kwekersrecht (1 gevonden)

Dutch kwekersrecht

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

intellectueel eigendomsrecht (kwekersrecht) - rechtsgebied uit de Zaai- en Plantgoedwet, daaraan gerelateerde besluiten en reglementen, en het UPOV-verdrag; vooral m.b.t. de rechtsverkrijging, omvang en beëindiging van bescherming op het teeltmateriaal van een bepaald (zelf) gekweekt plantenras.


hierarchische verhouding hoger merkenrecht

onderdeel industriële eigendom

Artikel 2 ZPW:

Deze wet verstaat onder:
ras: een plantengroep binnen één botanisch taxon van de laagst bekende rang, welke groep, ongeacht of volledig wordt voldaan aan de voorwaarden welke deze wet stelt voor de verlening van een kwekersrecht, kan worden
- gedefinieerd aan de hand van de expressie van de eigenschappen die het resultaat is van een bepaald genotype of een combinatie van genotypen;
- onderscheiden van elke andere plantengroep op grond van de expressie van tenminste één van die eigenschappen en
- beschouwd als een eenheid, gezien zijn geschiktheid om onveranderd te worden vermeerderd;
"teeltmateriaal": planten en plantedelen, welke bestemd zijn om door middel van uitplant, uitzaai of op andere wijze voor de teelt van gewassen te dienen;
"verhandelen": te koop aanbieden, verkopen en afleveren;
"in het verkeer brengen": voor de eerste maal verhandelen.


Artikel 40 zpw:

1. De houder van een kwekersrecht op een ras heeft het uitsluitend recht teeltmateriaal van dat ras voort te brengen of verder te vermeerderen, ten behoeve van de vermeerdering te behandelen, in het verkeer te brengen, verder te verhandelen, uit te voeren, in te voeren, voor een van deze doeleinden in voorraad te hebben alsmede deze handelingen te doen verrichten.
2. Het is aan anderen dan de houder van het kwekersrecht verboden de in het eerste lid genoemde handelingen te verrichten. Dit verbod geldt niet indien bij of krachtens deze wet of door de houder van het kwekersrecht daarvoor toestemming is verleend.
3. Het verbod is niet van toepassing op:
a. handelingen die in de privésfeer en niet bedrijfsmatig zijn verricht;
b. handelingen welke uitsluitend worden verricht voor wetenschappelijk onderzoek;
c. handelingen welke worden verricht voor het kweken van nieuwe rassen.
4. Het uitsluitend recht is tevens van toepassing op handelingen met betrekking tot geoogst materiaal van het ras, planten en plantedelen daaronder begrepen, dat is verkregen door gebruik van teeltmateriaal waarvoor geen toestemming is verleend, tenzij de houder van het kwekersrecht redelijkerwijs zijn recht met betrekking tot het teeltmateriaal had kunnen uitoefenen.
5. Bij algemene maatregel van bestuur kan voor één of meer gewassen of rassen worden bepaald dat het uitsluitend recht tevens van toepassing is op handelingen met betrekking tot produkten die rechtstreeks zijn vervaardigd met gebruikmaking van geoogst materiaal van het ras waarvoor geen toestemming is verleend, tenzij de houder van het kwekersrecht redelijkerwijs zijn recht met betrekking tot het geoogst materiaal had kunnen uitoefenen.





Deel deze pagina met: