bezwaren (9 gevonden)

Dutch bezwarencommissie / bezwaarcommissie English complaints commission

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht - commissie bij wie bezwaar kan worden aangetekend tegen een bepaalde beslissing van een bestuursorgaan. Bijv. Bezwarencommissie Functiewaardering Sociale Werkvoorziening (BFSW) voor werknemers met een dienstbetrekking ingevolge de Wet Sociale Werkvoorziening.


nadere verklaring commissie bezwaar en beroep

tegenstelling geschillencommissie / (mv.) geschillencommissies

6:4 AWB.




Deel deze pagina met:      




Dutch bezwarende rechtshandeling English unfavourable legal act

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht - rechtshandeling, d.w.z. een op een bepaald rechtsgevolg gerichte handeling, door de overheid die voor de burger een belastend gevolg heeft. Bijv. afwijzing van een bezwaar.



Deel deze pagina met:      




Dutch bezwaring / bezwaren / bezwaard English encumbrance

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

goederenrecht (vermogensrecht) - een schuldlast op iets leggen; belasten met een zekerheidsrecht. Bijv. in pand geven.


Artikel 453a Rv:

1Een vervreemding, bezwaring, onderbewindstelling of verhuring van de zaak, tot stand gekomen nadat deze in beslag genomen is, kan niet tegen de beslaglegger worden ingeroepen.
2Rechten door een derde anders dan om niet verkregen, worden geëerbiedigd, mits de zaak in zijn handen is gekomen en hij toen te goeder trouw was.


Artikel 88 Boek 1 BW:

1. Een echtgenoot behoeft de toestemming van de andere echtgenoot voor de volgende rechtshandelingen:
a. overeenkomsten strekkende tot vervreemding, bezwaring of ingebruikgeving en rechtshandelingen strekkende tot beëindiging van het gebruik van een door de echtgenoten tezamen of door de andere echtgenoot alleen bewoonde woning of van zaken die bij een zodanige woning of tot de inboedel daarvan behoren;
b. giften, met uitzondering van de gebruikelijke, niet bovenmatige;
c. overeenkomsten die ertoe strekken dat hij, anders dan in de normale uitoefening van zijn beroep of bedrijf, zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt, of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van de derde verbindt;
d. overeenkomsten van koop op afbetaling, behalve van zaken welke kennelijk uitsluitend of hoofdzakelijk ten behoeve van de normale uitoefening van zijn beroep of bedrijf strekken.
2. De echtgenoot behoeft de toestemming niet, indien hij tot het verrichten der rechtshandeling is verplicht op grond van de wet of op grond van een voorafgaande rechtshandeling waarvoor die toestemming is verleend of niet was vereist.
3. De toestemming moet schriftelijk worden verleend, indien de wet voor het verrichten van de rechtshandeling een vorm voorschrijft.
4. In afwijking van lid 1, onder b, is geen toestemming vereist voor giften welke de strekking hebben dat zij pas zullen worden uitgevoerd na het overlijden van degene die de gift doet, en niet reeds tijdens diens leven worden uitgevoerd. Bestaat de gift in de aanwijzing van een begunstigde bij een sommenverzekering die tijdens het leven van de verzekeringnemer is aanvaard of kan worden aanvaard, dan is daarvoor wel toestemming vereist.
5. Toestemming voor een rechtshandeling als bedoeld in lid 1 onder c, is niet vereist, indien zij wordt verricht door een bestuurder van een naamloze vennootschap of van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, die daarvan alleen of met zijn medebestuurders de meerderheid der aandelen houdt en mits zij geschiedt ten behoeve van de normale uitoefening van het bedrijf van die vennootschap.
6. Indien de andere echtgenoot door afwezigheid of een andere oorzaak in de onmogelijkheid verkeert zijn wil te verklaren of zijn toestemming niet verleent, kan de beslissing van de kantonrechter worden ingeroepen.





Deel deze pagina met:      




Dutch ernstige bezwaren English grave presumptions / serious objections

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - grote mate van waarschijnlijkheid dat een verdachte een strafbaar feit heeft begaan. Het bestaan van ~ is een eerste voorwaarde waaraan voldaan moet worden bij het opleggen van voorlopige hechtenis. ~ houdt in dat er sprake moet zijn van een stevige verdenking. Er moet meer zijn dan alleen het bestaan van het 'redelijk vermoeden' zoals gebezigd in art. 27 WvSv. Zo kan een anonieme tip genoeg zijn om te voldoen aan het 'redelijk vermoeden' uit art 27 WvSv, maar is ontoereikend om daarop een bevel tot voorlopige hechtenis te gronden.


Artikel 56 WvSv:

1. De officier van justitie of de hulpofficier voor wie de verdachte wordt geleid of die zelf de verdachte heeft aangehouden, kan, bij het bestaan van ernstige bezwaren tegen deze, in het belang van het onderzoek bepalen dat deze aan zijn lichaam of kleding zal worden onderzocht.
2. De officier van justitie kan bij het bestaan van ernstige bezwaren tegen de verdachte, in het belang van het onderzoek bepalen dat deze in zijn lichaam wordt onderzocht. Onder onderzoek in het lichaam wordt verstaan: het uitwendig schouwen van de openingen en holten van het onderlichaam, röntgenonderzoek, echografie en het inwendig manueel onderzoek van de openingen en holten van het lichaam. Het onderzoek in het lichaam wordt verricht door een arts. Het onderzoek wordt niet ten uitvoer gelegd indien zulks om bijzondere geneeskundige redenen onwenselijk is.
3. De in het eerste en tweede lid bedoelde onderzoeken worden op een besloten plaats en voor zover mogelijk door personen van hetzelfde geslacht als de verdachte verricht.
[4.] De overige opsporingsambtenaren zijn bevoegd den aangehoudene tegen wien ernstige bezwaren bestaan, aan zijne kleeding te onderzoeken.
[5.] Tijdens het gerechtelijk vooronderzoek geldt bovendien de bepaling van artikel 195.


Artikel 67 WvSv:

[1.] Een bevel tot voorlopige hechtenis kan worden gegeven in geval van verdenking van:
a. een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van vier jaren of meer is gesteld;
b. een der misdrijven omschreven in de artikelen 132, 285, eerste lid, 285b, 318, 321, 323a, 326, 326a, 326c, 395, 417bis en 420quater van het Wetboek van Strafrecht;
c. een der misdrijven omschreven in:
artikel 175, tweede lid, onderdeel b, van de Wegenverkeerswet 1994;
artikel 30, tweede lid, van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag;
de artikelen 52, 53, eerste lid en 54 van de Wet gewetensbezwaren militaire dienst;
artikel 31 van de Wet op de kansspelen;
artikel 11, tweede lid, van de Opiumwet;
artikel 55, tweede lid, van de Wet wapens en munitie;
artikel 46 van de Wet toezicht effectenverkeer 1995.
2. Het bevel kan voorts worden gegeven indien geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland van de verdachte kan worden vastgesteld en hij verdacht wordt van een misdrijf waarvan de rechtbanken kennis nemen en waarop, naar de wettelijke omschrijving gevangenisstraf is gesteld.
[3.] De voorgaande leden van dit artikel vinden alleen toepassing wanneer uit feiten of omstandigheden blijkt van ernstige bezwaren tegen de verdachte.





Deel deze pagina met:      




Dutch gemoedsbezwaren

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

aansprakelijkheidsrecht (verzekeringsrecht) - bezwaren tegen aantasting van de persoon veelal op godsdienstige overtuiging gebaseerd. Bijv. ~ tegen het sluiten van de motorrijtuigenverzekering.


nadere verklaring verzekering / verzekeren / verzekerd

Artikel 18 wam:

1. Van de verplichting tot het sluiten van een verzekering kunnen, op een daartoe aan Onze Minister van Financiën gedaan verzoek, worden vrijgesteld de in artikel 2, eerste en tweede lid, bedoelde personen die gemoedsbezwaren hebben tegen het sluiten van een verzekering. Rechtspersonen kunnen van de in de vorige zin bedoelde verplichting worden vrijgesteld, indien natuurlijke personen die bij die rechtspersonen betrokken zijn gemoedsbezwaren hebben tegen het sluiten van een verzekering. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen omtrent het in de vorige zin bepaalde nadere regels worden gesteld. Het bepaalde in de tweede en derde zin van het eerste lid van het vorige artikel is, ingeval een vrijstelling is verleend, van overeenkomstige toepassing.
2. Het verzoek geschiedt door indiening bij Onze Minister van Financiën van een door de verzoeker ondertekende verklaring, waarvan het model door Onze genoemde Minister wordt vastgesteld. Uit de verklaring moet blijken dat de verzoeker overwegende gemoedsbezwaren heeft tegen elke verzekering, welke ook, en dat hij mitsdien noch zichzelf noch iemand anders noch hem toebehorende goederen heeft verzekerd.





Deel deze pagina met:      




Dutch gewetensbezwaren

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - bezwaren op godsdienstige of algemeen-menselijke gronden. Uit het Quaker-arrest (HR 16 januari 1968, NJ 1969, 2) is gebleken dat de rechter ter zake van een beroep op ~ niet stilzwijgend aan dat beroep mag voorbijgaan en het mag kwalificeren als een beroep op overmacht. Uit de conclusie van het OM en de noot van 't Hart bij HR 18 april 1995, NJ 1995, 611 volgt dat een beroep op ~ niet wordt gehonoreerd, zeker niet als de betreffende wet zelf een alternatieve regeling voor gewetensbezwaarden bezit of verwijst naar een andere. Van dit laatste is bijv. sprake in geval van de verplichte W.A.-verzekering motorrijtuigen. Het alternatief hiervoor is de storting in het waarborgfonds.



Deel deze pagina met:      




Dutch nieuwe bezwaren

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - verklaringen van getuigen of van de verdachte en stukken, bescheiden en processen-verbaal die na buitenvervolgingstelling, of na kennisgeving van niet verdere vervolging of na een beschikking dat de zaak geëindigd is, ertoe kunnen leiden dat iemand toch andermaal wordt vervolgd voor hetzelfde strafbaar feit. ~ zijn dus nodig voor een uitzondering op het ne bis in idem-principe.



Deel deze pagina met:      




Dutch onredelijk bezwarende bedingen English unreasonable onerous clauses

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

verbintenissenrecht (overeenkomstenrecht) - beding dat is overeengekomen, maar gezien de omstandigheden zodanig bezwarend zou zijn voor een van de partijen bij de overeenkomst, dat het in strijd zou zijn met de redelijkheid en billijkheid deze partij aan dit beding te houden.


Artikel 43 Boek 6 BW:

1Verricht de schuldenaar een betaling die zou kunnen worden toegerekend op twee of meer verbintenissen jegens een zelfde schuldeiser, dan geschiedt de toerekening op de verbintenis welke de schuldenaar bij de betaling aanwijst.
2Bij gebreke van zodanige aanwijzing geschiedt de toerekening in de eerste plaats op de opeisbare verbintenissen. Zijn er ook dan nog meer verbintenissen waarop de toerekening zou kunnen plaatsvinden, dan geschiedt deze in de eerste plaats op de meest bezwarende en zijn de verbintenissen even bezwarend, op de oudste. Zijn de verbintenissen bovendien even oud, dan geschiedt de toerekening naar evenredigheid.


Artikel 233 Boek 6 BW:

Een beding in algemene voorwaarden is vernietigbaar
a.indien het, gelet op de aard en de overige inhoud van de overeenkomst, de wijze waarop de voorwaarden zijn tot stand gekomen, de wederzijds kenbare belangen van partijen en de overige omstandigheden van het geval, onredelijk bezwarend is voor de wederpartij; of
b.indien de gebruiker aan de wederpartij niet een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen.





Deel deze pagina met:      




    Deutsch Vertrag über vermögensrechtliche Zinsen
    French contrat à titre onéreux
    Spanish contrato a título oneroso con arreglo al Derecho de obligaciones (Derecho contractual)".
    Italian contratto a titolo oneroso
    Polish umowa o charakterze odpłatnym

verbintenissenrecht (overeenkomstenrecht) - overeenkomst waarbij beide partijen iets moeten presteren. Bijv. koopovereenkomst.


onderdeel wederkerige overeenkomst

tegenstelling overeenkomst om niet

Artikel 460 Boek 8 BW:

Van de houders van verschillende exemplaren van hetzelfde cognossement heeft hij het beste recht, die houder is van het exemplaar, waarvan nâ de gemeenschappelijke voorman, die houder was van al die exemplaren, het eerst een ander houder is geworden te goeder trouw en onder bezwarende titel.





Deel deze pagina met: