horen (8 gevonden)

Dutch afhoren

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - horen van partijen, getuigen in rechte, de verklaringen doen afleggen.



Deel deze pagina met:      




Dutch afhoren

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

rechtswetenschap (rechtsgeschiedenis) - rekeningen van openbare administraties ter goedkeuring onderzoeken en sluiten.



Deel deze pagina met:      




Dutch getuigenis van horen zeggen / getuigenis de auditu

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - getuigenverklaring over een feit dat niet zelf door de getuige is waargenomen of ondervonden, maar wat deze heeft gehoord van een ander. In het de auditu-arrest (HR 20 december 1926, NJ 1927, 85) werd de getuigenis van horen-zeggen aanvaard.



Deel deze pagina met:      




Dutch getuigenverhoor / (mv.) getuigenverhoren

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - het ter terechtzitting door een rechter ondervragen van een getuige.


onderdeel valetudinaire enquête

Artikel 192 Rv:

1Indien alle partijen bij het verhoor aanwezig of vertegenwoordigd zijn geweest, hebben de getuigenverklaringen in een voorlopig getuigenverhoor afgelegd, dezelfde bewijskracht als die, welke op de gewone wijze in een aanhangig geding zijn afgelegd.
2Zijn niet alle partijen bij het voorlopig getuigenverhoor aanwezig of vertegenwoordigd geweest, dan kan de rechter de daarin afgelegde verklaringen buiten beschouwing laten.


Artikel 210 WvSv:

1. De rechter-commissaris verhoort den getuige, wiens verhoor door hem wenschelijk wordt geoordeeld, door den rechter wordt bevolen of door den officier van justitie wordt gevorderd. Hij kan diens dagvaarding bevelen.
2. De officier van justitie kan bij met redenen omklede beslissing weigeren een bevel van de rechter-commissaris tot dagvaarding als bedoeld in het eerste lid ten uitvoer te leggen, indien de officier van justitie op grond van zijn aanvankelijk oordeel, dat de getuige voldoet aan de in artikel 226a, eerste lid, onder a en b, genoemde voorwaarden, hem heeft toegezegd dat hij op geen andere wijze dan overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 226c-226f zal worden verhoord. Na de weigering onverwijld en schriftelijk ter kennis van de rechter-commissaris en de verdachte te hebben gebracht, dient de officier van justitie, indien hij zulks nog niet heeft gedaan, de vordering, bedoeld in artikel 226a, eerste lid, in.
3. Het tweede lid blijft buiten toepassing in geval van een dagvaarding van een bedreigde getuige.





Deel deze pagina met:      




Dutch horen English to hear

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - een verdachte kan in het strafproces getuigen ter terechtzitting laten oproepen, met als doel hen door de rechter te laten ~. De officier van justitie roept de getuigen op, tenzij hij van mening is dat de verdachte redelijkerwijs niet in zijn verdediging is geschaad als de getuigen niet worden opgeroepen. De verdachte kan zijn verzoek dan bij de rechtbank herhalen.


Artikel 263 WvSv:

1. De verdachte is bevoegd getuigen en deskundigen ter terechtzitting te doen oproepen. De verdachte die de Nederlandse taal niet of niet voldoende beheerst, kan de officier van justitie verzoeken om bijstand van een tolk op de terechtzitting.
2. Hij geeft deze daartoe, indien tussen de dag waarop de dagvaarding aan de verdachte is betekend en die der terechtzitting ten minste veertien dagen verlopen, ten minste tien dagen voor de terechtzitting aan de officier van justitie op. Indien de dagvaarding later dan op de veertiende dag voor de terechtzitting wordt betekend, eindigt de termijn op de vierde dag na die der betekening, doch uiterlijk op de derde dag voor die der terechtzitting.
3. Opgave geschiedt in persoon ten parkette van de officier van justitie of schriftelijk. Schriftelijke opgave is gericht aan de officier van justitie. Bij schriftelijke opgave anders dan bij aangetekende brief verzekert de verdachte zich ervan dat deze de opgave tijdig heeft ontvangen. Hij vermeldt de namen, het beroep en de woon- of verblijfplaats, of, bij onbekendheid van een of ander, duidt hij hen zo nauwkeurig mogelijk aan. Bij schriftelijke opgave geldt de dag van ontvangst van de brief, welke onverwijld daarop wordt aangetekend, als dag van opgave.
4. De officier van justitie doet de getuigen of deskundigen, opgegeven met inachtneming van het tweede lid, onverwijld oproepen.


Artikel 302 WvSv:

1. Het slachtoffer of diens nabestaande kan op de terechtzitting een verklaring afleggen omtrent de gevolgen die het tenlastegelegde feit, bedoeld in het tweede lid, bij hem teweeg heeft gebracht.
2. Het spreekrecht kan worden uitgeoefend indien het tenlastegelegde feit een misdrijf betreft waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van acht jaar of meer is gesteld, dan wel een van de misdrijven genoemd in de artikelen 240b, 247, 248a, 248b, 249, 250, 250a, 285, 285b, 300, tweede en derde lid, 301, tweede en derde lid, 306 tot en met 308 en 318 van het Wetboek van Strafrecht en artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994.





Deel deze pagina met:      




Dutch horen English to hear

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (bestuursprocesrecht) - mondeling of (soms) schriftelijk naar voren brengen van de eigen zienswijze, voordat het bestuursorgaan op de aanvraag, bijv. tot verkrijging van een bouwvergunning, beschikt. Het ~ is een procedurevoorschrift.


nadere verklaring hoor en wederhoor / audi et alteram partem

4:7 AWB.

4:09 AWB.




Deel deze pagina met:      




Dutch mitsdien te horen eis doen en concluderen

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht - kop (in hoofdletters) in het slot van de dagvaarding waarna de vorderingen tegen de gedaagde volgen.


nadere verklaring dagvaarding / (mv.) dagvaardingen / dagvaarden / gedagvaard


Deel deze pagina met:      




Dutch toebehoren

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (vastgoedrecht) - met alles wat er al dan niet onlosmakelijk aan vasthangt. Bijv. het huis met ~, dus met inbegrip van garage, schuur, stalling.


Artikel 106 Boek 5 BW:

1. Een eigenaar, erfpachter of opstaller is bevoegd zijn recht op een gebouw met toebehoren en op de daarbij behorende grond met toebehoren te splitsen in appartementsrechten.
2. Een appartementsrecht is op zijn beurt voor splitsing in appartementsrechten vatbaar. Een appartementseigenaar is hiertoe bevoegd, voor zover in de akte van splitsing niet anders is bepaald.
3. Onder appartementsrecht wordt verstaan een aandeel in de goederen die in de splitsing zijn betrokken, dat de bevoegdheid omvat tot het uitsluitend gebruik van bepaalde gedeelten van het gebouw die blijkens hun inrichting bestemd zijn of worden om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt. Het aandeel kan mede omvatten de bevoegdheid tot het uitsluitend gebruik van bepaalde gedeelten van de bij het gebouw behorende grond.
4. Onder appartementseigenaar wordt verstaan de gerechtigde tot een appartementsrecht.
5. Onder gebouw wordt in deze titel mede verstaan een groep van gebouwen die in één splitsing zijn betrokken.
6. Een erfpachter of opstaller is tot een splitsing in appartementsrechten slechts bevoegd na verkregen toestemming van de grondeigenaar. Indien deze de vereiste toestemming kennelijk zonder redelijke grond weigert of zich niet verklaart, kan de toestemming op verzoek van degene die haar behoeft worden vervangen door een machtiging van de kantonrechter binnen wiens rechtsgebied het gebouw of het grootste gedeelte daarvan is gelegen.





Deel deze pagina met: