Verdrag van Maastricht (1 gevonden)

Dutch Verdrag betreffende de Europese Unie / EU-verdrag / Verdrag van Maastricht English Treaty on European Union / Maastricht Treaty

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

internationaal recht (Europees recht) - verdrag gesloten te Maastricht op 7 februari 1992 en op 1 november 1993 inwerking getreden waarbij de Europese Unie is opgericht als nieuwe etappe in de Europese eenwording. Het ~ bevat bepalingen betreffende een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, inzake politiƫle en justitiƫle samenwerking in strafzaken en inzake nauwere samenwerking. Het ~ voerde voorts bepalingen met betrekking tot de vorming van de EMU in.


niet gelijk aan Verdrag van Nice

onderdeel Europese Economische Ruimte (EER) / (oneigen.) Europese Ruimte

onderdeel criteria van Maastricht

Artikel 1 eu-verdrag:

Bij dit Verdrag richten de HOGE VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN tezamen een EUROPESE UNIE op, hierna ,,Unie,, te noemen.
Dit Verdrag markeert een nieuwe etappe in het proces van totstandbrenging van een steeds hechter verbond tussen de volkeren van Europa, waarin de besluiten in zo groot mogelijke openheid en zo dicht mogelijk bij de burger worden genomen.
De Unie is gegrond op de Europese Gemeenschappen, aangevuld met het beleid en de samenwerkingsvormen die bij dit Verdrag worden ingesteld. Zij heeft tot taak de betrekkingen tussen de lidstaten en tussen de volkeren van de lidstaten samenhangend en solidair te organiseren.


Artikel 6 eu-verdrag:

1. De Unie is gegrondvest op de beginselen van vrijheid, democratie, eerbiediging van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, en van de rechtsstaat, welke beginselen de lidstaten gemeen hebben.
2. De Unie eerbiedigt de grondrechten, zoals die worden gewaarborgd door het op 4 november 1950 te Rome ondertekende Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden en zoals zij uit de gemeenschappelijke constitutionele tradities van de lidstaten voortvloeien, als algemene beginselen van het Gemeenschapsrecht.
3. De Unie eerbiedigt de nationale identiteit van haar lidstaten.
4. De Unie voorziet zich van de middelen die nodig zijn om haar doelstellingen te verwezenlijken en haar beleid ten uitvoer te leggen.





Deel deze pagina met: