht;
c. ter handhaving van de onzijdigheid van de Staat;
d. tot enig optreden hetzij tot collectieve of individuele zelfverdediging, hetzij tot handhaving of herstel van de internationale orde en veiligheid; of
e. ter voldoening aan een vordering van het bevoegde gezag in geval van oproerige beweging.
3. In krijgsgevangenschap kan in plaats van een officier ook een onderofficier optreden.
4. Officieren en onderofficieren mogen hun medewerking slechts verlenen, indien de erflater zich niet tot een bevoegde notaris of consulaire ambtenaar kan wenden. Niet-inachtneming van dit voorschrift schaadt de geldigheid van de uiterste wil niet.





Deel deze pagina met:      




...