bevoegdheden (7 gevonden)

Dutch afdruipende bevoegdheden English derivative authority

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

strafrecht - bevoegdheid van niet-gemachtigde opsporingsambtenaren om toch op te treden, wanneer het optreden van een gemachtigde opsporingsambtenaar niet afgewacht kan worden.



Deel deze pagina met:      




Dutch bevoegdhedenovereenkomst English power of authorization

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

bestuursrecht - overeenkomst die naar vorm privaatrechtelijk en naar inhoud publiekrechtelijk is. De bevoegdheid tot het aangaan van een ~ wordt begrensd door de beleidsvrijheid die het betrokken bestuursorgaan heeft.



Deel deze pagina met:      




Dutch bevoegdheid / bevoegdheden English authorization

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

- kwaliteit of recht tot uitoefening van bepaalde (rechts)handelingen.



Deel deze pagina met:      




Dutch competenties / bevoegdheden English competence / jurisdiction

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

staatsrecht - de bevoegdheid van rechtbanken. Absolutie competentie betreft de vraag welke rechtbank inhoudelijk over een bepaalde zaak kan oordelen; relatieve competentie gaat over welke rechtbank bevoegd is op basis van geografische indeling.


Artikel 42 wet RO:

De rechtbanken nemen in eerste aanleg kennis van alle burgerlijke zaken, behoudens bij de wet bepaalde uitzonderingen.


Artikel 93 wet RO:

1. Onze Minister kan algemene aanwijzingen geven betreffende de uitvoering van de in artikel 91 genoemde taken door de Raad voorzover dit noodzakelijk is met het oog op een goede bedrijfsvoering van de rechterlijke organisatie.
2. Alvorens een aanwijzing te geven als bedoeld in het eerste lid, stelt Onze Minister de Raad in de gelegenheid schriftelijk zijn zienswijze kenbaar te maken.
3. Onze Minister deelt de Raad de voorgenomen aanwijzing en de motivering daarvan schriftelijk mede. Onze Minister kan de Raad voor het kenbaar maken van zijn zienswijze een termijn stellen. De zienswijze van de Raad wordt schriftelijk en gemotiveerd gegeven.
4. Indien de zienswijze van de Raad luidt dat de aanwijzing in strijd zal zijn met artikel 109, wordt de aanwijzing niet gegeven.
5. De aanwijzing wordt gepubliceerd in de Staatscourant.
6. Artikel 8:2, onderdelen a en b, van de Algemene wet bestuursrecht is van overeenkomstige toepassing.





Deel deze pagina met:      




Dutch controlebevoegdheden

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - bevoegdheid ter controle van de bepalingen van een bijzondere wet, waarbij niet het vereiste geldt dat sprake moet zijn van een redelijk vermoeden van schuld. Opsporingsbevoegdheden kunnen uitsluitend worden ingezet als een bepaalde vorm van verdenking is gerezen.



Deel deze pagina met:      




Dutch Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden (BOB)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

procesrecht (strafprocesrecht) - wet uit 2000 die een aantal opsporingsmethodes uit de praktijk heeft voorzien van een wettelijke basis. Deze ~ is een uitvloeisel van het onderzoek dat door de Parlementaire EnquĂȘtecommissie Opsporingsmethoden (PEC) is verricht naar de praktijk van de opsporing en de door deze commissie gedane normeringvoorstellen.


onderdeel DNA-onderzoek

tegenstelling Zaanse verhoormethode / (oneigen.) Zaanse methode


Deel deze pagina met:      




Dutch Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (WBBBG)

Hier komen binnenkort vertalingen van deze zoekterm...

staatsrecht - wet van 3 april 1996 betreffende buitengewone bevoegdheden waarover de overheid beschikt tijdens de noodtoestand. De minister van Binnenlandse Zaken, commissaris van de Koningin en burgemeester kunnen dan makkelijker de grondrechten (recht op vergadering, privacy, bewegingsvrijheid etc.) inperken.


hierarchische verhouding hoger Algemene wet bestuursrecht (AWB)

Artikel 5 wbbbg:

1. Onze Minister van Binnenlandse Zaken, de commissaris van de Koning en de burgemeester zijn bevoegd, indien kennis daarvan naar hun oordeel voor de uitoefening van de in dit hoofdstuk gegeven bevoegdheden noodzakelijk is, van een ieder inlichtingen te verlangen en inzage te vorderen van bescheiden alsmede van informatiedragers waarop gegevens zijn vastgelegd.
2. Indien inzage als bedoeld in het eerste lid is gevorderd, kunnen zij teneinde afschriften te maken voor korte tijd afgifte vorderen dan wel schriftelijke vastlegging en afgifte vorderen.
3. Een ieder is verplicht de op grond van het eerste lid verlangde inlichtingen volledig en naar waarheid te verstrekken en de op grond van dat lid gevorderde inzage alsmede de op grond van het tweede lid gevorderde afgifte dan wel schriftelijke vastlegging en afgifte te verlenen.
4. Onze Minister van Binnenlandse Zaken, de commissaris van de Koning dan wel de burgemeester bepaalt op welke wijze en binnen welke termijn de in het derde lid bedoelde verplichting moet worden nagekomen.
5. Zij die uit hoofde van hun stand, beroep of ambt tot geheimhouding verplicht zijn, kunnen zich verschonen van het verschaffen van inlichtingen, doch uitsluitend voor zover het betreft hetgeen hun in hun hoedanigheid is toevertrouwd. Zij kunnen voorts het verlenen van inzage van bescheiden en gegevens, alsmede het verlenen van medewerking weigeren, voor zover hun geheimhoudingsplicht zich daartoe uitstrekt.


Artikel 16 wbbbg:

1. De burgemeester is bevoegd alle plaatsen, ook tegen de wil van de rechthebbende, te betreden dan wel door ambtenaren van politie of buitengewone opsporingsambtenaren te doen betreden en aldaar onderzoek of huiszoeking te verrichten of door die ambtenaren te doen verrichten, voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van hun taak nodig is. Zo nodig verschaffen zij zich de toegang met behulp van de sterke arm.
2. De ambtenaren, bedoeld in het eerste lid, zijn bevoegd zich bij het betreden door andere personen te doen vergezellen.
3. Een machtiging als bedoeld in artikel 2 van de Algemene wet op het binnentreden kan worden gegeven voor een groter aantal woningen dan bedoeld in artikel 5, eerste lid, van die wet. Het verslag, bedoeld in artikel 10 van de Algemene wet op het binnentreden, wordt mede toegezonden aan Onze Minister van Binnenlandse Zaken.
4. Onze Minister van Binnenlandse Zaken geeft in overeenstemming met Onze Minister van Justitie nadere regels met betrekking tot de uitoefening van de bevoegdheid, bedoeld in het eerste lid.





Deel deze pagina met: