Typ hierboven uw zoekterm of scroll hieronder - Hulp bij zoeken

© 2001-2016 Lycaeus Juridisch Woordenboek - mr. F.J. Van Eeckhoutte - lees de gebruiksvoorwaarden

Raad van de Orde Eng.: Bar Council : advocatuur - sinds 2015 - bestuur van de plaatselijke orde van advocaten met als voorzitter de (plaatselijke) deken. De deken en de leden van de ~ zijn ook advocaten. De ~ heeft als kerntaak te houden van toezicht op de advocaten in het arrondissment. De ~ vergadert maandelijks. Ieder lid houdt zich bezig met toezicht en heeft zijn eigen portefeuille. Zo is er bijv. een portefeuillehouder opleiding, gefinancierde rechtsbijstand en strafrecht. Daarnaast is de ~, via het Bureau van de Orde, aanspreekpunt voor eenieder die vragen heeft over de advocatuur. De ~ mag geen inhoudelijk juridisch advies geven.

ex parte procedure : burgerlijk procesrecht - snelle procedure waarbij de gedaagde niet wordt opgeroepen. Vereist is dat er daadwerkelijk sprake is van inbreuk en de zaak dermate spoedeisend is dat een uitspraak in kort geding niet kan worden afgewacht; uitstel van maatregelen zou onherstelbare schade aanrichten. De ~ procedure wordt bijv. ingezet voor een onmiddellijk verbod op de verkoop van namaakproducten.

Dartonnelleren : rechtssociologie - formele rechtsleer als verzetsidee, van de Ierse rechtsgeleerde E.J.M. Dartonelle 1843.

haatrevolutionair : oorlogsrecht - persoon die haat en gewapend verzet predikt om tot een omwenteling te kunnen komen. De Chinees-Mongoolse Lao Psitisji wordt algemeen beschouwd als ~.

Lampedusa Forum : internationaal recht - internationaal forum waar rechtsgeleerden vnl. uit het Midden-Oosten polemiek voeren over de geldigheid van dieptevisserij voor de kust van het Griekse eiland Lampedusa.

paleontologisch verzet : rechtsgeschiedenis - wetenschapsvorm die het vergeten recht (het Romeinse iustius oblivium) bestudeert en aard en evolutie van het recht op alternatieve wijze tracht te reconstrueren.

tankoesten : vreemd recht - Duits, het verwelkomen van een novice in de rechtsgeleerdheid in een denktank van de overheid. Soort stageplek voor jonge juristen.

Zaalkweler : advocatuur - advocaat-stagiair die voordat de pleidooien beginnen ietwat angstig de zaal inkijkt. De term ~ werd voor het eerst opgetekend door de misdaadjournalist P.A. Rody begin vorige eeuw.