solvabiliteit (3 gevonden)

Dutch herstel van solvabiliteit

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (insolventierecht) - ~ is het doel van de surseance van betaling: de schuldenaar in staat stellen de betaling van zijn vorderingen te hervatten. Solvabiliteit kan eveneens worden hersteld door een akkoord aan te bieden.



Deel deze pagina met:      




Dutch solvabiliteit English solvability

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht - mate waarin een onderneming in staat is aan haar verplichtingen jegens de schuldeisers te voldoen;maatstaf voor het financiƫle weerstandsvermogen van een onderneming, veelal uitgedrukt in het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal.


Artikel 362 Boek 2 BW:

1. De jaarrekening geeft volgens normen die in het maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd een zodanig inzicht dat een verantwoord oordeel kan worden gevormd omtrent het vermogen en het resultaat, alsmede voor zover de aard van een jaarrekening dat toelaat, omtrent de solvabiliteit en de liquiditeit van de rechtspersoon. Indien de internationale vertakking van zijn groep dit rechtvaardigt kan de rechtspersoon de jaarrekening opstellen naar de normen die in het maatschappelijk verkeer in een van de andere lidstaten van de Europese Gemeenschappen als aanvaardbaar worden beschouwd en het in de eerste volzin bedoelde inzicht geven. Indien de rechtspersoon van deze mogelijkheid gebruik maakt wordt door hem hiervan in de toelichting melding gemaakt.
2. De balans met de toelichting geeft getrouw, duidelijk en stelselmatig de grootte van het vermogen en zijn samenstelling in actief- en passiefposten op het einde van het boekjaar weer. De balans mag het vermogen weergeven, zoals het wordt samengesteld met inachtneming van de bestemming van de winst of de verwerking van het verlies, of, zolang deze niet vaststaat, met inachtneming van het voorstel daartoe. Bovenaan de balans wordt aangegeven of daarin de bestemming van het resultaat is verwerkt.
3. De winst- en verliesrekening met de toelichting geeft getrouw, duidelijk en stelselmatig de grootte van het resultaat van het boekjaar en zijn afleiding uit de posten van baten en lasten weer.
4. Indien het verschaffen van het in lid 1 bedoelde inzicht dit vereist, verstrekt de rechtspersoon in de jaarrekening gegevens ter aanvulling van hetgeen in de bijzondere voorschriften van en krachtens deze titel wordt verlangd. Indien dit noodzakelijk is voor het verschaffen van dat inzicht, wijkt de rechtspersoon van die voorschriften af; de reden van deze afwijking wordt in de toelichting uiteengezet, voor zover nodig onder opgaaf van de invloed ervan op vermogen en resultaat.
5. De baten en lasten van het boekjaar worden in de jaarrekening opgenomen, onverschillig of zij tot ontvangsten of uitgaven in dat boekjaar hebben geleid.
6. De jaarrekening wordt vastgesteld en aan goedkeuring onderworpen met inachtneming van hetgeen omtrent de financiële toestand op de balansdatum is gebleken tussen het opmaken van de jaarrekening en de algemene vergadering waarin zij wordt behandeld, voor zover dat onontbeerlijk is voor het in lid 1 bedoelde inzicht. Blijkt nadien dat de jaarrekening in ernstige mate tekortschiet in het geven van dit inzicht, dan bericht het bestuur daaromtrent onverwijld aan de leden of aandeelhouders en legt het een mededeling daaromtrent neder ten kantore van het handelsregister; bij de mededeling wordt een accountantsverklaring gevoegd, indien de jaarrekening overeenkomstig artikel 393 is onderzocht.
7. Indien de werkzaamheid van de rechtspersoon of de internationale vertakking van zijn groep dat rechtvaardigt, mag de jaarrekening of alleen de geconsolideerde jaarrekening worden opgesteld in een vreemde geldeenheid. De posten worden in de Nederlandse taal omschreven, tenzij de algemene vergadering tot het gebruik van een andere taal heeft besloten.





Deel deze pagina met:      




Dutch solvabiliteitstoezicht English solvability supervision

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

ondernemingsrecht (financieel recht) - toezicht dat gehouden wordt door De Nederlandsche Bank op de solvabiliteit van kredietinstellingen, d.w.z. of ze ook op lange termijn in staat zijn om aan al hun verplichtingen te voldoen.


nadere verklaring herstel van solvabiliteit

nadere verklaring De Nederlandsche Bank N.V. (DNB)

Artikel 20 wtk:

1. De Bank kan, al dan niet tevens op geconsolideerde basis, aan de kredietinstellingen richtlijnen voor hun bedrijfsvoering geven in het belang van de solvabiliteit van die instellingen.
2. De richtlijnen worden slechts gegeven of gewijzigd na overleg met de daarbij betrokken representatieve organisaties. Het overleg over wijziging van de richtlijnen kan worden geopend door de Bank dan wel door de betrokken representatieve organisatie. De richtlijnen kunnen voor onderscheiden groepen van kredietinstellingen verschillend zijn. Aan een centrale kredietinstelling kunnen ook richtlijnen worden gegeven, die betrekking hebben op de collectiviteit van de bij de betrokken centrale kredietinstelling aangesloten kredietinstellingen, al dan niet tezamen met de centrale kredietinstelling zelf.
3. De richtlijnen kunnen uitsluitend inhouden:
a. bepalingen inzake het eigen vermogen, dat ten minste dient te worden aangehouden in verhouding tot
(1). de naar risicograad gewogen kredietuitzettingen, beleggingen en overige activa;
(2). de naar risicograad gewogen verplichtingen buiten de balanstelling;
(3). de rente-, wisselkoers- en andere marktrisico's;
(4). de deelnemingen in andere ondernemingen of instellingen;
(5). de onder (1), (2), (3) of (4) vallende afzonderlijke posten, voor zover zij een bepaald percentage van het eigen vermogen te boven gaan;
b. het verbod, de beperking of het aan voorschriften binden van
(1). de kredietuitzettingen, beleggingen en overige activa;
(2). de verplichtingen buiten de balanstelling;
(3). de rente-, wisselkoers- en andere marktrisico's;
(4). de deelnemingen in andere ondernemingen of instellingen;
c. bepalingen inzake de omvang, al dan niet in verhouding tot het eigen vermogen, van
(1). de kredietuitzettingen, beleggingen en overige activa;
(2). de verplichtingen buiten de balanstelling;
(3). de rente-, wisselkoers- en andere marktrisico's;
(4). de deelnemingen in andere ondernemingen of instellingen;
d. bepalingen inzake de reikwijdte van consolidatie.
4. De Bank kan aan een kredietinstelling geheel of gedeeltelijk ontheffing van de richtlijnen verlenen, mits de solvabiliteit van die kredietinstelling naar het oordeel van de Bank anderszins voldoende is gewaarborgd. De Bank kan aan de ontheffing beperkingen stellen en voorschriften verbinden.
5. In de richtlijnen wordt bepaald, wat wordt verstaan onder de begrippen, waaromtrent richtlijnen worden gegeven.





Deel deze pagina met: